Erdoğan: Türkiye'de akademik özgürlüğün olmadığı üniversite yok

Erdoğan: Türkiye'de akademik özgürlüğün olmadığı üniversite yok
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı 'Kütüphane Söyleşileri'nin üçüncüsünde öğrencilerle bir araya geldi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’de akademik özgürlüğün olmadığı herhangi bir üniversite söz konusu değil. Bizim herhangi bir üniversitede özgürlüğü kısıtlamak diye bir derdimiz yok" dedi.

"Kütüphane Söyleşileri"nin üçüncüsünde Millet Kütüphanesi'nde bazı doktora öğrencileriyle bir araya gelen Erdoğan  "Üniversitelerdeki tüm akademik kadrolara baktığımız zaman kadın oranı yüzde 51'in üzerinde. Bu, Cumhuriyet tarihinde görülmüş bir durum değil" ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin değerlendirlemelerde bulunan Erdoğan, "Kanal İstanbul aslında 11 yıllık bir proje. Benim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığım döneminde attığımız bir adım. Kanal İstanbul'a ilgili bir adım atmamız şart. İstanbul Boğazı çevre katliamı için her an bir tehdit. Özellikle de virajlar noktasında İstanbul Boğazı'nın bir özelliği var. Gemiler bazı yerde dümen kilitlenmesi dediğimiz durumla karşı karşıya kalabiliyor. İcabında manevrayı yapamaz hale geldiği yerler oluyor" dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birçok kere İstanbul Boğazı'nda kazalar oldu. en son bir Rus savaş gemisi orada biliyorsunuz maalesef bir kaza ile karşı karşıya kaldı. Bir zamanlar bir Romen tankeri İstanbul Selimiye'de maalesef bir yangınla tehdit oluşturdu ve 7 ay civarında o Romen tankeri orada yandı. Aynı şeyi bir de Kandilli'de bir kuru yük gemisi geldi sahile bindirdi. Biz bunlardan hiç kendimize bir şeyler çıkarmayacak mıyız? Bu felaketlerden ders çıkarmamız lazım. Özellikle yılda 45 bin geminin geçiş yaptığı İstanbul Boğazı'nın bu trafiği daha fazla taşıması mümkün değil. Burada yapılan projeksiyonlar 2050 yılında bu rakamın 78 bini bulacağı gösteriyor. Trafik devamlı artıyor. Oysa boğazın güvenli geçiş kapasitesi sadece 25 bin. Boğazı gemi geçişlerine kapatamayacağımıza göre artan trafiği karşılamak için artık elimizde tek imkan vardı, o da Kanal İstanbul.

"Ülkemize çağ atlatacak böyle bir projeyi muhalefetin insafına bırakamayız" diyen Erdoğan, "Bizim Kanal İstanbul ile hedefimiz birinci derecede; 1- çevre tehdidinin ortadan kaldırılması, 2- İstanbul'daki bugüne kadar yaşanmış bütün kazalardan büyük oranda kurtulmak. 3- Çok daha sağlıklı bir deniz trafiğini sağlamak. Bir diğer adım burada limanlarla, marinalarla bu projenin dünyada müstesna bir yeri olacak. Bunu parmakla gösterilir hale getireceğiz. Bu konuda muhalefetin yaklaşım tarzları çok çok çirkin. Eğer biz bunlara eyvallah edersek hiçbir şeyi yapamayız" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar