Hazine Bakanı Nebati'den 20 Aralık açıklaması: O gece insanlar yarışa girdi

Hazine Bakanı Nebati'den 20 Aralık açıklaması: O gece insanlar yarışa girdi
'O gece kimse devreye girmedi, sadece binlerce bireysel satıcı devreye girdi, adeta yarıştılar. O gece dövizini bozdurmak için adeta insanlar yarışa girdi.'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövize endeksli mevduat hesabı uygulamasının açıklandığı 20 Aralık gecesi ve sonraki gün olan 21 Aralık’ta Merkez Bankası’nın (TCMB) net döviz pozisyonundaki 7 milyar dolara yakın bir meblağın eridiği iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Nebati, "O gece kimse devreye girmedi, sadece binlerce bireysel satıcı devreye girdi, adeta yarıştılar. O gece dövizini bozdurmak için adeta insanlar yarışa girdi" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 13-21 Aralık haftası 6 milyar 17 milyon dolar azalarak 116 milyar 874 milyon dolara geriledi. Merkez Bankası'nın aynı hafta içinde net rezervi ise 21,2 milyar dolardan 12,2 milyar dolara düştü.

TCMB tarafından söz konusu haftaya ilişkin yapılan Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre; 17 Aralık itibariyle Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 5 milyar 786 milyon dolar gerileyerek 78 milyar 367 milyon dolara düştü. Brüt döviz rezervleri, 10 Aralık'ta 84 milyar 153 milyon dolar seviyesindeydi.

O GECE ASLINDA NE OLDU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Aralık’ta açıkladığı ‘dövize endeksli mevduat’ sistemiyle birlikte, kurda sert gerileme kaydedildi. Aynı süreçte TBB Başkanı Çakar, gerçek kişilerin 1 milyar dolar bozdurduğunu ve dövizdeki çözülmenin bu yüzden gerçekleştiğini canlı yayında açıkladı. Fakat BDDK verilere göre, 20 Aralık’ta 259.6 milyar dolar olan yabancı para mevduatlarının 21 Aralık’ta 261 milyar doları aştığı görülüyor. Çözülmenin aksine mevduat sahipleri 1 günde 1.7 milyar dolar daha aldı

MÜDAHALEYİ KABUL ETMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüksek döviz kurunun düşürülmesi için Merkez Bankası'nın piyasaya 6-7 milyar satış yaptığı iddialarını 23 Aralık gecesi katıldığı canlı yayında cevaplayarak şöyle konuşmuştu:

"Ben yükseltmedim ben de düşürmedim, piyasa kendi kendine oynuyor. "Efendim Merkez Bankası ya da Hazine üzerinde niye müdahalede bulundunuz?" Türkiye olayları oturup izleyecek, elindeki bütün enstrümanları pozitif yönde kullanmayacak kadar beceriksiz bir ülke mi? Türkiye ihtiyacı olan her türlü enstrümanı kullanır. " 

 

Ayrıntılar geliyor...

Öne Çıkanlar