Genel Kurul'da ‘parti kapatma’ tartışması

Genel Kurul'da ‘parti kapatma’ tartışması
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: Katil ve çete liderlerine kendini siper eden bir parti bizim hakkımızda konuşamaz.

Meclis Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmelerinde MHP’li Feti Yıldız’ın Anayasa Mahkemesi ve Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik ithamları tartışmaya neden oldu.

Anayasa Mahkemesi’nin Yüce Divan sıfatıyla yargılamak için bir ceza mahkemesi görevi olduğunu hatırlatan Yıldız, AYM’de görev alan üyelerin yarısından fazlasının hukuk eğitimi almadığını savundu. MHP olarak bu nedenle Yüce Divan Mahkemesi kurulmasını istediklerini savunan Yıldız, "Burada, siyasi parti kapatma davaları, Yüce Divan yargılamaları ‘Yüce Divan’ adıyla kurulacak bir mahkemeye verilecektir. Yine, siyasi parti kapatma davalarını burada tekrarlamak istemiyorum, 1924 yılından yani Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasından Çiftçi Partisine, İslam Partisine gelene kadar Bakanlar Kurulu, ceza mahkemesi kararı, sıkıyönetim mahkemeleri vesair mahkemeler kararıyla kapatılan partiler vardır ancak 1966 yılından beri bu görev Anayasa Mahkemesine verilmiştir" dedi.

MHP YENİ PARTİLERİN KURULMASINDAN DA RAHATSIZ

Yeni siyasi partilerin kurulmasından da rahatsızlık duyduklarını açıklayan Yıldız, "Ülkemizde bugün itibarıyla 120'nin üzerinde siyasi parti vardır. Bu partilere ihtiyaç var mıdır, yok mudur? Hangisine sorsanız ‘Aziz Türk milletine en iyi hizmeti ben vereceğim’ diyor. Neredeyse erken kalkan siyasi parti kuruyor. Biz bunların amacını biliyoruz, bunlara genel ad olarak da ‘pazarlık partileri’ diyoruz. Bunların demokrasiyi yozlaştırmaktan başka da hiçbir görevleri yok" dedi.

SATAŞMA TARTIŞMASI

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın sataşmadan söz talebine karşı çıkan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın savunması ise "Düşüncelerimizi açıkladık" oldu. MHP’li Yıldız’ın sataşması üzerine söz isteyen HDP’li Beştaş’a söz hakkı verilmedi. Meclis Başkanvekili Haydar Akar, "Tutanaklara baktıktan sonra eğer sataşma varsa söz vereceğim" dedi. Buna tepki gösteren Beştaş, "Ne demek ‘Böyle bir usul yok’. Bana böyle hakaret edemez" dedi.

‘CİDDİYE ALMIYORUZ’

HDP grubunun konuşması ardından söz alan Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Bir kere, her şeyden önce partimizin kapatılmasını gece gündüz her yerde savunan başka bir parti var, ismini söylemeye gerek var mı bilmiyorum. Grup toplantılarında ve her yerde siyasetlerini sadece HDP'nin kapatılması üzerine kurmuşlar. Bu da yetmedi, şimdi bu sefer, ‘AYM de kapatılsın’ diyorlar, AYM'ye de takmış vaziyetteler. Ne olmuş? Biz itiraz ediyoruz bu ‘Kapatılsın’ lafına ve bunu çok da ciddiye almıyoruz -onu söyleyeyim- gündemimize de almıyoruz ama bugün Anayasa Mahkemesi görüşüldüğü için bunu konuşma ihtiyacı duyduk" şeklinde konuştu.

‘SİZİN PUSULANIZDA HUKUK, ADALET YOK’

MHP tarafından "AYM'yi savunmak size mi düştü, sana mı düştü?" şeklinde kendisine sözler sarf edildiğini ifade eden Beştaş, "Evet efendim, bana düştü, ben bir hukukçu olarak, bir milletvekili olarak AYM'nin kararlarını eleştirebilirim, yapısının demokratikleşmesini savunabilirim, kuvvetler ayrılığına göre farklı eleştirilerimi yapabilirim ama ‘AYM kapatılsın’ diyemem. Onlar kendilerini bu ülkenin sahibi sanıyorlar, hamasetle Türkiye yurttaşlarını götürebileceklerini sanıyorlar. ‘Milletçi’ diye diye milleti üç kuruşa muhtaç hâle getirdiler. En büyük millet düşmanlığını onlar yapıyorlar aslında çünkü pusulaları hukuk ve adalet değil, bu ülke sahipsiz değil ve sahibi de siz değilsiniz. En az sizin kadar bu ülkenin sahiplerinden biri de biziz. Başka bir siyasetiniz olmadığı için, ben, Feti Yıldız'ın konuşmasını saatlerce size anlatabilirim hukuk dışılığını ama hiç ihtiyaç duymuyorum çünkü sizin pusulanız zorbalık, hamaset. Hukuk yok, adalet yok" ifadelerini kullandı.

GÜNAY: ANAYASAL DÜZENİ TEHDİT EDİYORSUNUZ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise HDP’yi bir kez daha 6-8 Ekim Kobanê eylemleri üzerinden suçlamaya çalıştı. HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Anayasa Mahkemesi’ni kapatın demek yargıya darbe yapmaktır. Anayasal düzeni tehdit ediyorsunuz" dedi.

HDP’ye yönelik ithamlarını sürdüren Akçay, "Biz Anayasa Mahkemesi’ne ilişkin görüşlerimizi söyleriz. Zaten bu Anayasa Mahkemesi’ni HDP'den başka savunan da kalmadı" dedi.

‘SİZ BARAJI KENDİNİZ İÇİN İNDİREN BİR PARTİSİNİZ’

Sataşma üzerinden söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Katil ve çete liderlerine kendini siper eden bir parti bizim hakkımızda konuşamaz. ‘Terörö’ laflarıyla kendi siyasetini meşrulaştırmaya çalışıyor ama bunu asla kabul etmeyeceğiz. Milliyetçi Hareket Partisi bütün üyeleriyle birlikte olmasa da belirli isimler ve sözcüleri her gün, her konuşmasında Türk Ceza Kanunu'nun 288'inci maddesindeki suçu bilerek ve isteyerek işliyor. Anayasa Mahkemesini tehdit ediyorlar, Anayasa Mahkemesi üzerinde baskı kuruyorlar; öyle bir hâle geldi ki Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ‘Siyaseti cübbeliler yapmaz. Biz cübbemizle hukuk çalışırız, yargıçlık yaparız’ dedi. Biz ne anlatıyoruz, onlar ne anlatıyor. Biz diyoruz ki: Siz bu ülkenin sahibi sayıyorsunuz kendinizi ama değilsiniz. Siz giderek küçülen, barajı kendiniz için indiren ve sadece bize saldırıyla yaşamınızı devam ettirmeye çalışan bir partisiniz. Bunu sadece biz söylemiyoruz, bunu bütün Türkiye yurttaşları görüyor. Anayasa Mahkemesinin ayda yılda bir verdiği istisnai hukuka uygun kararlara da tahammül edemiyorsunuz" dedi.

KÜRSÜDEN SÖZ TALEBİ AKP’Yİ RAHATSIZ ETTİ

MHP’li Akçay ise bir kez daha HDP’yi hedef alarak, "HDP kapatılmalıdır" dedi. HDP’li Beştaş’ın kürsüden söz istemesi ise AKP Erzurum milletvekili İbrahim Aydemir’i rahatsız etti. Aydemir, "O yerinden konuştu. Allah Allah" derken, Beştaş, "Size ne oluyor?" dedi.

MHP’YE CEVAP

Kürsüye çıkan Beştaş, şöyle konuştu: "Vallahi, biz ne savunduğumuzu ne söylediğimizi gayet iyi biliyoruz. Siz ‘HDP kapatılsın!’ diyorsunuz ama biz MHP'nin yaptığı siyaset aslında binlerce kere kapatılmayı hak ettiği hâlde bir siyasi parti olarak bunu söylemeyi zül kabul ediyoruz. Asla bunu söylemiyoruz. Çünkü biz sizin halk tarafından kapatılacağınızı ve kapatılmaya başladığınızı gayet iyi biliyoruz zaten. Biz mahkeme kararlarıyla değil, partilerin sandıkta kazanıp sandıkta kaybedeceklerine inanan, demokratik siyasete inanan bir partiyiz.

KÜRT DÜŞMANLIĞINDA ELİNİZE SU DÖKECEK BİR PARTİ YOK

Şu anda siz ‘terörü’ diyorsunuz ya, dünyanın birçok ülkesinde, Avrupa ve dünyanın birçok yerinde ülkücülük ve ırkçılık suç olarak kabul ediliyor. Artık listeler de var. Yani bu konuda en son, en son, en son bize söz söyleyebilecek konumdasınız. Bakın, bağırarak olmuyor bu işler. Ben ne dediğimi gayet iyi biliyorum. Biz ırkçılığa da karşıyız. ‘Biz böyle milliyetçiyiz’ diyerek milleti 3-5 kuruşa muhtaç eden, fakirlikle boğuşturan, iktidara kendisini siper eden ve sonra ‘Ortağı değil’ diyen bir partiyle konuşuyoruz yani bunun gayet farkındayız. Bir de yani açıkçası 2001 krizine bakarsak MHP'yi görürüz orada ve şu anda da krizde yine MHP'yi görebiliyoruz ve Kürt düşmanlığı konusunda hakikaten elinize su dökecek bir parti yok maalesef. Ama biz Kürt'ün de Türk'ün de, Arap'ın da, Laz'ın da, Çerkez'in de partisiyiz."

Genel Kurul CHP grubu vekillerinin konuşmalarıyla devam ediyor.

Öne Çıkanlar