'Diyarbakır'a sürgün edilen 439 mahpus darp edildi'

'Diyarbakır'a sürgün edilen 439 mahpus darp edildi'
Batman’dan Diyarbakır’a sürgün edilen 439 mahpus cezaevi girişinde darp edildiği iddia edildi. Ailelerin anlattığına göre rapor alınmaması için mahpuslar revire bile çıkarılmadı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bir ay önce infaz yasasında yapılan değişikliği eşitsiz bulan tutuklular eylem yapmıştı. Ardından cezaevi yönetimi ailelerine haber vermeden tutuklu ve hükümlüleri Diyarbakır 4 Nolu T Tipi cezaevine sürgün etti. Tutuklu yakınlarının verdiği bilgiye göre cezaevinde yaşanan protesto eyleminin ardından Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde 20 koğuşta bulunan 439 kişi Diyarbakır 4 Nolu T Tipi cezaevine gönderildi.  Ailelerin anlattığına göre, Batman’dan gönderilen mahpuslar Diyarbakır 4 Nolu T Tipi Cezaevi girişinde darp edildi.

"SADECE 220 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILMIŞ"

Darp edilen mahpuslardan biri olan Yunus Güneş’in kardeşi Emre Güneş, Artı Gerçek’e konuştu. Batman Cezaevinden 20 koğuşun birden Diyarbakır’a sürgün edildiğini belirten Güneş, "Haberimiz yoktu. Batman’da bulunan tanıdıklarımız bize haber verdi. Suçlu suçsuz ayırt etmeden hepsini sürdüler buraya. Yaklaşık 439 tutuklu ve hükümlü Diyarbakır’a gönderildi. Bunlardan sadece 220 kişi hakkında ceza işlem yapılmış. Diğer geri kalanlar ile ilgili herhangi bir idari ceza yada işlem yok. Zaten bunların bu isyanla bir ilgileri yok. Karışmamışlar" dedi.

"İSTİNASIZ HEPSİ DARP EDİLMİŞ"

Diyarbakır 4 Nolu T Tipi Cezaevi girişinde istisnasız bütün mahkumların darp edildiğini anlatan Güneş "Darp edilip o şekilde içeri alınıyorlar. Bunlar darp raporu almak için revire çıkmak istiyorlar. Ama revire çıkarmıyorlar. Cezaevi müdürü ile görüşmek istiyorlar, müdür kimse ile görüşmüyor. Dilekçe yazıyorlar, dilekçelerine cevap verilmiyor. Revire çıkamadıkları için raporda alamıyorlar. Dilekçeleri işleme konulmuyor. Batman gönderilen şahsi eşyalarda hala verilmedi. En son Perşembe günü telefonla ağabeyimle görüşebildim. Tüm yaşananları anlattı. Hala eşyalarını alamamışlar" diye konuştu.

"1980 YILLARINDAKİ UYGULAMA VAR"

Mahpuslara yapılan bu uygulamanın asla kabul edilemeyeceğini ifade eden Güneş, şunları söyledi: "Avukatlar aracılığı ile bilgi almaya çalıştık. Çünkü bu hastalık nedeniyle mahkumlar aileleri ile görüşemiyorlar. Avukatlar bilgi verdi. Ağabeyim 14 gün boyunca bir elbise ile yatıyormuş. Avukat bu bilgiyi verince kargo ile elbiselerini yolladık. Onlar ulaştı.  Ağabeyim en son Perşembe günü aradı. İçerde ellerinden bir şey gelmediğini, kimsenin kendilerine cevap vermediğini, kendilerine yardım edilmesini istedi. Buradan tüm yetkililere seslenmek istiyorum. Devlet mahpuslara neden bunu yapsın? Varsa bir suçları kanun var, yasa var. Yasal işlem yaparsın. Ama burada keyfi uygulama var. Aile olarak bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Diyarbakır’da 1980’li yıllardaki uygulama hayata geçiriliyor. Cezaevinin her yerine kameralar var. Bu olayın araştırılmasını istiyoruz. Kamera kayıtlarının incelenerek sorumluların tespit edilerek yargı önünde hak ettikleri cezayı almalarını istiyoruz."

VAHİDE GÜNEŞ: TEKER TEKER İŞKENCEDEN GEÇİRİLMİŞLER

Yunus Güneş’in annesi Vahide Güneş oğlu ile birlikte Diyarbakır'a getirilen mahpusların teker teker işkenceden geçirildiğini söyledi. İşkence olayını günler sonra oğlunun telefon açması ile öğrendiğini belirten Vahide Güneş, "Bir aydır haber alamadık. Batmanı aradık, Diyarbakır'a gönderildiğini öğrendik. Arıyoruz cevap yok. En son avukat bilgi aldı. Tüm mahkumlara işkence yapılmış. Koridorlar kanlar içinde kalmış. İşkence yapıp içeri atmışlar. Dilekçelere cevap vermiyor. 14 gün aynı elbise ile kalmış oğlum. Bir aydır yeni telefon açabildi. Durumu yeni öğrendim" dedi. Oğlu ile hala görüşemediklerini belirten Güneş, sorumlular hakkında işlem yapılmasını istedi.

Öne Çıkanlar