EDS: Resmi açıklamalar yaşlıları hedef gösterdi

EDS: Resmi açıklamalar yaşlıları hedef gösterdi
Hedef gösterildiklerini ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını kaydeden Emekliler Dayanışma Sendikası, dört milyon gencin sağlıksız beslendiğini belirterek kronik hastalıklara dikkat çekti.

ARTI GERÇEK- Emekliler Dayanışma Sendikası(EDS) yazılı bir açıklama ile koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü yurttaşlara ilişkin sokağa çıkma yasağı ile birlikte yaşlıların hedef gösterildiğini ve ayrımcılığa uğradıklarını ifade etti. Yaşanan durumun resmi açıklamaların tetiklediğini belirten sendika, "Koronavirüse ve topluma hedef gösterilen 65 yaş üstü çoğu insanımız toplumda aktif rol oynuyor, hala ücretli çalışıyor. Gönüllü sosyal kültürel çalışmaları yönetiyor, yürütüyor" dedi.

Yaşlılara ilişkin tutumları ibretle izlediklerini kaydeden EDS, " Yaşlılığı hastalık olarak kabul eden, yaşlıları emeklileri ekonomiye yük sayan,yürüttüğü ekonomik sosyal politikalarla emeklileri-yaşlıları toplumsal yaşamın dışına atan resmi anlayışla geldiğimiz yer burası. Koronavirüsün yayılmasından ve koronavirüsden kaçınmak için verilen resmi mesajlar yaştan bağımsız herkes için geçerli olmalıydı" ifadelerini kullandı.

'DÖRT MİLYON GENÇ SAĞLIKLI BESLENMİYOR, BEŞ KİŞİDEN BİRİ DİYABET'

EDS sadece yaşlılara yönelik tedbirlerin doğru olmadığını ve kornik hastalık taşıyanların da risk grubunda bulunduğunu hatırlatarak, "Avrupa'da resmi açıklamalar "bağışıklık sistemi düşük ve kronik hastalıkları olan herkesin birinci derecede risk altında" olduğu şeklinde yapıldı. Hangi hastalığın yaş baz alınarak kesin sınırları çizilebilir.Tıp Biliminde böyle bir kural var mı? Beş kişiden birinin diyabet hastası olduğu kalp krizi riskinin 40-45 yaşlara düştüğü 13 milyonun açlık sınırının altında ücretle çalıştırıldığı, dört milyonu aşkın genç insanın işsiz olduğu,sağlıklı ve dengeli beslenemediği gerçeği ortada duruyor."

"Durum böyle iken koronavirüs salgını tedbirleri için yapılan ilk açıklamanın yaşlılar üzerinden yapılması, 65 yaş üstündeki savunmasız insanlarımızı yük ve diğer insanlara karşı risk teşkil eden,genç insanları yaşlılara karşı ayrımcı davranışlarda bulunmaya ve kendi sağlıkları için risk oluşturduğunu düşünmeye yönlendirmiştir" dedi.

'65 YAŞ ÜSTÜ TOPLUMDA AKTİF ROL OYNUYOR'

65 yaş üstü yurttaşların hala emek süreci içerisinde bulunduğunu belirten EDS ülkedeki sermaye birikimi ve değerleri yaratan insanlar olduklarını vurguladı. EDS, "Koronavirüse ve topluma hedef gösterilen 65 yaş üstü çoğu insanımız toplumda aktif rol oynuyor, hala ücretli çalışıyor. Gönüllü sosyal kültürel çalışmaları yönetiyor,yürütüyor. Ebeveynler,eşler,yetişkin çocuklar özellikle engelli yaşayanlar, torunlar, hasta olanlar dahil olmak üzere aile üyelerine bakıyorlar, devletin yapması gereken görevleri yapıyorlar. Ayrıca bu insanlar dünün çalışanlarıdır. Bu ülkede bugüne kadar üretilen tüm değer ve hizmetler biriken sermaye emeklilerin yaşlıların emeğinin ürünüdür" şeklinde yaşlıların toplum içindeki rolüne dikkat çekti.

Sendika son olarak, "Gerçekleri görmeyen bilimi, emeği ve tüm değerleri inkar eden resmi açıklamaları,toplumsal yaşam içinde yaşlılara karşı tutumları, davranışları, söylemleri şiddetle kınıyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar