Robot nüfusu her yıl yüzde 15 artıyor

Robot nüfusu her yıl yüzde 15 artıyor
HSBC'nin Global Robotics raporuna göre, dünyada robot sayısı her yıl yüzde 15 artıyor. 2019'da neredeyse yarım milyon robot faaliyette olacak.

EKONOMİ - HSBC tarafından yayınlanan Global Robotics raporu, endüstriyel robotların yükselişine ışık tutuyor. HSBC analistleri Helen Fang, Michael Hagmann, Richard Schramm ve Anderson Chow, dünyada kaç tane robot olduğunu, nerede bulunduklarını ve robot nüfusunun yıllık artışını araştırdı.

Araştırmaya göre, dünyadaki robotların yarısından fazla Asya'da bulunuyor ve bunlar da çoğunlukla Çin'de çalıştırılıyor.  2016 yılında dünyada 300.000 civarı robot bulunuyordu. HSBC analistleri robot nüfusunun her yıl yüzde 15 arttığını ve 2019 yılına gelindiğinde 414.000 robotun faaliyet göstereceğini belirtiyor.

Çin pazarı, dünyadaki endüstriyel robot talebinin yüzde 30'unu oluşturuyor. Bu talebin arkasında ülkedeki fabrikaların sayısının ve yaşlanan nüfusunun etkisinin büyük olduğu belirtiliyor.

Araştırmada hesaba katılan robotlar arasında, otomatik eller ve raylı sistemler gibi otomasyon makineleri de yer alıyor.

Analistler, 2017 yılında Çin'de robot üretiminin yüzde 58 arttığını tahmin ederken, Avrupa ve ABD'nin üretim süreçlerinde daha yoğun endüstriyel robotlar kullandığına dikkat çekiliyor. ABD'de her 10.000 endüstriyel işçiden 49'u robotken, ABD'de 176, Japonya'da 305, Güney Kore'de ise 531'i robotlardan oluşuyor.

    Öne Çıkanlar