Grev: Osmanlı döneminde tarihe geçen kadın grevini anlatıyor

Grev: Osmanlı döneminde tarihe geçen kadın grevini anlatıyor
Filmin oyuncu kadrosunda La Casa de Papel dizisinde Lizbon karakterini canlandıran Itziar Ituño Martínez de yer alıyor.

Osmanlı döneminde tarihe geçen ilk kadın grevini anlatan seneryosunu Metin Yeğin ve Meriç Üner'in yazdığı 'Grev' filmi 29 Ekim'de sinemalarda izleyicileriyle buluşacak.

Belgeselci, yazar Metin Yeğin'in "Grev" filmi 29 Ekim'de sinemalarda izleyicilerle buluşacak. 1910 yılının Osmanlı İmparatorluğu’nda, Bursa’da ipek işçiliği yapan kadın işçilerin kötü çalışma koşullarına karşı birlikte gösterdikleri gerçek bir direnişin, bütün dünya ile iç içe geçen kurmaca öyküsünü konu alan filmin çekimleri Çekimleri Türkiye ve İspanya’da tamamlandı. 

Çekimleri pandemiden önce tamamlanan filmin oyuncu kadrosunda La Casa de Papel dizisinde Lizbon karakterini canlandıran Itziar Ituño Martínez yer alıyor. Martinez, geçtiğimiz sene başında Türkiye’ye bir mesaj göndererek Yeğin ile "Grev" filmini çektiğini izleyicilerine duyurmuştu. 

Senaristliğini ve yönetmenliğini Metin Yeğin’in üstlendiği filmde ayrıca Pelin Batu, Tansel Öngel, Nihan Aker, Orhan Alkaya, Murat Çidamlı gibi isimler de bulunuyor. Filmin sanat yönetmeni ise Türkiye sinemasında kült filmlerin sanat yönetmenliğini üstlenen, ödüllü sanat yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler.

Filmin konusu şöyle:

"Yıl 1910 Bursa. Osmanlı imparatorluğu borç içinde kıvranırken, İpek işçileri kadınlar çok güç koşullarda çalışıyorlardı. Avrupa sermayesi sadece bu ipekleri kuşanmakla kalmıyor, aynı zamanda imparatorluktan alacaklarını da bu kadınların sırtından tahsil ediyordu. Bütün bunlara karşı, yaşanmış gerçek bir direnişin, kadınlarının direnişinin öyküsüdür 'Grev'. Aynı zamanda, ne bu sömürü ne de bu karşı çıkış, sadece Bursa ile de sınırlı değildir, İngiltere’den Türkiye’ye, İspanya’ya kadar uzanır.

Dünyanın en ünlü oyuncularıyla da bizi buluşturan, zamanın, aşkın ve hayatın gerçek sokaklarında bir seyahattir 'Grev'."

Öne Çıkanlar