Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres zirvesi sona erdi: Yeni Çernobil istemiyoruz
Şubat ayında başlayan savaşın ardından ilk kez Ukrayna'ya giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Lviv kentindeki Potoçki Sarayı'nda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından, iki lider, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birlikte üçlü zireve geçildi. Üçlü zirve ise 40 dakikalık görüşmenin ardından sona erdi. Üçlü zirvenin ardından yapılan açıklamada, Zelenski, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştükten sonra 'BM'nin Rusya işgalindeki Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenliğini sağlaması gerektini' söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenskiy'nin Potoçki Sarayı'ndaki görüşmesi, saat 14.40'da başladı. toplantı 17.00 sularında sona erdi. İkili görüşmenin ardından Potoçki Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen üçlü zirve, 40 dakika sürdü. Görüşmede, Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da eşlik etti.
'İKİNCİ ÇERNOBİL İSTEMİYORUZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçlü zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında şöyle konuştu:
"Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklık düzeyindeki düzeyindeki ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirdik. İşbirliğimizi ve dayanışmamızı mevcut şartlar altında ilerletme imkanlarını ele aldık. Dün gece bir yurda yönelik gerçekleştirilen füze saldırısına yönelik taziyelerimi ilettim. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye olarak bir taraftan çatışmaların diplomatik çözümle sona ermesi için çaba harcarken, diğer taraftan da Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk, olmaya devam ediyoruz.
‘UKRAYNA’NIN İMARI İÇİN DESTEK VERECEĞİZ’
Savaşın başından bu yana Ukrayna halkının acil insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 98 tırlık insani yardım malzemesi sevk ettik. 325 bine yakın Ukraynalı'ya geçici olarak ülkemizde ev sahipliği yaptık. Ukrayna'daki şartlar normale dönünceye dek misafir etmek üzere bin 99 yetin ve 408 refakatçisinden oluşan toplam bin 507 kişiyi ülkemizde misafir ettik. Görüşmemizde, savaşın Ukrayna'da neden olduğu fiziki yıkımın boyutlarını da ele aldık. Bugüne kadar olduğu gibi Ukrayna'nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Sayın Zelenski ile paylaştım.
Üçlü görüşmemizde İstanbul Mutabakatı'nın oluşturduğu müsbet havanın kalıcı barışa tahvil edilmesi imkanlarını değerlendirdik. Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine özellikle işaret ettim. Şahsen savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlanacağı inancımı muhafaza ediyorum. Zelenski ve Guterres de bu hususta aynı fikirdeler. Tüm mesele, müzakere masasına giden en kısa ve adil yolu tespit etmektir.
ZELENSKİ: ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALI’NI GÖRÜŞTÜK’
Ukrayna lideri Zelenski, üçlü zirvenin ardından yazılı açıklama yaparak, yaptıkları görüşmede nükleer santralin ele alındığını belirtti. Ukrayna lideri, BM'nin "silahsızlandırılmasında ve Rus askerlerinden temizlenmesinde" rol oynaması gerektiğini belirtti. Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini güçlü bir destek mesajı olarak nitelendirerek, "Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyareti, böylesine güçlü bir ülkeden gelen güçlü bir destek mesajıdır. Lviv'deki görüşmede Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl girişimini iyileştirme ihtimalini, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumu ve işgalcilerin nükleer şantajını, Rusya'nın geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarındaki geniş çaplı tahıl hırsızlığını görüştük. Savunma işbirliği konularına da değinildi" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'yı son olarak 3 Şubat 2022'de yani Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan 17 gün önce ziyaret etmişti.