HDP’den DEVA’ya ziyaret: Fikir birliği içindeyiz

HDP’den DEVA’ya ziyaret: Fikir birliği içindeyiz
HDP, Meclis'te 'erken seçim önerisi' verilmesi için muhalefet partilerine yaptığı ziyaret turu kapsamında bugün de DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Meclis'te "erken seçim önerisi" verilmesi için muhalefet partilerine ziyaret turu başlattı.

HDP’nin, Saadet Partisi ve Gelecek partisinin ardından üçüncü durağı Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) oldu. HDP Eş Genel Başkanlarına Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan eşlik etti. DEVA Genel Başkanı Ali Babacan’ın kapıda karşıladığı HDP Eş Genel Başkanları basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmenin ardından Buldan, Sancar ve Babacan ortak basın toplantısı düzenledi.

‘KIYMETLİ BİR GÖRÜŞMEYDİ’

Basın toplantısında ilk sözü HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan aldı. Buldan, merkez yürütme kurulu toplantısında almış oldukları karar doğrultusunda siyasi partilere ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi. Önemli ve kıymetli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Buldan, "Özellikle Türkiye’nin geleceğiyle ilgili kaygıları, başta ekonomik kriz olmak üzere çoklu krizlerin yaşandığı bir ortamda, böylesi bir görüşmenin önemli ve kıymetli olduğunu özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

‘MUHALEFET OLARAK SORUMLULUĞUMUZ VAR’

Türkiye’nin bir felakete doğru sürüklendiğini söyleyen Buldan sözlerine şöyle devam etti:

"Muhalefet partileri olarak bizim de sorumluluğumuzu olduğu hissiyatından kaynaklı görüşmelerin devam edeceğini belirtmek isterim. Biz bugünkü görüşmemizde iki ana tema üzerinde durduk. Birincisi ekonomik krizdi. Türkiye’yi çok derinden sarsan, derin yoksulluğun yaşandığı bu ekonomik krize muhalefet partileri olarak nasıl çare bulabiliriz, bunu konuştuk. Bu çarenin vazgeçilmez hususu olarak Türkiye’nin bir erken seçiminin olması gerektiğini konuştuk. Erken seçim çağrısını bir kez daha yinelemek istiyoruz. Türkiye’nin beklentisi doğrultusunda, hemen bir erken seçime gidilmesi ve bu erken seçim doğrultusunda da yeni bir yönetime, yeni bir anlayışa ve demokratik bir anlayışa yeni kapıların açılması gerektiğini savunuyoruz. Kısacası bu konuları konuştuk. Bu görüşmelerin devam edeceğini söylemek istiyorum."

‘AMAÇ İTTİFAKLARI TARTIŞMAK DEĞİL, SORUNLAR KARŞISINDA ORTAK İRADE ÇIKARMAK’

Daha sonra söz alan HDP Eş Başkanı Mithat Sancar da görüşmelerinin temel konularının ekonomik kriz ve çözüm yolları olduğunu söyledi. Buna bağlantılı pek çok konuyu da konuştuklarını söyleyen Sancar, "Bizim bu görüşmelerde asıl amacımız muhalefet partileri arasında istişare ve diyalog mekanizmaların yollarını sağlamaktır. Karşımızda her türlü yöntemle iktidarını sürdürmek isteyen bir anlayış var. Böyle bir anlayışa karşı da demokratik işleyişi gösterecek bir muhalefet bloğuna ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Amaç burada ittifakları tartışmak değil, amaç sorunlar karşısında ortak iradeyi ortaya çıkaracak mekanizmaları işletmektir.

İktidarın ayakta kalma stratejileri arasında ayrıştırma ve düşmanlaştırma anlayışının özel bir yeri olduğunu söyleyen Sancar, sözlerine şöyle devam etti:

"Buna karşı da en etkili yöntem, diyalog mekanizmalarını işletmek ve yaygınlaştırmaktır. Bu ziyaretlerimiz bu demokratik geleneği daha da güçlendirerek, topluma gelecek için bir barış, huzur vaadi sunabilmektir. Şu an yaşadığımız temel sorunların kaynağında iktidarın yıkıcı anlayışı yatmaktadır. Yıkıcı anlayış karşısında yapıcı anlayış çıkış çaresidir. HDP olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için de bu görüşme turunu başlattık. Ayrıştırma politikalarına karşı daha fazla diyalog, düşmanlaştırma politikalarına kaşı daha çok demokrasi talebimizle, önerimizle partilerle görüşmelerimizi sürdüreceğiz."

‘BÜYÜK BİR FİKİR BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ’

"Toplumsal barışın demokrasiye giden yolun en sağlam kapısıdır. Dolaysıyla toplumsal barışı sağlayacak olan da farklılıklarla bir arada istişare etme kültürünü iradesini ortaya koymaktır. DEVA partisiyle de büyük bir fikir birliği içinde olduğumuzu görmekten son derece memnunuz. Bu ruh halinin, bu umut havasının yerleşmesine katkıda bulunmak için hepimize büyük görevler düşüyor. Sorumluluklarımızı yerine getirme konusunda diyaloğun da büyük bir faydası olacağını düşünüyoruz."

‘KRİZİN DERİNLİĞİNİN NEDENİ KÖTÜ YÖNETİM’

Daha sonra konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’da görüşmeden memnun olduklarını belirtti. Babacan, ülkenin çoklu kriz ortamından geçtiğini belirterek, "Hemen hemen her alanda derin krizler yaşadık, yaşıyoruz. Son birkaç yıldır ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik halkımızın birinci gündeminde olsa da aslında ülkemiz çok derin hukuk ve adalet krizinden geçmektedir. Çok derin bir demokrasi krizinden geçmektedir. Dış politikadan tutun da eğitime kadar her alanda krizler yaşıyoruz. Bu krizlerin derinliğine baktığımızda kök sebeplerini incelendiğinde burada kötü yönetim olduğunu görüyoruz" dedi.

‘TOPYEKÜN BİR İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR’

Babacan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sadece sistem meselesi de değil. Mutlaka ülkemizin biran önce Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçmesi geriyor. Ama aynı zamanda ülkeyi yöneten zihniyetin değişmesi ve topyekûn bir iktidar değişikliği de gerekiyor. Bu da ancak erken seçimle mümkün.

Son derece zor şartlardan geçiyoruz. Ancak biz DEVA olarak çözümleri de bir o kadar kolay görüyoruz. İlk adımı muhakkak özgürlüklerle başlatmak gerekiyor. Ülkemizdeki basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, meslek örgütleri üzerindeki baskının kaldırmasının ilk adım olması gerektiğini düşünüyoruz."

‘HUKUK, KURAL TANIMAYAN BİR YÖNETİM VAR’

Kurumsal yapılarımız örselenmiş durumda. Hukuk, kural tanımayan bir yönetim zihniyeti var. Kurumları önceleyen ve kural bazlı yönetimle ülkenin idare edilmesi gerekiyor. Bunun için çalışıp hazırlanıyorum. Bu süreçte siyasi partilerle yakın bir diyalog içindeyiz. Özellikle Türkiye’de güçlendirilmiş bir parlamenter sistem isteyen siyasi partilerle daha yakın bir diyalog içindeyiz."

‘DEĞERLİ GÖRÜŞLERİNDEN FAYDALANDIK’

"Ve bu çerçevede HDP Eş Başkanları ve çalışma arkadaşlarıyla birlikte hem ekonomik krizle ilgili konuları hem de üzerinde çalıştığımız güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili gelmiş olduğumuz noktayla ilgili bilgilendirme yaptık. Bu konuda da kendilerinin değerli görüşlerinden çok faydalandık. Bu ziyaret için kendilerine teşekkür ediyorum. Bundan sonra da bu diyalogların devam edeceğini söylemek istiyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar