HDP'li kadınlar: 8 Mart'ta meydanlarda olacağız

HDP'li kadınlar: 8 Mart'ta meydanlarda olacağız
‘AKP iktidarı döneminde en az 7 bin 600 kadın katledilirken, fail erkekleri aklama kurumu haline gelen adliyelerde verilen kararlarla kadınlar ölüme mahkûm edilmektedir.’

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Kadın Meclisi yaklaşan 8 Mart'a ilişkin il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çalışmalarına bugün itibari ile başladıklarını söyleyen İl Kadın Meclisi Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, "8 Mart günü evde, okulda, işyerlerinde, meydanlarda, yaşamın her alanında yan yana, omuz omuza olacağız" dedi. 

‘ÇIPLAK ARAMAYA UĞRAYAN KADINLAR VAR’

Erkek siyaset karşısında toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan kadınların iktidarın hedefi haline geldiğini söyleyen Bayramoğlu, "Her ne kadar iktidar cephesinin sözcüleri tarafından yokmuş gibi sunulmaya çalışılsa da çıplak aramaya maruz kalan, birincil ihtiyaçlarına dahi ulaşamayan, çocukları ile birlikte cezaevinde kalmak zorunda bırakılan onlarca kadın olduğunu biliyoruz" dedi. 

‘ÖZ SAVUNMA YAPAN KADINLAR AĞIR CEZA ALIYOR’

Kadın yönelik şiddet uygulayan erkeklerin çoğu zaman cezai işlem uygulanmadığını söyleyen Bayramoğlu, öz savunma yapan kadınların ise ağır cezalar aldığının altını çizdi. Kadın katliamlarının adeta kadın kırımı halini aldığını söyleyen Bayramoğlu, "AKP iktidarı döneminde en az 7 bin 600 kadın katledilirken, binlercesi şiddetin her türlüsüne maruz kalırken kadınlar, fail erkekleri aklama kurumu haline gelen adliye koridorlarında verilen kararlarla ölüme mahkûm edilmektedir." dedi. 

‘EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ YARGILAMA KONUSU YAPILDI’

Eş başkanlık sisteminin yargılama konusu yapıldığını hatırlatan Bayramoğlu, "Kadınların, erkek egemen yönetim anlayışına karşı uzun mücadeleler sonucu elde ettiği eş başkanlık sistemi, yerel yönetimlerimizde uygulamaya konulmuştur. Ancak halk iradesine atanan kayyımlar, kentlerimizi erkekleştirmekle kalmayıp, kadına yönelik şiddetle mücadele merkezlerimizi yok etmiştir" dedi. 

‘İKTİDARIN EN FAZLA YÖNELDİĞİ KESİM GENÇ KADINLAR VE LGBT+ BİREYLER’

Kürt illerinde genç kadınlara yönelik yürütülen politikalar ile onlarca kadının öldürüldüğünü söyleyen Bayramoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün onlarca kadın katledilmişken bu suçu işleyen kolluk güçleri elini kolunu sallayarak dışarıda yaşamaya devam etmektedir. Boğaziçili genç kadınlar öğrenciler ve onlarla dayanışma içinde olan üniversiteli kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı direndikleri için saçlarından sürüklenerek işkenceye ve cinsiyetçi hakaretlere uğradı. İktidarın en fazla yöneldiği kesimler arasında yer alan genç kadınlar ve LGBTİ+ bireylere yönelik nefret söylemleri giderek artmaktadır. Boğaziçi direnişinde de gördüğünüz gibi farklı cinsel yönelime sahip bireyler, iktidar ve yandaşları tarafından hedef gösteriliyor."

‘TÜM KADINLARA ÇAĞRIMIZDIR’

Tüm baskılara rağmen her alanda örgütlü mücadele yürüteceklerini belirten Bayramoğlu, "Buradan tüm kadınlara çağrımızdır. 8 Mart’a giderken; Eşit, özgür ve adil bir yaşam için, savaşa karşı barışı savunmak için, yaşanılabilir bir toplum için, erek egemen sistemi kadın iradesi ve kadın dayanışmasıyla biz değiştireceğiz" dedi.

 

Öne Çıkanlar