Fransa'da enflasyon martta rekor tazeledi, Macron'un koltuğunu salladı

Fransa'da enflasyon martta rekor tazeledi, Macron'un koltuğunu salladı
Fransa'da enflasyon yüzde 5,1 ile martta tarihi rekor kırarken, Cumhurbaşkanı Macron geçim derdine yeterince odaklanmamakla eleştirildi. Rakibi Le Pen ise esnaf ziyaretlerini ağırlık verdi.

+GERÇEK - Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Birinci turda ilk sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oyların yüzde 27,6'sını, aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen ise yüzde 23,4'ünü aldı. İki aday 24 Nisan'da ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Macron ve Le Pen, 2017'de de seçimin ikinci turunda karşı karşıya gelmişti. Macron, ikinci turda oyların yüzde 66'sını alarak Fransa Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Bu kez seçimin ikinci turunun daha çekişmeli geçmesi bekleniyor. IFOP-Fiducial şirketinin TF1 televizyonu için yaptığı kamuoyu araştırması, ikinci turda seçimin başa baş geçeceğini gösteriyor. Araştırmaya göre ikinci turda oyların Macron yüzde 51'ini, Le Pen ise yüzde 49'unu alacak.

Macron yeniden Fransa Cumhurbaşkanı seçilirse, ülkesinde 20 yıldır üst üste iki kez cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ilk siyasetçi olacak.

İlk turda solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin adayı Jean-Luc Mélenchon oyların yaklaşık yüzde 21,9'unu alarak üçüncü sırada yer aldı. Diğer adayların oy oranları ise yüzde 8'in altında kaldı.

FRANSA'DA ENFLASYON MARTTA REKOR TAZELEDİ

Ancak, Fransa’da mart ayında yüzde 5,1 ile tarihi rekora yükselen enflasyon ve vatandaşların geçim maliyetlerinin hızla artıyor olması, Macron ve Le Pen’in ikinci turda alacağı oylardaki farkı eritmeye başladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin etkisiyle Fransa'da AB uyumlu TÜFE yıllık bazda yüzde 5.1 arttı. Bu, serinin tutulmaya başladığı 1997’den beri en yüksek seviye oldu.

Fransa'da enflasyon aylık bazda da yüzde 1.6 arttı. Fiyat artışlarına enerji, gıda ve hizmet sektörü en büyük katkıyı verdi. Hükümet, enflasyonla mücadele için elektrik ve doğalgaz yardımlarını da içeren 25 milyar euro değerinde bir paket açıklamıştı.

Seçim öncesi iki isim arasındaki sert atışmalar, Ukrayna savaşına ilişkin değil, daha çok ekonomi yönetimine ilişkindi. Aşırı sağ bazı politikalarını terk eden - örneğin artık AB’den çıkmaktan bahsetmeyen - Le Pen, son dönemde Fransa’yı karış karış gezerek vatandaşlarla ve esnafla geçim dertlerini konuşurken, Macron’un Rus lider Vladimir Putin’le arabulucu olmaya çalışmak için görüşmesi ve Ukrayna savaşına odaklanması, anketlerde iki adayın arasındaki farkı Le Pen lehine kapatmaya başlamıştı.

LE PEN'İN VAATLERİ ARASINDA NELER VAR?

Le Pen, cumhurbaşkanı olursa gıda ve hane halklarının tükettiği bazı temel ürünlerde KDV’yi tamamen kaldırmayı ve çalışanların ücretlerini yüzde 10 yükseltmeleri için şirketlere teşvikler vereceğini vaadetti. Ayrıca 30 yaşın altındaki herkes için gelir vergisini iptal etmeyi, enerjide KDV’yi düşürmeyi ve küreselleşme yerine ‘yerelleşmeyi’ destekleyen bir Fransa Varlık Fonu oluşturmayı planlıyor.

Le Pen, KOBİ’lere ayrıca önem vereceği, enerji, sanayi, bilim, tıp, tarım ve gıdada ekonomik millyetçilik ve bağımsızlığı temel alan bir ekonomik model uygulamayı hedefliyor.

Le Pen, ayrıca seçime iki gün kala kamusal alanlarda başörtü takılmasını yasaklayacağını, polisin başörtüsüne emniyet kemeri cezaları gibi ceza yazacağını vaadetti.

MACRON, EMEKLİLİK YAŞINI 65'E YÜKSELTECEK

Eski bir yatırım bankacısı olan Macron ise emeklilik yaşını 62’den 65’e çıkarmayı, vergileri yılda 15 milyar euro kadar düşürmeyi, insanların tekrar istihdama katılmasını sağlamak için işsizlik sigortasında bazı reformlar yapmayı ve istihdam piyasası kurallarını gevşetmeyi planlıyor.

Macron, seçimden önceki gün Le Pen’in ekonomi vaatlerini şu sözlerle eleştirdi:

"Le Pen’in dediklerine inanmayın. Yalan söylüyor. Le Pen’in programı çok ciddi bir işsizliğe neden olacak çünkü yabancı yatırımcıları kaçıracak ve bütçesel açıdan mantıklı değil."

2017’de Macron-Le Pen yarışı yüzde 66-34 dağılımıyla Macron lehine sonlanmıştı. Ancak bu sefer son anketlere göre Macron’un yüzde 51,8, Le Pen’in yüzde 48,5 oy alması öngörülüyor.

Fransız basınında Le Pen’in diğer adaylardan alacağı oylarla ve kararsız seçmen oylarıyla Macron’u ikinci turda yenmesine de büyük bir olasılık gözüyle bakılıyor. İlk turda sandık öncesi anketlerde kararsızların oranı yüzde 30’daydı.

Bazı yatırım bankaları Le Pen’in kazanması durumunda euro/dolar paritesinin 1,05 hatta 1,03 düzeylerine inebileceğini öngörüyor.

Öne Çıkanlar