Dünya Basınından | 12 yıllık Netanyahu dönemi sona eriyor

Dünya Basınından | 12 yıllık Netanyahu dönemi sona eriyor
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

ARTI GERÇEK - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayımlanan gazeteler Ortadoğu'daki gelişmelere geniş yer ayırdı. New York Times, İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun rakiplerinin koalisyon hükümetini kurmakta anlaşmasına yer verirken, Wall Street Journal, İran'ın en büyük donanma gemisi Basra Körfezi'nin girişine yakın bölgede alev aldıktan sonra batmasını ön plana çıkardı. 

İngiltere'de The Guardian, Z kuşağının "Coronavirus salgınından en çok etkilenen nesil" olduğunu yazdı. The Independent da, İngiltere'de yeni normalleşme döneminin bir sonraki aşaması olması beklenen 21 Haziran öncesi artan Delta varyantı vakalarının, normalleşme takvimini tehlikeye soktuğunu vurguladı.

ABD ve İngiltere'de bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: RAKİPLERİ NETANYAHU'YU KOLTUĞUNDAN ETMEK ÜZERE

New York Times, İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun rakiplerinin koalisyon hükümetini kurmakta anlaşmasına geniş yer ayırdı.

Hükümeti kurma görevi verilen Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid, Yesh Atid, Kahol Lavan, Yisrael Beytenu, Yamina, Tikva Hadasha, İşçi Partisi, Meretz ve Birleşik Arap Listesi (Ra'am) tarafından destek verilen koalisyon hükümeti il 12 yıllık İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dönemine son vermeye hazırlanıyor.

8 partinin ortak olduğu koalisyon hükümeti kurulursa, anlaşma gereği ilk 2 yıl başbakanlık görevini Yamina lideri Bennett yürütecek, daha sonraki 2 yıl için ise görevi Lapid'e devredecek. Bennett-Lapid liderliğindeki koalisyon hükümeti belirtilen sürede Meclis'te güven oyu alırsa, İsrail'de Mart 2009'dan bu yana başbakanlık koltuğuna oturan Netanyahu dönemi bitecek.

WSJ: İRAN GEMİSİ BATTI

Wall Street Journal, İran'ın en büyük donanma gemisi Basra Körfezi'nin girişine yakın bölgede alev aldıktan sonra batmasını ön plana çıkardı. Habere göre, gemi mürettebatının tamamı güvenli bir şekilde tahliye edildi.

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, yangını, "Geminin kurtarılması için yapılan tüm çabalar başarısız oldu ve gemi battı" şeklinde duyurdu.

Açıklamaya göre, Umman Körfezi’nde İran’ın Cask Limanı’nın yakınında tatbikat görevine çıkmış olan Khark adlı geminin güvertesinde yangın söndürme çalışmaları yapıldı. Açıklamada yangının çıkma sebebi belirtilmedi.

THE GUARDIAN: Z KUŞAĞI COVID-19'DAN EN ÇOK ETKİLENEN NESİL

The Guardian, Z kuşağının "Coronavirus salgınından en çok etkilenen nesil" olduğunu yazdı.

Haberde, Covid-19 salgınının Avrupa genelinde milyonlarca genç insanı psikolojik ve sosyoekonomik olarak kötü etkilediğine vurgu yapıldı. 

Hastalığa yakalandığında ağır geçirme olasılığı düşük olan yaş grubunun, salgının başından bu yana eğitimden uzak kaldığı hatırlatıldı.

THE INDEPENDENT: BORIS JOHNSON'DAN 'BELİRSİZLİK' İTİRAFI

The Independent, İngiltere'de yeni normalleşme döneminin bir sonraki aşaması olması beklenen 21 Haziran öncesi artan Delta varyantı vakalarının, normalleşme takvimini tehlikeye soktuğunu yazdı.

Açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson "Korkarım veriler hâlâ belirsiz" dedi. Independent, bu açıklamayı "itiraf"  olarak nitelendirdi.

Bilim insanları tam normalleşme takviminin ertelenmesi gerektiğini savunurken Johnson "Verilerde 21 Haziran’da normalleşmeyi engelleyecek bir unsur görünmüyor" dedi.


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar