Cihaner: Süleyman Soylu'nun soruşturulması mümkün değil
ARTI GERÇEK- Eski Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner, ARTI TV'de ekrana gelen Detay programına konuk oldu. Ayşe Yıldırım ve Kemal Göktaş'ın sorularını yanıtlayan Cihaner, "AKP'nin mafyatik yapılara mecbur olduğunu" belirtti.
'90'LARLA BİR KOPUŞTAN ZİYADE, O ZİHNİYETİN İKTİDARLAŞMASINI GÖRÜYORUZ'
90'larda aktif olarak savcılık yapan ve İdil'de açtığı soruşturmayla "derin devlet" yapısının üzerine giden Cihaner, 90'lı yıllar kıyası konusunda, "Ben bu tip kıyaslamaların hatalı olduğunu düşünüyorum. Fakat yine de ifade etmek gerekir, 90'larda öldürülecek Kürt işadamlarını listesi başbakanın elinde geziyordu, vahşet daha fazlaydı. Ancak o yıllarda da sivil toplum ve kamuoyu baskısı daha iyiydi. Ben benzetmeyi şöyle yapıyorum: 90'lardaki statüko ne idiyse şimdi biraz tamamına erdi gibi. Oradaki aktörlerin tamamı yeniden sahaya çıktı. O dönemki faaliyetleri gerçekleştiren zihinsel ve ideolojik yapı, daha güçlü bir şekilde iktidara gelmiş durumda. Dolayısıyla bir kopuştan ziyade, 90'lar ayrı, şimdi ayrı gibi, bir süreklilik içerisinde iktidarlaşması demek daha doğru olur." diye konuştu.
'BU YAPILAR, SOL VE KÜRT DÜŞMANLIĞI EKSENİNDE BİRLEŞİYOR'
Ayşe Yıldırım'ın, "Soylu'nun istifa etmesi yeterli mi? O istifa edince ortaya saçılan pislikler yok mu olacak?" sorusunu yanıtlayan Cihaner, şu ifadeleri kullandı:
"Hayır, yeterli değil. Ama ortaya çıkan iddialar o kadar ciddi ve somut delillere dayanıyor ki, burada istifadan ziyade etkin bir soruşturmanın yapılması lazım. Yapılması gereken, bunun kriminal değil siyasi bir suç olduğunu kabul edip bunun siyasi mücadele zeminine dönüştürülmesi. Bu zemine dönüştürüldüğü zaman da üç tane başlık çok önemli:
"Birincisi, Türkiye'de devlet bugüne kadar güvenlik aygıtını hep sol düşmanlığı ve sol korkusu üzerine kurdu. Hâlâ Türkiye'nin, amiyane tabirle söyleyecek olursak, uyuşturucudan, değişik suç örgütlerinden burnu çıkmamışsa demek ki örgütlenmenin bu ayağı yanlış. İkinci ve en önemli zeminlerden birisi, bu mafyatik yapıları besleyen, olgunlaştıran yapılardan birisi, 'terörle mücadele' adı altında Kürt sorunuyla ilgili devletin aldığı ve bu kirli yapılarla işbirliği. Bunların masaya yatırılması lazım, çünkü o yapılanmaların, figürlerin tamamı bu iki eksende birleşiyor."
'AKP, ÇÖZÜM SÜRECİNİN SONLANMASIYLA BİRLİKTE OLUŞAN BOŞLUĞU BU YAPILARLA DOLDURDU'
Kemal Göktaş'ın "AKP neden bu yapılara ihtiyaç duyuyor?" sorusu için de Cihaner, "AKP aslında ideolojik zemini oldukça zayıf bir yapılanma. Henüz parti veya ideolojik örgütlenme olarak netleşmiş, kristalize olmuş, muhalefetle test edilmiş bir yapı değil. Ama bu yapılar ta 12 Eylül öncesinden gelen yapılar. Oraya dayanmak zorundaydı. Özellikle çözüm sürecinin sonlanmasıyla birlikte tabandaki ve parlamentodaki çoğunluğu bunlar aracılığıyla tamamladı, onların kodlarına göre hareket etmek zorundaydı. O nedenle oraya pek ilişmedi. Ama nasıl Fethullahçı yapılanmayla o birliktelik 17-25 Aralık sonrası bozulduysa şimdi de öyle bir bozulma oldu. Şu andan sonra muhtemeldir ki burayı başka aktörlerle dolduracaklar." yanıtını verdi.
Soylu'nun "soruşturma talebi" için "Boş bir meydan okuma diyen Cihaner, "Yapılan Anayasa değişikliğinden sonra bu zaten mümkün değil. Bir bakanın suçlandırılması Cumhurbaşkanının suçlandırılmasıyla paralel hale getirildi. O da nedir? 301 milletvekili önerge verecek, 360 milletvekili soruşturma komisyonu kurulmasına karar verecek, o komisyonun verdiği olumlu rapora göre de 400 milletvekili Yüce Divan'da yargılanmasını isteyecek. Bunun çok gerçekçi olmadığı konusunda herkes hemfikirdir. Muhtemeldir ki Türkiye böyle bir şeyi hiç görmeyecek." dedi.