Die Welt: Erdoğan'ın Almanya'daki trol ordusu seçimlere hazır

Die Welt: Erdoğan'ın Almanya'daki trol ordusu seçimlere hazır
Alman Die Welt gazetesi, Erdoğan'ın başta Almanya olmak üzere Avrupa’daki Türk seçmenleri etki altına almak için kurduğu ‘trol ordusu’nu yazdı.

+GERÇEK - Die Welt gazetesi yazarı Lennart Pfahler, "Erdoğan’ın trolleri Almanya’da yürütecekleri seçim kampanyası için hazır" başlığını taşıyan bir haber yazdı. Haberde Pfahler, Almanya’da yaşayan yüzlerce gencin Türkiye’ye giderek Erdoğan'dan ‘stratejik’ talimatlar aldığını belirtti.

Şubat ayının sonunda Ankara'da bir salonda yüzlerce kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmacı olduğu bir toplantıya katıldığını ve Erdoğan'dan 2023 seçimleri için stratejik talimatlar aldığını yazdı:

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) lobi grubunun düzenlediği konferansa, pek çok ülkeden Erdoğan destekçileri, ki bunların büyük çoğunluğu Almanya'dan, bir araya geldi. 2023'te yapılacak seçimlerde Erdoğan Almanya'nın desteğine güveniyor: Almanya'da oy kullanma hakkına sahip 1,4 milyon Türkiyeli seçmen var. Büyük çoğunluğu da AKP seçmeni olarak biliniyor.

Pfahler, Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) Erdoğan ve partisi AKP’nin ülkedeki faaliyetlerini takip ettiğini bildirdi. Seçime yönelik AKP’nin faaliyetlerinde meşru politik çekişme ile devletin gücünün kullanımı arasındaki çizginin kaybolduğunu vurgulayan Pfahler, Alman iç istihbarat servisine göre AKP yöneticileri ve partiyle bağlantılı derneklerin seçim faaliyetleri için başvuruların geçen yıldan başladığını ve bu tür siyasal aktivitelerde önemli bir artış gözlemlendiğini duyurdu.

Die Welt, 2023’deki seçimler için sadece AKP’ye yakın örgütlerin değil küçük bir sosyal medya ordusunun da hazır olduğunu ifade etti.

AKP’lileri yönlendirmek için kullanılan sosyal medya hesaplarından örnekler veren gazete 50 bin takipçili ‘Derin Analiz’ adlı hesabın arkasında Hüseyin Ersöz isimli Almanya’nın güneyindeki bir otomobil firmasında çalışan kişinin olduğunu belirtti.

Şu ana kadar siyasi olarak bilinmeyen bu kişinin Ankara’da derin bağlantıları olduğunu yazan gazete, Hüseyin Ersöz’ün talimatları geçmişte Erdoğan’ın özel kalem müdürü Hasan Doğan’dan aldığını belirtti.

Gazetenin elde ettiği bir ekran görüntüsüne göre Ersöz, Erdoğan’ın danışmanı Mücahit Arslan’ı telefonuna ‘Mücahit Abi’ diye kaydetmiş.

Almanya’daki AKP çevrelerinden isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, gazeteye yaptığı açıklamada Derin Analiz adlı hesabın Almanya’daki Türkleri Almanya’ya karşı kışkırttığını söyledi. Die Welt’in ulaştığı Hüseyin Ersöz, gazetenin sorularını cevaplamak yerine hukuki olarak harekete geçmekle tehdit etti.

'ERDOĞAN'IN DEDİĞİ, GİBİ SAVUNMA SALDIR!'

Baden-Württemberg'den UID yetkilisi Adem Taflan'ın Ankara'nın iktidar koalisyonunun yurt dışındaki bir sosyal medya kampanyasından sorumlu olduğu söyleniyor. En azından Şubat ayında AKP'nin Ankara'daki bir temsilcisi Twitter'da öyle yazdı. Ekim 2021'de Taflan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir toplantı davetini kabul etti; 26 ülkeden UID temsilcileri AKP'nin Avrupa'daki stratejisini kapalı kapılar ardında görüşmek üzere İstanbul'da bir araya geldi. Taflan daha sonra Twitter'da Erdoğan'ın "Kendini savunma, saldır!" talimatını paylaştı.

Heilbronn'dan UID yönetim kurulu üyesi Tuğrul Selmanoğlu da bu strateji toplantısı hakkında bir tweet attı. Facebook'ta 360 bine yakın kişi tarafından takip edilen 43 yaşındaki Selmanoğlu, 2017 yılında Sandra Maischberger'in talk show'una davet edildi ve orada tavizsiz bir şekilde Erdoğan'ı destekledi. Geçenlerde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını internet üzerinden seçim çağrısı yapmak için kullandı: "Genç Türkleri Ukraynalılarla aynı hataları yapmamaları konusunda uyardı. Oradaki vatandaşlar bir komedyeni başkan seçmişti ve şimdi de ülkelerini Rusya'ya kaptırıyorlar."

AKP'NİN STRATEJİSTİ KÜLÜNK BİR HAYDUT ÇETESİNE YARDIM ETTİ

Taflan ve Selmanoğlu, AKP çevrelerinde "Avrupa'nın büyük abisi" olarak bağlılık gösterilen bir adamla temas halinde olduğunu yazan gazete Külünk’ün sadece bir hatip olmadığını, 2016 yılında ‘Almanyalı Osmanlılar’ (Osmanen Germania) adlı çete grubunun liderinin evine elinde zarflarla girdiğini ve polisin yaptığı telefon dinlemelerine göre zarfların içinde para olduğunu yazdı. Die Welt, Alman Polisi’ne göre bu paralarla silah alındığını yazdı.

‘Erdoğan’ın Almanya’daki haydutları’ olarak görülen Almanyalı Osmanlılar grubu 2018 yılında çete kapsamına alınmış ve yasaklanmıştı.

Gazete, bu bağlantı ortaya çıktıktan sonra Külünk’ün bir daha Almanya’ya gitmediğini hatırlattı. Ancak Alman iç istihbarat servisi Külünk’ün Almanya’daki AKP yanlısı gruplarla hala bağlantıda olduğunu ve ipleri elinde bulundurduğunu tespit etmiş.

Külünk, Ankara'daki konferansta yurtdışından gelen AKP'lilere seslenerek, "Sizi yakından takip ediyorum. Disiplinli olun! Disiplin her şeyin başı ve sonudur" dedi.

Öne Çıkanlar