Özkoç hakkındaki fezlekeler jet hızıyla Komisyon’a geldi

Özkoç hakkındaki fezlekeler jet hızıyla Komisyon’a geldi
3 ayrı fezlekede, 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'Halkın kin ve düşmanlığa tahrik' ve 'İftira' suçlamaları yer alıyor.

ARTI GERÇEK - CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla hazırlanan üç ayrı fezleke TBMM Karma Komisyona gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Yokuş’un hazırladığı fezlekeler, Özkoç’un basın toplantısından bir gün sonra, 5 Mart’ta TBMM’ye gelmişti. 

TBMM Başkanlığı, fezlekeleri jet hızıyla Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyona gönderdi. 

3 ayrı fezlekede, "Cumhurbaşkanına hakaret", "Halkın kin ve düşmanlığa tahrik" ve "İftira" suçlamaları yer alıyor.  

Fezlekede, Özkoç’un 4 Mart’ta düzenlediği ve 5 Mart’ta Twitter hesabından paylaştığı basın toplantısındaki sözleri nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor. 

Şikâyet tarihleri 18 Şubat ve 28 Şubat olan diğer iki fezlekede ise Özkoç'un 'FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmalarına dair AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı suçlayan sözleri nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılması istendi. 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

TBMM İçtüzüğüne göre, Karma Komisyona gelen dokunulmazlık dosyalarını incelemek için siyasi partilerin verebilecekleri üye sayılarıyla "Hazırlık Komisyonu" kuruluyor. 

Özkoç'un bu komisyonda savunma hakkı bulunuyor. 

Hazırlık Komisyonu'nun dosyayı inceleyip en geç 1 ay içinde raporunu Karma Komisyona sunması gerekiyor. Karma Komisyon da Hazırlık Komisyonunun raporuna ilişkin incelemelerini en geç 1 ay içinde tamamlaması gerekiyor. 

Karma Komisyon milletvekilinin dokunulmazlığının milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar erteleme yönünde karar verebileceği gibi, derhal kaldırılması yönünde de rapor verebiliyor. 

Bir milletvekillinin dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra yargılanması ve 1 yıldan fazla hapis cezası alması durumunda milletvekilliği düşürülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar