Dolarda fırtına gece de sürdü: Dikkatler Merkez Bankası'nda

Dolarda fırtına gece de sürdü: Dikkatler Merkez Bankası'nda
Dolar kurunda gece saatlerinde 10.98 ile yeni zirve görüldü. Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde Türk Lirası'ndaki sert değer kaybı devam ediyor.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü faiz kararı öncesinde işlem hacimlerinin düşük olduğu saatlerde 11 seviyesine yaklaşan dolar/TL, güne 10,80’li seviyelerden başladı.

Gece saatlerinde 10.98 ile dolar yeni zirveyi görürken, euro/TL’de ise 12,43 ile yeni zirve görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizle ve faiz artırımı yanlıları ile mücadele edeceğine vurgu yaptığı dünkü konuşmasının ardından TL’de değer kayıpları hızlanırken, TL sadece bu haftanın ilk üç gününde yüzde 6,1 değer yitirdi.

Uzmanlar iki ayda 300 baz puan faiz indiren TCMB’nin bugün de 100 baz puan faiz indireceğini tahmin ediyorlar. Ancak TL’nin keskin değer kayıplarına devam etmesi bazı uzmanların son günlerde TCMB’nin bu ay faiz indirimine ara vereceğini düşünmesine de yol açtı.

Türk Lirası hafta başından bu yana dolar karşısında yüzde 8’e yakın değer kaybederek dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. İkinci sırada ise yüzde 3 düşüşle Şili pesosu geliyor.

Türk Lirası yıl başından bu yana yüzde 30'dan fazla değer kaybederken dolar kuru 7,40'tan 10,98'e kadar yükseldi. Dolar/TL, 2021 yılında en düşük seviyeyi mart ayında 6,89 ile görmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir" görüşünü yineleyerek, "Ben bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim" ifadelerini kullanmıştı.

AKP Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, "Ben faizi savunanla beraber olamam" diye konuştu ve "Faiz aşağılara çekilmişken tamam da bizim arkadaşlarımıza ne oluyor ki onlar faizi savunur hale geliyor" diye ekledi.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 427 baz puan civarında bulunurken 10 yıllık tahvil yüzde 19,87 civarında.

PİYASALAR MERKEZ BANKASI'NDAKİ İNDİRİM BEKLİYOR

Piyasanın beklentisi Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi yönünde oldu. Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin faiz anketine katılan 21 kurumun medyan beklentisi TCMB’nin kasım toplantısında 100 baz puan indirimle faizini yüzde 15 seviyesine getireceği yönünde.

Yine ankete göre yıl sonunda politika faizinin bulunacağı seviyeye dair beklenti de yüzde 15 seviyesinde oluştu.

Aralarında Christian Wietoska ve Fatih Akçelik’in de bulunduğu Deutsche Bank ekonomistlerinin yayımladığı araştırma raporuna göre, çekirdek enflasyonun ekim ayında beklenenden düşük gelmesi ve Merkez Bankası’nın son cari açık vurgusuyla bankanın faiz indirimiyle ilgili beklentileri de değişti.

MUFG Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Ehsan Khoman da bu toplantıda 100 baz puanlık indirim beklediklerini açıkladı.

Ons tarafında 1866 doların üzerinde seyreden altın son beş ayın en yüksek sevilerini görürken dolar kurunun etkisiyle gram altın fiyatı bugün 657 TL ile son zirveyi gördü.

Spot piyasada ABD enflasyon ve işsizlik verilerinin etkisiyle yüksek seyreden altını dün Kanada ve İngiltere’den gelen yüksek enflasyon verileri destekledi. Salı günü 1875 doların üzerine tırmanan ons altın, sonrasında kimi Fed yöneticilerinin faiz artırımına ilişkin şahin yorumlarıyla kısmi gerileme kaydetti. Spot piyasada altın ons tarafında 1866 dolarla işlem görürken 1868 dolarda seyretti.

GRAM ALTIN BİR AYDA 100 TL’DEN FAZLA ARTTI

Gram altın, dolar/TL'deki yükselişin faiz kararı öncesinde devam etmesiyle 650 TL'nin üzerini gördü. Gram altın, kasım ayının başından bu yana 100 TL’den fazla artış kaydederek 550 TL'den 657 TL'yi gördü.

Dolar/TL’nin 11’e dayanması, altın fiyatlarını da hareketlendirdi. Ons fiyatları ile de desteklenen Kapalıçarşı altın fiyatları uçuşa geçti.

Kapalıçarşı’da 653 TL’nin üstünde işlem gören gram altının yanında çeyrek altın 1037 TL alış, 1070 TL satış fiyatıyla işlem görürken Cumhuriyet altını 4 bin 147 TL alış ve 4 bin 268 TL satış fiyatıyla işlem gördü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar