Cezaevi doktorundan hasta tutukluya: Bu tansiyonla nasıl yaşıyorsun?

Cezaevi doktorundan hasta tutukluya: Bu tansiyonla nasıl yaşıyorsun?
Son bir ayda 7 tutuklunun cezaevinde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Ferhat Yıldız, kardeşinin de ölüme terk edildiğini dile getirdi: Son görüşmemizde sesi çok kötü geliyordu.

Iğdır’da 7 aydır tek kişilik hücrede tutulan hasta tutuklu Ruken Yıldız’a cezaevi doktorunun ‘Bu yüksek tansiyonla nasıl yaşıyorsun’ dediği öğrenildi.

Iğdır S Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Ruken Yılmaz’ın durumunun kötüleştiği öğrenildi. Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 7 ay önce Iğdır’a zorla sevk edilen Yıldız’ın kalp, romatizma, karaciğer, yüksek tansiyon ve mide rahatsızlığının yanı sıra kan eksikliği sorunu yaşadığı belirtildi.

2017’de "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanan ve 27 yıl hapis cezası verilen Ruken Yıldız’ın ağabeyi Ferhat Yıldız, kardeşinin durumunun kötüye gittiğini açıkladı.

‘TANIK, RUKEN CEZAEVİNDEYKEN ONU DIŞARIDA GÖRDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ’

Kardeşinin cezaevinde olduğu sırada hakkında tanık olarak ifade veren bir kişinin yalan beyanlıyla ceza aldığını söyleyen ağabey Yıldız, "Tanık mahkemeye gelince hakim ona,  ‘Ruken’i ne zaman gördün?’ diye sordu. O da ‘2019 yılında gördüm’ diyor. Ama kardeşim 2017 yılından bu yana cezaevinde ve bu asılsız ifadelerle hapis cezası aldı" dedi.

‘DELİLSİZ CEZA’

Kardeşine delilsiz bu kadar ceza verildiğine işaret eden Yıldız, "Polisler, ‘Üzerinde el bombası vardı’ iddiasında bulundu. Ancak üzerinde parmak izi var mıydı? Buna, ‘Alır almaz imha ettik, ondan dolayı bilmiyoruz’ diye yanıt vermişler. Normalde bir polisin kamerayla arama yapması gerekiyor. Eğer üzerinde bir şey bulduysa parmak izi var mıdır yok mudur diye araştırmaları gerekiyor. Ellerinde hiçbir delil yok ama ceza veriyorlar" diyerek tepkisini dile getirdi.

‘TANSİYONU 24’E YÜKSELMİŞ, REVİR DOKTORU ‘NASIL YAŞIYORSUN’ DEMİŞ’

Kardeşinin Van’dan zorla Iğdır’a sevk edildiğini aktaran Yıldız, cezaevi idaresinin kardeşini tek başına tuttuğunu ve aylardır "Başka yere sevk edeceğiz" diye oyaladıklarını kaydetti. Yıldız, "Aile olarak ciddi bir şekilde kaygılıyız. Kardeşimin birçok hastalığı var. Birçok hastalığı olan bir insan tek başına bir odada kalıyor. Tedavi koşulları olmadığı için hastalığı çok ilerledi. Cezaevinde kalp romatizması başladı, karaciğerinde hastalığı var, yüksek tansiyonu var. Bu hastalıkları daha önce yoktu. Cezaevinde revire götürüyorlar, tansiyonu 24’de yükselmiş. Doktor, ona ‘Sen bu yüksek tansiyonla nasıl yaşıyorsun’ demiş" dedi.

‘SESİ KÖTÜ GELİYORDU, KARDEŞİM ÖLÜME TERK EDİLDİ’

Yıldız, en son yaptığı telefon görüşmesinde kardeşinin "Telefona yataktan kalkıp zar zor geldim" dediğini ve sesinin çok kötü geldiğini aktardı. Yıldız, "Gece yarısı bir şey olsa kardeşime kimse müdahale edemeyecek" diye yetkililere tepki gösterdi. Kardeşinin tek başına tutulmasının tecrit olduğunun altını çizen Yıldız, salgının da bahane edilerek tutukluların sosyal aktivitelerine izin verilmediğini ama gardiyanların bir ordu şeklinde odaları basıp arama yaptığını söyledi. Son bir ayda 7 tutuklunun cezaevinde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Yıldız, kardeşinin de ölüme terk edildiğini kaydetti. (MA)

Öne Çıkanlar