HDP'li Piroğlu: Deprem vergileri silah olarak Suriye'ye gidiyor

HDP'li Piroğlu: Deprem vergileri silah olarak Suriye'ye gidiyor
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, harcandığı yer açıklanmayan deprem vergilerinin Suriye'deki cihatçılara silah ve tank olarak gittiğini söyledi.

Ekonomik krize ve yoksulluğa karşı İstanbul Bakırköy özgürlük Meydanı'nda HDP, DİSK ve ESP'nin katılımıyla 'Kriz ve yoksulluk kaderimiz değil' başlıklıklı basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygılı, ESP Eşbaşkanı Şahin Tümüklü, demokratik kitle örgütleri ve yurttaşlar katıldı.

'İKTİDARIN TEK DERDİ DEPREMDE YIKILAN BİNALARIN YERiNE TOKİ KONUTLARI YAPMAK' 

 

Basın açıklamasında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu,İstanbul'u bekleyen deprem tehlikesine dikkat çekti. İstanbul'da meydana gelecek olası bir depremde binlerce insanın hayatını kaybedeceğini söyleyen Piroğlu, siyasi iktidarın depreme engel olmak için herhangi bir çalışması olmadığına dikkat çekerek iktidarın tekderdinin TOKİ konutları yapmak olduğunu söyledi:

"Biliyoruz ki deprem sonucu binalar yıkıldığında iktidarın tek derdi onların yerine yeni TOKİ konutlar yapmak olacak. Depremi onarmak gibi bir dertleri yok."

'DEPREM VERGİLERİ AKP YANDAŞI CEMAATLERE VE SURİYE'DEKİ CİHATÇILARA GİDİYOR'

Elazığ-Malatya depremiyle yeniden gündeme gelen deprem vergilerinin nerereye harcandığını açıklamayan AKP iktidarına tepki gösteren Piroğlu, deprem vergilerinin, AKP yandaşı derneklere, cemaatlere ve Suriye'de savaşan cihatçı güçlere silah olarak gönderildiğini söyledi:

"Yine soruyoruz, deprem için alınan vergiler nereye gitti? Kızılay’la yandaş derneklere gidiyor. Bizim vergilerimizi bağış adı altından tarikat ve cemaatlere veriyorlar. Bu vergilerin bir kısmı Suriye’deki cihatçılara gidiyor. Vergilerimizle onların maaşları ödeniyor. On gündür her gün tırlar dolusu silah ve tank cihatçılara gönderiliyor. Bu paranın bir kısmı ise Libya’ya gidiyor. İnsanlar soğuktan donarken, işsizlikle boğuşurken, insanlar açlıktan bedenini ateşe verirken bu ülkeyi yönetenler rant sevdasında ve servetine servet katarak savaşı büyütmek sevdasında. Çünkü daha fazla savaş onların iktidarını sağlıyor."

AKP'NİN 'AYNI GEMİDEYİZ' SÖZLERİNE DİSK'TEN TEPKİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygılı yaptığı açıklamada yüzyıllık cumhuriyetin ekonomik ve siyasal kriz yaşadığına dikkati çekerek AKP iktidarının 'Aynı gemindeyiz' sözlerine tepki gösterdi:

"Bizler o geminin kürekçi kısmındayız. Depolarındayız. Dolasıyla biz bu gemiyi kurtarırsak işçi ve emekçiler olarak bizler batarız. Bir tarafta krizi yaratanlar siyasi iktidar ve onun çevresindekiler lüks şatafat içinde yaşarken öbür tarafta olan bizler açıklıktan ölüyoruz."

'KOLEKTİF MÜCADELE ESAS ALINMALI'

Geçtiğimiz hafta Hatay'da 'Çocuklarım aç' diyerek kendini yakarak yaşamına son veren yurttaşı hatırlatarak konuşmasına başlayan ESP Eşbaşkanı Şahin Tümüklü, sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu söyledi:

"AKP’nin 18 yıllık iktidarında açlıktan hayatına son vermeye başladı. Doğanın yağmalanması, savaş ve faşizmin yükseltilmesiyle ülkeyi yönetiyorlar.  Ve her seferinde fıtrat diye kader diye sunmaya çalışıyorlar. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde olduğu gibi siyasal ve ekonomik krize karşı kolektif mücadele tarzını esas alacağız."

(MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar