Gözaltı süresi uzatılan din alimlerinin dosyasına gizlilik kararı getirildi

Gözaltı süresi uzatılan din alimlerinin dosyasına gizlilik kararı getirildi
Kaya, toplumsal sorumluluklarından dolayı halkı aydınlatan, hak ve hukuku öğreten insanların herhangi bir iddia ile gözaltına alınamayacağını söyledi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 3 Temmuz’da Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Din Alimleri Derneği (DİAY-DER) üyelerinin evlerine ve derneklerine yapılan polis baskınında DİAY-DER Başkanı Ekrem Baran’ın da aralarında bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Gözaltında bulanan 23 kişi Maslak Jandarma Karakolunda, 2 kişi de Eyüp Jandarma Karakoluna tutuluyor.

Gizlilik kararının bulunduğu dosyada 28 kişi hakkında soruşturma yürütüldüğü öğrenilirken, gözaltına alınmayan 3 kişi hakkında yakalama kararı devam ediyor.

Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen gözaltında bulunan din alimlerinin aileleri, ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep etti. 

'ALİMLERİMİZ NE ADINA GÖZALTINA ALINDI?'

Açıklamada konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, gözaltında bulunan din alimlerinin çoğunun 70 yaşın üzerinde olduğunu ve aralarında ağır hastalığı bulunan kişilerin bulunduğu söyledi. Kaya, "Yaşlı insanlarımız ne adına bugün gözaltında?" diye sorarak din alimlerinin neden gözaltına alındıklarını çok iyi bildiklerini söyleyerek şunları söyledi: "Cenaze namazı kıldırıp cenazeleri defin ediyorlar, namaz kıldırıyorlar... Evet, bu yaptıkları hizmet bulundukları pozisyon gereği birer toplumsal sorumluluk.  

'SARAYIN DİNİNE BİAT ETMEDİKLERİ İÇİN ALINDILAR'

Elbette ki sadece cenaze namazı kıldırdığı için, sadece mevlit verdiği için, sadece Cuma Namazı kıldırdığı için alınmadı bu hocalarımız! Bu hocalarımız 'Sarayın' dinine biat etmedikleri için alındı. Hocalarımız yaşlı halleriyle 'Sarayın' imamı olmayı, 'Sarayın' fetvacısı olmayı kabul etmedikleri için gözaltına alındılar. 

İKTİDAR ZULMUNÜ ALİMLERİMİZE YAŞATMA POLİTİKASI GÜDÜYOR'

Aynen İmam-ı Azam Ebu Hanife'ye zamanın sultanları, saray başları nasıl ki kendilerine itaat etmeyenleri, kendi verdikleri görevi kabul etmediği için zindanlarda süründürdülerse; bugünün saray sultanları da aynı doğrultuda zulümlerini din âlimlerine, kanaat önderlerimize yaşatma politikası gütmektedir."

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ı işaret eden Kaya, "Saray"a itaat etmeyenlerin namaz da kılsa, Kur'an-ı Kerim ayetiyle cevapta verse muhalif bir din insanının iktidar nazarında makbul dindar olmadığını söyledi. Kaya, "Siz bu sarayın zulmüne itiraz ediyorsanız onların gözünde terörsünüz" diyerek kamuoyuna soruşturmaları devam eden 28 kişiyle dayanışma çağrısında bulundu. 

GÖZALTINA ALINMAK İSTENEN ALİM EVDE OLMAYINCA EŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bir din aliminin evde bulunmadığı için eşinin gözaltına alındığı bilgisinin veren Kaya, "Ve sorulan soru 'eşin nerede, oğlun nerede?'. Hani suçun şahsiliği vardı? Kendi ailelerine, kendi evlatlarına dokunulduğu zaman hemen dem vuruyor bugünün iktidarı. Eşini bulamadılar diye karısını alıp gözaltı yapmak hangi ahlaka, hangi politikaya sığıyor? Başta kadın arkadaşımız Nazlı Sevim olmak üzere bütün hocalarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı. 

ALİMLERİMİZ YASAL DERNEKLERDE FAALİYET YÜRÜTÜYOR

Açıklamada söz alan Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu Başkanı Abdulhakim Daş ise din alimlerinin yasal dernekler ile faaliyetlerini yürüttüklerini belirterek, iktidar için değil toplum için hizmet ettikleri için hedef haline getirildiklerini ifade etti. Daş, alimlerinin neredeyse tamamının 70 yaş üstü olduğunu ve birçok sağlık sorunları bulunduğunu dile getirerek, bir an önce tahliye edilmeleri çağrısında bulundu. 
 

Öne Çıkanlar