Garo Paylan: Erdoğan'ın hesabına göre üç öğün simit 75 TL

Garo Paylan: Erdoğan'ın hesabına göre üç öğün simit 75 TL
Erdoğan’ın 'çay-simit' hesabını hatırlatan Paylan, 'Simit 2,5 TL, çay 2,5 TL. 5 kişilik bir aile için bu 25 TL yapar, bir günde, üç öğün 75 TL eder. Bir aya vursanız, 2 bin 250 TL' dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerinde konuşan HDP komisyon üyesi Garo Paylan değerlendirmelerde bulundu.

Bütçenin rantiyecilerin ve faizlerin bütçesi olduğunu söyleyerek, sözlerine başlayan Paylan, "Bu bütçede yurttaşlarımızın verdiği vergilerin her 5 lirasının 1 lirası zulüm, savaş politikalarına, istibdada gidiyor. Bu bütçede yurttaşlarımızın verdiği vergilerin her 5 lirasının 1 lirası şatafata, yandaşlara, rantiyecilere gidiyor. Geriye ne kaldı? 2 lira kaldı. 84 milyon yurttaşımız, emeklimiz, işçimiz, kamu emekçimiz de bunlardan geriye kalan 2 lirayı paylaşmaya çalışıyor. Bütçe tercihleri emekçiden, emekliden, gençlerden yana olmadığı için halkımız sefalet çekiyor" dedi.

FATURALARI KİM ÖDEYECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "bir çay-simit hesabı vardı" hatırlatmasında bulunan Paylan, "Bugüne uyarlayalım: Simit 2,5 TL, çay 2,5 TL, 5 kişilik bir aile için bu 25 TL yapar. Bir günde, üç öğün 75 TL eder. Bir aya vursanız: 2 bin 250 TL. Asgari ücretten geriye kalıyor 575 TL. Cumhurbaşkanının ifadesiyle soruyorum: Kirayı kim ödeyecek? Elektrik faturasını kim ödeyecek? 500 TL gelen doğalgaz faturasını kim ödeyecek? Telefon faturalarını kim ödeyecek? Çocuğa harçlığı kim verecek? Bu zalim yönetim yurttaşlarımızı bir çay bir simide talim ettirmiştir" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET 5 BİN TL OLSUN

Asgari ücretin ortalama ücret haline geldiğini kaydeden Paylan,"Biz, asgari ücret vergiden muaf 5 bin TL olsun diyoruz. Bu nasıl olacak? Vergiden muaf tutacağız. İşverenleri şöyle ikna edeceğiz: Eğer halkın alım gücü yoksa işveren de ürettiği malı satamaz. Asgari ücreti 3500 TL yapacağız diyeceksiniz. Açlık sınırı o seviyede! Yoksulluk sınırı 10 bin TL’yi geçmiş. 10 bin TL girmiyorsa bir eve o ev yoksul" diye belirtti. (MA)

Öne Çıkanlar