Esad’ın Kürtlere dair sözlerine partilerden tepki: Suriye’nin birliğini tehlikeye atıyor

Esad’ın Kürtlere dair sözlerine partilerden tepki: Suriye’nin birliğini tehlikeye atıyor
Kuzey ve Doğu Suriye’deki siyasi partiler, 'Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan Arap, Kürt, Süryani ve diğer halklar Suriye devletinin sınırları çizilmeden önce de burada yaşıyorlardı' dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan onlarca siyasi parti ve hareket, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Kürt sorununa ilişkin değerlendirmelerine yaptıkları ortak açıklama ile yanıt verdi. Açıklamada, "Suriye hükümetinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki durumu yanlış okuma ve eski zihniyetindeki ısrarı, halkların menfaatine olmadığı gibi Suriye’nin birliğini de tehlikeye atmaktadır" denildi.

Beşar Esad, Süriye'de Kürt sorunu olmadığını, ülkedeki Kürtlerin Türkiye'nin baskısyla kuzeye göç eden misafirleri olduğu ve Suriye Demokratik Güçleri ile İdlib'de kendileriyle birlikte Türkiye'ye karşı savaşması dışında hiçbir ortak çalışmaları olmayacağını söylemişti. 

Partilerin ortak açıklaması şöyle:

"Suriye’de 9 yıldır ölüm, talan ve göç yaşanıyor. Ancak geçen bunca zamana rağmen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yıllardır sürdürdüğü söylem ve zihniyetini değiştirmedi. Beşar Esad’ın kullandığı söylemlerin, sahadaki gerçekliklerle hiçbir alakası yoktur. Suriye halkının yaşadığı acılara cevap olması gerekirken, yaşanan onca ölümden hiçbir ders almayan zihniyet, sorunu daha da derinleştirdi.

HALKLAR MİLLİ BİR DURUŞLA ONURLARINI SAVUNDU

Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan Arap, Kürt, Süryani ve diğer tüm halklar Suriye devletinin sınırları çizilmeden önce de burada yaşıyorlardı. Bu halklar buranın gerçek sahipleridir, başka bir yerden gelmediler. Bu halklar, Suriye rejimi tarafından karanlık terör güçlerinin eline bırakıldığında milli bir duruşla onurlarını ve topraklarını savundular. Kendi yönetimlerini oluşturan halklar, Suriye’de örnek bir model oluşturdular.

SİLAHLI GÜÇLER SURİYE REJİMİYLE SAVAŞMAK İÇİN KURULMADI

Demokratik Özerk Yönetim bir halklar mozaiği olarak ön plana çıktı. Demokratik bir Suriye kurulmadan ve Suriye’de yaşayan her ferdin hakları güvence altına alınmadan Suriye’de huzur ve güvenin olması mümkün değildir.

Özerk Yönetim alanlarında yaşayan halklar, Suriye’nin onurunu ve toprak bütünlüğünü savundu. Bu uğurda on binlerce şehit verdiler. Bu halkların teröre karşı kurdukları birlik, Suriye’nin her ferdinin yararına oldu. Bu silahlı güçlerin oluşturulması, rejimin kendi topraklarını savunamayacak hale gelmesinden kaynaklandı. Bu birlikler Suriye devletiyle savaşmak için değil Suriye topraklarında teröre karşı savaşmak için oluşturuldu.

HÜKÜMET GERÇEKLİKTEN KOPUK HAREKET EDİYOR

Halkımız, hiçbir zaman Suriye’nin toprak bütünlüğüne dönük bir tehdit oluşturmamış ve bu çabada bulunmamıştır. Suriye hükümetine, Suriye topraklarını bölenlerin ve parçalamak isteyenlerin kim olduğu konusunda iyi araştırma yapma çağrısı yapıyoruz. Halkımızın verdiği şehitlere rağmen bir halkın inkar edilmesinin sahadaki gerçeklikten kopuk hareket etmektir.

ÇÖZÜM DEMOKRATİK ULUS PROJESİDİR

Gerçekçi ve demokratik proje dışında huzurun mümkün olmadığını vurguluyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’deki Demokratik Ulus projesi bunun en açık ve canlı örneğidir. Bu projenin, Kürt halkının varlığı kabul edilmeden başarıya ulaşması mümkün değildir. Demokratik proje önerisi Kürt sorununun inkar edilmesi anlamına gelmediği gibi Suriye’nin bütünlüğünü ve çok renkliliğini geliştirmektedir. Kürt sorunu başta olmak üzere bölgedeki tüm sorunların çözüm yolu Demokratik Ulus projesidir.

SURİYE HÜKÜMETİNİN TAVRI KİMSENİN MENFAATİNE DEĞİLDİR

Suriye hükümetinin eski zihniyetindeki ısrarı ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmesinin yanlış bir görüş olduğunu vurgulamak isteriz. Bu görüş, ne hükümetin ne de halkların menfaatine değildir. Suriye hükümeti, bu tavırlarıyla Türkiye ile anlaşmakta ve Erdoğan gibi ülkemizin topraklarını talan etmek isteyenlerin, durmadan katliam ve ülke topraklarını bölme tehditlerinde bulunanların planlarına göre hareket etmektedir.

SURİYE HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Bu temelde, Suriye hükümetine, mevcut koşullara akilane bir şekilde yaklaşmak ve hiçbir tarafın varlığını inkar etmeme çağrısı yapıyoruz. Çünkü inkar siyaseti, sorunları derinleştirmektedir. Suriye’de huzur, güvenlik ve demokratik çözüm için aktif ve gerçekçi bir tavra ihtiyaç duyulmaktadır. Suriye krizinin kalıcı çözümü için ilk etapta Kürt sorununun varlığı kabul edilmelidir.

Son olarak, Kuzey ve Doğu Suriye’deki siyasi partiler olarak, Suriye’deki demokratik çözüm projesinin bir parçası olduğumuzu vurguluyoruz. Hepimiz demokratik ve çok renkli bir Suriye için mücadele ediyoruz." (MA) 

Öne Çıkanlar