Financial Times, Özlem Türeci ve Uğur Şahin'i 'Yılın Kişisi' seçti

Financial Times, Özlem Türeci ve Uğur Şahin'i 'Yılın Kişisi' seçti
Financial Times, Covid-19 aşısını bulan BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'yi 'Yılın Kişisi' olarak seçti. Türeci, Almanya'da da Yılın Kadını seçildi.

Financial Times gazetesi, Yılın Kişisi olarak Coronavirüs aşısını bulan BioNTech'in kurucuları Türkiyeli bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'yi seçti.

Bilim insanlarını Yılın Kişisi seçen Financial Times'ta Türeci ve Şahin hakkında şu ifadelere yer verildi: 

"BioNTech'in kurucu ortakları, geçtiğimiz hafta dünyanın dört bir yanından evrak işleriyle boğuşurken, 90 yaşındaki Margaret Keenan'ın Birleşik Krallık'ta aşı yapılan ilk hasta olduğu TV görüntülerini kaçırdılar. Çift, o anlardan arkadaşları ve meslektaşlardan gelen mesajlar yoluyla haberdar oldu.

Dr. Şahin, "Gergindik" diye itiraf ediyor. Altı ülkedeki klinik çalışmalarda 22 binden fazla kişiye aşılarının uygulandığını görmesine rağmen Şahin "insanların testler dışında gerçekten ilk kez aşılandığını görmek çok farklı" dedi.

Yeni bir salgının yayılmasından bir yıldan daha kısa bir süre sonra güvenli ve etkili bir aşıya sahip olunması Financial Times'ın 2020 Yılın Kişisi olarak seçtiği Dr. Şahin ve Dr. Türeci'nin başarısını ortaya koyuyor.

Bilim, doğası gereği yavaş ve özenli bir iştir. Hipotezlere meydan okunmalı ve yeni fikirler tükenene kadar test edilmelidir. Başarısızlık, sürecin önemli bir parçasıdır. Hastalığı önlemede yüzde 95'in üzerinde başarılı olan bir aşı üretilmesi de bu çiftin başarısını daha da dikkat çekici hale getiriyor.

Dünyanın konuştuğu iki bilim insanı Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurucusu olduğu BioNTech firması, ilaç devi Pfizer desteği ile Coronavirus aşısını geliştirmişti.

COVID-19 AŞISINI GELİŞTİREN ÖZLEM TÜRECİ ALMANYA'DA YILIN KADINI SEÇİLDİ

Öte yandan, Coronavirus salgınıyla mücadelenin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Özlem Türeci (53), Almanya’da "yılın 100 kadını"nın en önünde yer aldı.

Almanya’nın önde gelen haftalık haber dergilerinden Focus’un medya, siyaset, kültür ve iş dünyasından önde gelen kadınlardan oluşan jürinin değerlendirmesinde Prof. Türeci’nin yanı sıra Türkiye kökenli dört kadın daha "100 kadın" arasında yer aldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de yer aldığı listedeki Türkiye kökenli diğer "yılın kadınları" da Dr. Dilek Gürsoy (44, kalp cerrahı), Sibel Kekili (40, sinema oyuncusu), Shermin Langhoff (51, tiyatro yöneticisi) ve Ayten Doğan (39, sosyal bilimci – politikacı)…

Her yıl sonunda geleneksel olarak "yılın 100 şahsiyeti"ni seçen Focus, çeşitli açılardan 2020 yılının "kadınlar yılı" olarak görülebileceğini savunarak kadınlara öncelik verdi. Aslında jürinin değerlendirmesi sonucu seçilen kadınlar arasında bir sıralama yok, ancak hem sonuçlara ilgili yayınlar, hem de Prof. Türeci’nin tanıtımına verilen öncelik, onun seçilen kadınlar arasındaki ağırlığını gösteriyor.

Kadınların birçok alandaki başarılarına rağmen 2020’nin "kadınlar yılı" olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulayan dergi, kadınların her yerde hala eşit haklar için mücadele etmek zorunda olması, salgın sürecinden erkeklerden çok daha fazla kadının işini kaybetmesi, düşük gelirli işlerde çalışmak durumunda kalması gibi gerekçelere bağladı.

Covid-19 aşısını eşi Uğur Şahin’le birlikte geliştirdiği bilinmesine rağmen, birçok yayında Özlem Türeci’nin bu gelişmedeki rolünün dikkate alınmadığına, kendisine söz verilmediğine ve kendisinden söz edildiğinde ise sadece "Şahin’in eşi" olarak gösterildiğine işaret edilerek, "İşte bu nedenlerle bu kez yılın 100 insanını değil, 100 kadınını sunuyoruz. Özlem Türeci gibi geleceği düşünen, Almanya’yı daha ileriye taşımayı hedefleyen, ilham veren, yeni bir şeyler yaratanları. Sahne şimdi onların" denildi.

"100 kadın"dan Özlem Türeci’yle ilgili tanıtım yazısı şöyle:

"Bir sonbahar pazarında başardıkları haberini aldı. Eşi Uğur Şahin’le birlikte Coronavirus'e karşı yüzde 90 etkili aşıyı geliştirmişlerdi. Bulgular çok açıktı. Bunu Türk çayı içerek kutladılar. Bu onun yeterince anlatıyor aslında. Ne şampanya, ne coşkulu bir kutlama, çalışamaya kaldığı yerden devam. Dünyanın önde gelen bağışıklık uzmanları arasında yer alıyor ve insan vücudu kendi silahlarıyla kanseri yenene kadar ona rahat yok. Firmaları BioNTech şu anda Lufthansa’nın dört katı değerli olmasına ve onları milyoner yapmasına rağmen, kızlarıyla birlikte firmanın yakınlarındaki küçük bir dairede yaşıyorlar halen. Otomobilleri yok ve işe bisikletle gidip, geliyorlar. Çocukken ama yaşamını Tanrı'ya adamak istiyordu, ama sonunda bilime adadı. Balayında bile laboratuvarlarında çalışmaya devam ediyordu."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar