Dolar, Merkez Bankası kararı öncesi 6.06'nın üzerinde

Dolar, Merkez Bankası kararı öncesi 6.06'nın üzerinde
Merkez Bankası'nın faiz açıklayacağı bugün dolar, 6.06 seviyesinde. Temmuzdan bu yana faiz indirimine devam eden Merkez Bankası'nın alacağı karar 14.00'da açıklanacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını bugün saat 14.00'te açıklayacak. Gözü kulağı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nda olan piyasalar, TCMB'nin faiz hamlesinin ne olacağı konusunda farklı görüşlere sahip. Faiz kararının yanı sıra son haftaların sıcak gündemi olan İdlib ve koronavirüs hususunda haber akışları da yakından izleniyor.

Dün 6.07 ile geçen mayıs ayından beri en yüksek gün içi seviyeyi test eden dolar/TL, güne yatay/yüksek seyirle 6.06'da başladı. Son dönemde artan jeopolitik riskler Lira üzerinde baskıya neden oluyor.

Yurt içinde gözler Merkez Bankası'nın kararında olacak. Son beş toplantıda toplam 1.275 baz puanlık indirim yapan Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmesi beklenmiyor. Ancak, düşük montanlı indirim bekleyenler de var. Merkez Bankası'nın kararı kurun hareketi açısından da belirleyici olacak.

Reuters anketinde yıl sonuna ilişkin tahminler ise yüzde 10 seviyesinde oluşuyor. TCMB Murat Uysal başkanlığındaki son beş PPK toplantısında toplam 1,275 baz puanlık faiz indirimine gitti. Bu seviyeler mevcut %11.25 politika faizinden bugüne kadar yapılan 1,275 baz puan indirime göre oldukça sınırlı 125 baz puan bir indirim anlamına geliyor.

Bankacılar kamu bankalarının artan döviz arzının TL’yi destekleyen önemli bir unsur konumunda olduğunu da belirtiyor. Öte yandan, swap fiyatlamaları ise BDDK’nın son sınırlayıcı düzenlemeleri ardından faiz indirimi için bugün bir gösterge konumunda değil.

İşlemciler ise 2019 yaz ayından beri yapılan 12.75 puan indirimle birlikte enflasyonda yüzde 12’li seviyelerden belirgin düşüşün henüz yaşanmamış olmasını TL’nin korumasını zayıflatan bir unsur olarak görüyorlar.

Bugün için ise indirim yapılmaması ya da 25 veya 50 baz puanlık bir adım atılması piyasalar açısından yeni bir haber getirmeyecek. Bankacılar TCMB’nin hızlanan iç talep ve bunun cari açık enflasyon ekonomik aktiviteye etkisine ilişkin yorumlarını da izleyecekler. PPK söylemlerindeki değişiklikler yakından takip edilecek.

Jeopolitik gelişmelerde Suriye’ye yönelik endişeler de piyasada takip edilen konulardan biri ve baskı unsuru olmayı sürdürüyor. Türkiye, iki haftada 13 Türk askerinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırılar ardından Suriye güçlerinin geri çekilmesi için ay sonuna kadar süre verdi. Ankara geri çekilme olmaması halinde Esad güçlerini Türkiye’nin kendisinin püskürteceğini Moskova’ya da bildirdi.

İki gündür Moskova’da görüşmelerde bulunan Türk heyet ise dün görüşmelerini tamamlarken Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, müzakerelerden Türkiye’yi tatmin edici bir sonuç çıkmadığını söyledi.

Hafta boyunca izlenecek diğer gelişmeler arasında TBMM Genel Kurul’da görüşmeleri başlanan bankacılık kanununda değişiklik öngören kanun teklifi de yer alıyor. Teklifin bugün yasalaşması bekleniyor.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kısa sürede sürecin tamamlanacağına yönelik açıklamaları ardından İş Bankası’nın hisse devri öngören bir düzenlemenin TBMM’ye gelip gelmeyeceği de piyasalarda takip ediliyor.

TCMB’NİN DESTEĞİYLE GERİLEYEN TAHVİL GETİRİLERİ YÜKSELİŞTE

TCMB’nin tahvil portföyünü 19 milyar TL’den bilançosunun yüzde 5’ine yani yaklaşık 32-33 milyar TL’ye çıkaracak olması ve Hazine’nin uzun süredir uzun vadeli sabit kuponlu tahvil ihraç etmemesi tahvil getirilerindeki düşüş sürecini destekler nitelikte. Ancak son günlerde artan riskten kaçış düşüşü durdurmuş durumda.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi geçen yıl mayısta yüzde 21 seviyesinden 10 puan geriledikten sonra sınırlı yükselişte. Önceki hafta cuma günü spot kapanışta yüzde 10.60 olan ortalama bileşik getiri dün yüzde 11.41 oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilde de seyir benzer şekilde. Ocak sonunda en son 2016 yılı son aylarında görülen yüzde 9.96 seviyesi test edildikten sonra getiriler yükselişte. Önceki hafta cuma günü yüzde 10.44 olan ortalama bileşik getiri dün spot kapanışta bileşik yüzde 11.27 oldu. (REUTERS)

Öne Çıkanlar