Esat 11 yıl sonra bir Arap ülkesini ziyaret etti, ABD tepkili

Esat 11 yıl sonra bir Arap ülkesini ziyaret etti, ABD tepkili
Beşar Esat, Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Zayid El Nahyan’la görüştü. Görüşmedeki 'Kardeş Suriye' vurgusuna dikkat çeken ABD'den 'Üzüntü duyduk' tepkisi geldi.

Fotoğraf: Reuters


Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Abu Dhabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan’la görüştü. Esat, 2011 yılında iç savaşın başlamasından bu yana ilk kez bir Arap ülkesi ziyaret etti. Suriye lideri, ziyaretle, iç savaş sırasında kendisini devirmek isteyen isyancılara bir dönem destek veren BAE ile iyi ilişkilerin altını çizdi.

İki liderin Suriye ve halkının tüm sorunlara barışçı çözüm bulunması için siyasi ve insani desteği de görüştüğü belirtildi. Ziyareti değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Beşar Esat’ın meşrulaştırılmasına yönelik girişimden son derece rahatsız olduk ve üzüntü duyduk" ifadelerini kullandı.

VOA’nın aktardığı haberde Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet haber ajansı (WAM) Veliaht Prens’in Suriye’nin Arap coğrafyasının güvenliğinde temel bir unsur olduğunu ve BAE’nin de Suriye ile işbirliğini güçlendirmeye istekli olduğunu vurguladığını aktardı. BAE haber ajansına göre taraflar görüşmede, Rusya, İran, Türkiye ve ABD’nin askeri varlık gösterdiği parçalanmış "Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve yabancı güçlerin çekilmesinin" altını çizdi.

İki liderin Suriye ve halkının tüm sorunlara barışçı çözüm bulunması için siyasi ve insani desteği de görüştüğü belirtildi.

WAM haber ajansına göre Veliaht Prens Şeyh Muhammed "ziyaretin Suriye ve tüm bölgede iyilik, barış ve istikrarın önünü açmasını dilediğini" ifade etti. Habere göre Suriye lideri Esat da Veliaht Prens’i Suriye’deki son gelişmelerle ilgili bilgilendirdi.

Veliaht Prens Şeyh Muhammed Suriye lideri Esat’ı havaalanında uğurladı.

ABD’DEN TEPKİ: RAHATSIZ OLDUK VE ÜZÜNTÜ DUYDUK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Beşar Esat’ın BAE ziyaretini değerlendirdi. Sözcü, "Beşar Esat’ın meşrulaştırılmasına yönelik girişimden son derece rahatsız olduk ve üzüntü duyduk" ifadelerini kullandı.

İÇ SAVAŞ SIRASINDA YALNIZCA RUSYA VE İRAN’I ZİYARET ETMİŞTİ

Suriye lideri iç savaş sırasında yalnızca İran ve Rusya’yı ziyaret etmiş, bu iki ülkenin askeri desteği Suriye’de ABD’nin müttefiki olan Körfez ülkelerinin hükümetleri tarafından desteklenen rakip gruplara karşı savaşın seyrini değiştirmişti. ABD Esat’a karşı ayaklanmayla başlayan yüz binlerce kişinin öldüğü iç savaşta siyasi çözüm konusunda ilerleme sağlanana kadar Suriye lideriyle ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarına karşı çıkmıştı.

BAE Dışişleri Bakanı Kasım ayında Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ederek Esat’la görüştüğünde Washington endişelerini ifade etmişti. Ancak Washington’un Riyad ve Abu Dhabi’nin bölgedeki rakipleri İran konusundaki endişelerini gidermeyerek, Yemen savaşına desteğini çekerek ve Körfez ülkelerine silah satışı için koşul getirerek bu ülkeler nezdinde siyasi sermayesini tükettiği değerlendirmesi yapılıyor.

ESAT DUBAİ EMİRİ ŞEYH MUHAMMED BİN RAŞİD EL MAKTUM’LA DA BİR ARAYA GELDi

Suriye Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Esat Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum’la da bir araya geldi. Bu görüşmeler bazı Arap ülkelerinin Esat’la ilişkileri yeniden canlandırmaya başladığı Ortadoğu’da bir değişikliğe işaret eden bir dizi diplomatik açılımın ardına rastladı. Esat ve Arap ülkeleri arasında yakınlaşma sinyalleri geçtiğimiz yıl yoğunlaşmış, Esat ABD’nin bölgedeki bir diğer müttefiki Ürdün Kralı Abdullah’la da telefonda görüşmüştü.

Uzmanlar, Esat’la daha yakın ilişki kurmayı amaçlayan Arap ülkelerinin İran ve Türkiye’nin bölgedeki nüfuzuna karşı konulması dahil olmak üzere siyasi ve ekonomik değerlendirmeleri gözettiğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar