Cihatçılar Japon ve İtalyan rehinenin videolarını yayınladı

Cihatçılar Japon ve İtalyan rehinenin videolarını yayınladı
Japon gazeteci Jumpei Yasuda 2015'te Suriye'de kaçırıldı. İtalyan vatandaşı Alessandro Sandrini'yse 2016'da Türkiye'de kaçırılarak Suriye'ye götürüldü.

Suriye'de El Nusra bağlantılı cihatçılar tarafından esir olarak tutulan Japon gazeteci Jumpei Yasuda ve İtalya vatandaşı Alessandro Sandrini'nin yer aldığı iki video yayınlandı. Videolarda, iki rehine derhal kurtarılmaları için çağrı yapıyor. Yasuda için 10 milyon dolar fidye istendiği belirtilirken, 2016'da Türkiye'den kaçırılan Sandrini için istenen miktar bilinmiyor.

AFP'nin haberine göre, benzer açılarla çekildiği iki videoda duvarın önünde siyah giyinmiş maskeli ve silahlı iki kişi, Yasuda ve Sandrini'nin hemen arkasında duruyor. Yasuda ve Sandrini, daha önce ortaya çıkan farklı videolara benzer şekilde, ABD'nin Guantanamo'daki esirlere giydirdiği gibi turuncu tulumlar içinde ve diz çökmüş halde görülüyor.

'FECİ DURUMDAYIM, LÜTFEN YARDIM EDİN'

Cihatçıların fidye talebine yönelik videolarda Yasuda ''Feci durumdayım, lütfen bana hemen şimdi yardım edin'' derken, Sandrini 'içinde bulunduğu durumun tahammül edilemez olduğunu ve derhal çözüm bulunması gerektiğini' söylüyor. 

YASUDA'YI NUSRA KAÇIRDI

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi tarafından Haziran 2015'te Suriye'de kaçırıldığı sanılan 44 yaşındaki Yasuda, videonun 25 Temmuz'da çekildiğini söylüyor. Japon rehine, milliyetini 'Koreli' ve ismini 'Umaru' olarak tanıtıyor, ama Japonca konuşuyor.

İLGİLİ HABER: SURİYE SORUNUNDA DİPLOMATİK SÜREÇ HIZLANIYOR

SANDRINI TÜRKİYE'DE KAÇIRILDI

Yine El Nusra'yla bağlantılı olduğu sanılan bir grup tarafından Ekim 2016'da Türkiye'de kaçırılıp Suriye'ye götürülen 32 yaşındaki Sandrini ise videonun 19 Temmuz'da çekildiğini söyleyerek, bunun İtalyan hükümetinden son yardım talebi olduğunu dile getiriyor.

 

SITE: HENÜZ IŞİD YA DA KAİDE ÜSTLENMEDİ

Cihatçıların iki videoyu internette dolaşıma soktuğu, bölgedeki aşırılıkçı grupları izleyen  SITE İstihbarat Grubu tarafından duyuruldu. Twitter'dan paylaşımda bulunan ABD merkezli SITE'in Direktörü Rita Katz  'iki esiri elinde tutan ve videoları yayımlayan grubun kim olduğunun netleşmediğini, ilk etapta Kaide ve IŞİD hesaplarında videoyu kutlayan bir hareketlilik olmadığını, cihatçı fraksiyonların aralarında esir takası yaptığını, bu yüzden kaçıranla videoları yayımlayanın aynı grup olmayabileceğini' kaydetti.

 

İLGİLİ HABER: RUSYA: ZAMANI GELDİĞİNDE TÜRKİYE'NİN RUSYA'DAN ÇIKMASI İÇİN ISRARCI OLACAĞIZ

'10 MİLYON DOLAR İDDİASI'

Ancak Yasuda'nın Nusra ile bağlantılı Türkistan İslam Partisi'nin elinde olduğu ve Nusra'nın 10 milyon dolar fidye istediği de söyleniyor.

'KURTARMAK İÇİN ELMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPIYORUZ'

Japon hükümeti sözcüsü Yoshihide Suga, videodaki erkeğin Yasuda olduğuna inandıklarını söyleyerek ''Hükümetin en büyük sorumluluğu, Japon vatandaşlarının güvenliğini korumaktır. Çeşitli enformasyon ağlarını kullanarak kurtarılması için elimizden gelen her şeyi sonuna dek yapıyoruz'' dedi.

KAÇIRILMASI İLK DEĞİL

2000'lerin başından beri Ortadoğu muhabirliği yapan Yasuda, 2004'te üç vatandaşıyla birlikte Irak'ta kaçırılmış, ama din adamlarının arabuluculuğu sayesinde serbest bırakılmıştı.

'ARKADAŞININ HİKAYESİNİN PEŞİNDEYKEN…'

IŞİD tarafından kaçırılıp öldürülen gazeteci dostu Kenji Goto'nun hikayesini haberleştirmek için 2015'te Suriye'ye giden Yasuda, kaçırılmasından iki gün önceki son tweetinde, gazetecilik faaliyetlerinin engellendiğini, nerede olduğu ve ne yaptığıyla ilgili artık tweet atmayacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar