Emniyet 'kayıp' başvurularını dahi almamış

Emniyet 'kayıp' başvurularını dahi almamış
165 gün boyunca kayıp olan Özgür Kaya ve Yasin Ugan'la ilgili ulusal ve uluslararası 13 kuruma başvuru yapılmıştı.

ARTI GERÇEK - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, onlarca kişinin gözü önünde gözaltına alınan ve 165 gün sonra bulunan Özgür Kaya ve Yasin Ugan'la ilgili 'kayıp' başvurusu olmadığını iddia etti. Oysa, eşi tam 13 kuruma başvuru yapmış ve hiçbir yanıt alamamıştı.  

TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı AKP'li Hakan Çavuşoğlu, komisyon üyesi HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Özgür Kaya ve Yasin Ugan'la ilgili 22 Şubat 2019 tarihinde yaptığı başvuruya 6 ay sonra yanıt verdi.

Özgür Kaya ve Yasin Ugan, Şubat 2019'da kaçırılan 6 kişiden ikisi.

Haklarında yakalama kararı olduğu için 'kaçak olarak' yaşayan Kaya ve Ugan, 13 Şubat günü saat 14.30 civarı Ankara'nın Altındağ ilçesi Çamlık Mahallesi'nde onlarca polis tarafından saklandıkları evden gözaltına alınmıştı. Üzerlerinde sivil kıyafetler ve TEM yelekleri olan polisler, mahalleyi ablukaya aldıktan sonra Özgür Kaya ve Yasin Ugan'ı ters kelepçeleyip kafalarına çuval geçirerek araçlara bindirmiş, 'neden gözaltına alıyorsunuz' diye soran ev sahibine de bir soruşturma numarası vermişti.

EMNİYET 'BİZDE YOK', SAVCI 'YAKALAYAMADIK' DEMİŞTİ

Ancak aynı gün emniyeti arayan Kaya ve Ugan'ın eşlerine 'bizde yok' yanıtı verilirken, soruşturmayı yürüten savcı da "Biz eşini yakalayamadık, yurtdışına kaçtı" demişti.

Savcılığa yapılan 'kayıp' başvuruları, Kaya ve Ugan hakkındaki soruşturmayı yürüten savcılığa sevk edilirken, aileleri yanı sıra 13 kuruma daha başvuru yapmıştı.

13 KURUMA BAŞVURU YAPILDI

Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, 'incelenemezlik' kararı vermiş, İHD'nin başvurusu üzerine Emniyet "Böyle bir olay olmadı" demişti. Anayasa Mahkemesi, tedbir talebini reddederken, AİHM ve BM, hükümetten bilgi istemişti. Ankara Valiliği İnsan Hakları Kurumu, TBMM Dilekçe Komisyonu, Hafıza Merkezi, Ankara Barosu ve Türkiye Barolar Başkanlığı'na yapılan başvurulardan da yanıt alınamamıştı.

Özgür Kaya ve Yasin Ugan, yine yakın tarihlerde kaybolan Erkan Irmak ve Salim Zeybek ile birlikte 28 Temmuz akşamı Ankara Emniyet Müdürlüğü yakınlarında gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Kaya ve Ugan'ın arandığı günlerde, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, komisyona başvuru yaparak, komisyonun konuyu ele almasını istemişti.

6 AY SONRA YANIT GELDİ

Komisyon Başkanı AKP'li Hakan Çavuşoğlu, başvuruya 15 Ağustos 2019'da yanıt verdi.

Yanıtta şöyle denildi:

"Komisyonumuza Yasin Ugan ve Özgür Kaya adına yapmış olduğunuz ilgili başvuru üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ilgili yazımızla bilgi talep edilmişti. İlgi cevabi yazının incelenmesi ile Yasin Ugan hakkında herhangi bir kayıp müracaatının bulunmadığı ve kayıp şahıs olarak aranmadığı, Özgür Kaya hakkında herhangi bir kayıp müracaatının bulunmadığı ve kayıp şahıs olarak aranmadığı anlaşılmıştır."

Gergerlioğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Devlet aklı böyle, kayda bile almamış başvuruları" diye tepki gösterdi.

 

Öne Çıkanlar