Danıştay karar verdi: TOGO Kuleleri yıkılacak

Danıştay karar verdi: TOGO Kuleleri yıkılacak
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 'Mahkeme, Togo Kuleleri’yle ilgili kararını verdi, biz haklı çıktık' açıklaması yaptı.

ARTI GERÇEK- Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kamu yararına aykırı inşa edildiği gerekçesiyle yargıya taşıdığı ve Mansur Yavaş döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin mühürlediği TOGO ikiz kuleleriyle ilgili Danıştay 6. Dairesi, kararını verdi.

Mimarlar Odası’nın TOGO kulelerinin inşasına ilişkin imar planı değişikliğine dair açtığı davada, plan değişikliği Ankara 17. İdare Mahkemesi’nin kararı ile iptal edilmişti. Melih Gökçek dönemindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TOGO kulelerini yaptıran Sinan Aygün’ün istinaf başvurusu üzerine iptal kararının yürütmesi durdurulmuş, istinaf başvuruları ise 2019 yılında 5. İdari Dava Dairesi tarafından reddedilmişti. Belediye ve Aygün, ret kararına da itiraz edince, dosya Danıştay’a geldi.

Danıştay 6. Dairesi, TOGO’nun temyiz talebini reddetti. Böylece, yerel mahkeme ile istinaf mahkemesinin gizli emsal artışını iptal ettiği karar onanmış oldu.

MANSUR YAVAŞ: BİZ HAKLI ÇIKTIK

Konuya ilişkin açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Mahkeme, Togo Kuleleri’yle ilgili kararını verdi, biz haklı çıktık" dedi.

Yavaş, Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Yalan, iftira ve harama karşı mücadelemiz karşılığını buldu. Mahkeme, Togo Kuleleri’yle ilgili kararını verdi, biz haklı çıktık. İftira, diz çökecekti, yine çöktü. Hak yerini bulacaktı, yine buldu. Doğru duvar yıkılmazdı, yine yıkılmadı. Ankara'mız için hayırlı olsun."

‘KAÇAK OLDUĞU TESCİLLENDİ’

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin de sürece dair detaylı bir açıklama yaptı. Twitter’daki paylaşımında Gültekin, "Danıştay'ın kararı sonrası kaçak binalara uygulanan kanuni prosedür için harekete geçilecek. Gizli emsallerle 20 bin metrekareden 120 bin metrekareye çıkarılan inşaat kanuna uygun hale getirilecek. ABB, bu süreçte de sadece hukukun verdiği kararları uygulayacak" dedi.

Gültekin, Danıştay kararıyla, yapılan gizli emsal artışının usulsüz ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu ve binanın kaçak olarak inşa edildiğinin tescillendiğini kaydetti.

MİMARLAR ODASI: GEREĞİNİN YAPILMASINI BEKLİYORUZ

TOGO kulelerini yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise "Artık TOGO İkiz kulelerine, rant projesine hayat veren plan ortada yok, kaçak bir TOGO ikiz kuleleri var. Belediyenin ivedilikle, TOGO ikiz kuleleri ile birlikte YDA’da da kent suçlarına yönelik gereğini yapmasını bekliyoruz" dedi.

 

Öne Çıkanlar