Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, gazeteci Çamalan'ın serbest bırakılması çağrısı yaptı

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, gazeteci Çamalan'ın serbest bırakılması çağrısı yaptı
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Birleşik Mücadele Güçleri'nin eylemi sırasında gözaltına alınan ve gözaltı süresi uzatılan Alınteri muhabiri Zarife Çamalan’ın serbest bırakılmasını istedi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu [The Coalition For Women Journalism] bir açıklama yayınlayarak İstanbul Kadıköy'de Birleşik Mücadele Güçleri’nin eylemi sırasında gözaltına alınan ve gözaltı süresi uzatılan Alınteri muhabiri Zarife Çamalan’ın serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamada şunlar dile getirildi:

"İstanbul’da dün Birleşik Mücadele Güçleri’nin kuruluşunu deklare etmek amacıyla düzenlediği basın açıklamasına polis müdahale etti. İki kadın gazeteci haber takibi yaparken gözaltına alındı. Mezopotamya Ajansı muhabiri Rojin Altay sabah erken saatlerde serbest bırakılırken, Gazete Alınteri’nden Zarife Çamalan’ın gözaltı süresi uzatıldı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazetecilere uygulanan polis şiddetini kınıyor, gazeteci Çamalan’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

Birleşik Mücadele Güçleri’nin (BMG) İstanbul Kadıköy’de kuruluşunu deklare edeceği açıklama öncesi polis toplanan kalabalığa müdahale etti. 49 kişinin gözaltına alındığı eylemde, Mezopotamya Ajansı muhabiri Rojin Altay ve Gazete Alınteri muhabiri Zarife Çamalan da yer alıyor.

'KALP VE TANSİYON RAHATSIZLIĞI OLAN ÇAMALAN'IN AVUKATIYLA GÖRÜŞMESİNE İZİN VERİLMEDİ'

Dün gözaltına alınan gazeteci Altay, bugün sabah saatlerinde savcılığa verdiği ifadenin ardından serbest bırakılmasına rağmen Zarife Çamalan’ın gözaltı süresinin uzatıldığı öğrenildi. Kalp ve tansiyon rahatsızlığı olduğu belirtilen Çamalan’ı avukatı Ekin Güneş Saygılı ile de görüşmesine izin verilmediği bildirildi.

Gazeteci Çamalan hakkında CFWIJ’e konuşan meslektaşı Mürüvet Küçük, gazetecinin daha öncede birçok kez gözaltına alındığını belirtti. Küçük, "Mevcut siyasi iktidar kendisine muhalif olarak gördüğü herkesi terörist ilan ediyor. Dün (4 Şubat 2021) Kadıköy’de gözaltına alınan muhabirimiz Zarife Çamalan da muhalif gazetecilerden biri." ifadelerini kullandı. 

Gazeteci Küçük, Zarife Çamalan’ın şimdiye kadar birçok işçi direnişini, öğrenci ve kadın eylemlerini takip ettiğini vurgulayarak şu şekilde devam etti:

"Dünden beri avukatı üzerinden bile haber alamadık. Bu yetmiyormuş gibi sabah İstanbul Valisi ve ardından İçişleri Bakanı tarafından gözaltına alınanlar terörist ilan edildi. Gerek Zarife ve gerekse tüm muhalif basın emekçileri bu baskı ve sindirme politikalarıyla boyun eğmeyeceklerini defalarca kanıtladılar. Bu, bundan sonra da böyle olacaktır."

'2021'İN BAŞINDAN BERİ ALTI KADIN GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI'

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu açıklamasında ayrıca "2021’in başından beri Türkiye’de haber takibi yapan ve gözaltına alınan altı kadın gazeteciyi kaydettik. Türkiye’de gazetecilere yönelik giderek artan baskılardan oldukça endişe duymaktayız. Türk yetkililerden uyguladıkları sindirme politikalarından vazgeçmelerini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir." dedi.

Öne Çıkanlar