Fikret İlkiz: Türkiye'de her 277 kişiden biri cezaevinde

Fikret İlkiz: Türkiye'de her 277 kişiden biri cezaevinde
Fikret İlkiz, yeni infaz düzenlemesinin tutukluları kapsamamasının büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti.

ARTI GERÇEK- Avukat Fikret İlkiz, Türkiye'de her 277 kişiden birinin cezaevinde olduğunu belirtti. İlkiz yeni infaz düzenlemesinin tutukluları kapsamamasının büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti.

ARTI TV'de yayınlanan Söz Sırası programının bugünkü konuğu avukat Fikret İlkiz'di.

İlkiz özetle şunları söyledi:

Her maddesi için ayrı ayrı yapılan tartışmalarda bunun (infaz yasa teklifi) bir özel af teklifi olduğu anlaşıldı. (Önceki yıllarda hazırlanan) infaz yasasında ayrımcılık ve ayrıcalık olmadan uygulanır hükmü yer alıyor. Bu temel ilkedir. Temel ilke ayrımcılık içermediği halde Türkiye Büyük Millet Meclisi temel ilkesi eşitlik olan infaz kanununu değiştirdi...

2020 yılında Türkiye'deki 357 cezaevi toplam 219 bin 270 kişi barındırabilme kapasitesine sahiptir. 2002 yılındaki cezaevi nüfusu 62 bindi.

2020 yılına geldiğimizde 286 bin cezaevi nüfusu vardır. Türkiye'nin nüfusunun 83 milyon olduğu düşünüldüğünde her 277 kişiden biri cezaevinde demektir dünyadaki ortalama sayı ise 146'dır. Cezaevlerinin çok dolu olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız.

(Salgın nedeniyle) Cezaevlerinin boşaltılması uluslararası kuruluşlar tarafından talep edildi ama Ceza İnfaz Kanunu'nda yapılan bu değişiklik tutukluları kapsamıyor.

Türkiye'deki mevcut sisteme baktığımız zaman Anayasada ve Ceza Kanunu'nda genel ve özel olmak üzere ikiye ayrılan bir af sistemi vardır. Türkiye'de mevcut durumda Nisan 2020 itibarıyla  86 bin ceza davası görülmektedir.

Öne Çıkanlar