'Evlilik yoluyla af düzenlemesi, çocuk istismarı faillerine cesaret verecek'

'Evlilik yoluyla af düzenlemesi, çocuk istismarı faillerine cesaret verecek'
HDP Meclis Üyesi avukat Mehtap Sert, çocuk istismarında faillere getirilecek 'evlilik yoluyla af' düzenlemesinin istismarın bir ömür sürmesinin yolunu açacağını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Üyesi avukat Mehtap Sert, Türk Ceza Kanunu'nda çocuğa cinsel istismara af niteliği taşıyacak düzenlemeyi değerlendirdi.

Sert, "Çocuğun istismarı, fiziksel, cinsel ve duygusal istismar ile ihmal olarak dört şekilde karşımıza çıkar. Yaş veya içinde bulunduğu durum itibariyle mağdur çocuk, kendisine yöneltilen davranışın cinsel içerikli olduğunu dahi genellikle algılayabilecek durumda olmadığından mağdurun bu durumu istismar edilebilmektedir. Yasalarda çocuklara cinsel istismarı suçu için cinsel saldırı suçuna nazaran daha ağır müeyyideler öngörmüştür" dedi.

'YENİ YASA İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRACAK'

'Rıza vardır' denilerek istismarı aklamanın önünün kesilmesinin hedeflendiğini söyleyen HDP Meclis Üyesi avukat Mehtap Sert, yasada yapılacak düzenlemeye tepki göstererek, bu düzenleme ile faille evlenme yolunun açıldığını ya da mahkeme yoluyla mağdurun ergin kabul edilebileceğine dikkat çekti:

"Mağdur çocuğun erken cinsel deneyimden uzak tutulması, bu yolla çocuğun engelsiz bir biçimde cinsel gelişimini tamamlamasını sağlamayı amaçlamıştır. Kanun koyucu bunu sağlayabilmek için mağdur çocuğu hem dışarıya hem de kendisine karşı korumuş, cinsel davranışlara muhatap olmaması için, rızasına dahi itibar etmemiştir."


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Üyesi avukat Mehtap Sert

Son dönemlerde de iktidar tarafından çokça kez 15 yaşın erişkin gibi gösterilerek istismarın meşrulaştırılmaya çalışıldığını söyleyen Sert, "AKP, 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af da dahil birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

'HDP OLARAK YASANIN MECLİS GELMEMESİ GELSE BİLE ONAYLANMAMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

HDP Meclis Üyesi avukat Mehtap Sert, getirilmek istenen yasanın 15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar suçundan hüküm giyen failleri de kapsayacağını dile getirdi. Sert, "12 yaşında bir kız çocuğunun 27 yaşındaki bir erkekle evlendirilmesi durumunda cezasızlık yoluna gidilmiş olunacak. Bu cezasızlığın çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve bu suçu teşvik edeceği çok açıktır. İstismar suçunu evlenme koşullu bir düzenlemeyle aklamak çocukların tekrardan istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir. Yasa koyucu faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini engelleme gücüne sahiptir. Bu sebeple HDP olarak yasanın Meclis’e gelmemesi, gelse bile onaylanmaması için kamuoyu oluşturmak adına ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar