Gürer: Alkollü içeceklerin ÖTV’si 7 ayrı Bakanlığın bütçesinden fazla

Gürer: Alkollü içeceklerin ÖTV’si 7 ayrı Bakanlığın bütçesinden fazla
Aralarında; İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da olduğu bakanlıkların bütçesi alkolden alınan ÖTV'ye yetişemiyor.

ARTI GERÇEK- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’a 2020 yılına ait alkollü içkilerden alınan Özel Tüketim Vergisi’ ni (ÖTV) sordu. Elvan’ın cevabıyla alkol vergisinden elde edilen gelirin 7 bakanlığın bütçesinden fazla olduğu ortaya çıktı.

Gürer, Bakan Lütfi Elvan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti:

"Ülkemizde ambalajlı alkollü (içki) içeceklerden 2019 ve 2020 yılında alınan toplam vergi tutarı ne kadardır?

Alkollü içki olarak tanımlanan ambalajlı ürünlerin yerli ve ithal üretim olarak ayrı ayrı satış adetleri nedir?

Ülkemizde alkollü içecek satışı yapan işletmelerden alınan vergi tutarı ve bu işletmelerin toplam sayısı nedir?

Ülkemizde vergiye tabi içkili eğlence mekânı sayısı kaçtır? 

2019 ve 2020 yıllarında ithal içkilerin ülkeye girişinde alınan gümrük vergisi toplam tutarı ne kadardır?" 

Gürer’in sorularını yanıtlayan Bakan Elvan, "Bakanlığımız Muhasebat Genel Müdürlüğünce yayımlanan verilere göre 2019 ve 2020 yıllarında alkollü içkilerden sırasıyla 14,7 milyar TL ve 16,5 milyar TL Özel Tüketim Vergisi tahsilatı sağlanmıştır" dedi.
Elvan, " Gelir İdaresi Başkanlığı merkezi veri tabanında mükelleflerin faaliyetlerinin belirlenmesinde NACE Rev.2 faaliyet kodları kullanılmakta, mükelleflere ilişkin bilgiler bu faaliyet kodları dikkate alınarak tasnif edilmekte olup bir mükellefin birden fazla faaliyet yürütmesi mümkün bulunmaktadır" açıklaması yaptı. 

Alkollü içkilerde özel tüketim vergisi oranının yüksek olmasının kaçakçılığı ve sahte içki üretimini artırdığına da dikkat çeken Gürer, "Resmi rakamlara göre 2020 yılının ilk 9 ayında 1 milyon litreden fazla kaçak içki ele geçirildiği açıklandığına göre sorun bu bağlamda da artıyor" diye konuştu.

SON 2 YILDA 145 KİŞİ SAHTE ALKOLDEN YAŞAMINI YİTİRDİ

Son iki yılda 145 kişinin sahte alkol nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlatan Gürer, "Çok sayıda vatandaş, alkollü içkide özel tüketim vergisinin sürekli artması ve alkollü içki fiyatlarının bu nedenle yükselmesi sonucu, ne yazık ki  kaçak içki ve kendi içkilerini üretenler oluştu. Bu da maalesef can kaybı gibi üzüntü verici sonuçları beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Gürer, kamu kurumu personellerinin maaşlarının şans oyunları ve alkolden sağlanan vergilerle ödenip ödenmediğinin bilinmediğinin altını çizerek; "Bu durumun da kamuoyunca bilinmesi gerekir. Karşı olup oradan sağlanan vergi ile maaş almayı içine sindiremeyenler olabilir. Bu nedenle şans oyunu ki bir çeşit kumar ve alkollü içecekler ile sigara vergilerinin personele maaş olarak  verilip verilmediği de bilinmelidir" diye konuştu.

ALKOLDEN ALINAN VERGİDEN DÜŞÜK OLAN BAKANLIK BÜTÇELERİ
Alkollü içkilerden alınan ÖTV ile kıyaslanan bakanlık bütçeleri ise şu şekilde:

İçişleri Bakanlığı
9.672.218.000

Dışişleri Bakanlığı
4.631.723.000

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
3.319.102.000

Kültür ve Turizm Bakanlığı
5.127.247.000

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
7.939.333.000

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
2.827.733.000

Ticaret Bakanlığı
5.752.364.000

Öne Çıkanlar