İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat: Alevi Bektaşiler onur duyulacak bir tarihin taşıyıcılarıdır

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat: Alevi Bektaşiler onur duyulacak bir tarihin taşıyıcılarıdır
Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali'ne tüm İstanbulluların davetli olduğunu söyleyen Polat, 'Bu buluşmaların beraber yaşamaya katlı sağladığı şüphesiz' dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- UNESCO'nun ilan ettiği Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) düzenlediği Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali ikinci gününde devam ediyor. 

27-29 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan festivalde 45 sanatçı ve 60'a yakın kurum yer alıyor. 

Hacı Bektaş-ı Veli Festivalini değerlendiren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, böylesi bir festivalin İstanbul tarihinde bir ilk olduğunu belirterek, İBB'nin bu festivali düzenlenmesinde birden fazla gerekçesi olduğunu söyledi. 

Festivalin pandemi günlerinde insanların yan yana gelmeleri ve bir yaşam enerjisi bulmasına olanak sunduğunu vurgulayan Kanat, bu anmaların toplumsal değerlerin hatırlanması açısından değerli olduğunu söyleyerek, UNESCO'nun ilan ettiği Hacı Bektaş-ı Veli yılı kapmasamında etkinliklerin önümüzdeki haftalarda da  düzenleneceği bilgisini verdi. 

'İSTANBUL FARKLI KÜLTÜRLERE SAHİP EN İDEAL KENT'

İstanbul'un Hacı Bektaş-ı Veli kültürüne bağlıların yaşadığı bir kent olduğunu belirten Polat, "İstanbul, festival alanındaki büyük coşku ve neşeyi, yan yana yaşama, birlikte olma, farklılıkları bir dezavantaj olarak değil bir zenginlik olarak görme kültürüne sahip en ideal kentlerden biri olduğunu düşünüyoruz" diyerek şöyle devam etti:

FARKLILIKLAR BİRER ZENGİNLİK

"Bugün de öyle bir zamandan geçiyoruz. '72 millete bir nazardan bakmak'ı tam da bu kentte yaşarken bilmeli; farklılıkları bir nefret, bir şiddet unsuru olarak beslenmek değil yan yana bir arada olmanın bir zenginlik olduğunu, varlığın özellikle insanın kendisinin bir kutsiyet taşıdığını, bir zaman, bir kültür, bir kimlikte var olmasının o kadarda anlamlı olmadığını; ve bu buluşların farklılıkları anlatmada çok iyi bir fırsat, bir ortam olduğunu düşünüyorum."

İstanbul'da bulunan Alevi, Bektaşi kurumlarının tamamının festivalde yer aldığını dile getiren Polat, "İstanbul'da bulunan Cemevlerinin tamamı bu festivalde. Amasız, fakatsız bunun dışında kalan hiçbir kurum yok. Bu topluluklarının kendi hafıza tarifi içinde çok anlamlı. Çünkü her topluluğun olduğu gibi burada bulunan kurumlarında birbirine küskünlükleri, kırgınlıkları olmuş olabilir. Bu buluşmalarının kendisinin toplumsal kaynaşmaya, uzlaşmaya, beraber yaşamaya katlı sağladığı şüphesiz" diye konuştu.

TÜM İSTANBULLULAR DAVETLİ

Polat, "Çok önemli bir yanı daha var bu festivalin: Bütün Istanbulluların davetli olduğu bir etkinlik. Hünkar Hacı Bektaş Veli insan kutsiyetiyle her kimliğe, her varlığa özel bir değer atfederek, o nazardan bakmış, o nazardan bakılmasını tavsiye etmiş bir evliya. İstanbul da buna uygun bir şekilde cevap verdi. Çok farklı kimliklerden binlerce insan dün buraya akın etti. Bugün de böyle bir ortam yaşıyoruz. Bu buluşmanın, kaynaşmanın, tanışmanın fırsatı oluyor aynı zamanda" dedi. 

'İNSANLARIN MUTLU OLMAYA DAİR GÖSTERDİĞİ ENERJİ BENİ DE MUTLU EDİYOR'

Dünden bu yana büyük bir sevgiyle karşılaştığı belirten Polat, "İnsanların mutlu olmaya dair gösterdiği enerji beni çok mutlu ediyor. Bize de yaşam enerjisi veriyor, çalışma arzumuzu kamçılıyor. Aldığımız tepkiler şu dakikaya kadar çok çok olumlu. Etkinlik programını bugün ikinci etabı başlayacak. Yarın daha da doruğa ulaşacak" diyerek, İBB'nin yakın tarihte Yunus Emre ve Ahi Evran içinde bir etkinlik yapacağını söyledi. 

Festival kapsamında "Serçeşme İzi" adlı Hacı Bektaş-ı Veli'nin inançsal kültürüne ilişkin 70 eserden oluşan bir sergi açtıklarını söyleyen Polat, bununda İBB tarihinde bir ilk olduğunu belirterek, 70 eser içersinde iki tane de özel koleksiyonun olduğunu söyledi. "Bazı eserler çok nadide, çok özel. Hacı Bektaş Velayetnamesi'ni yazması, Kaygusuz Abdal'ın iki tane yazması, Nesimi'nin iki tane yazmasını sergiliyoruz. Kültürün hem yan yana gelip yaşama, hem tarihi hatırlama hem bulaşma-konuşma değerlerini öne çıkardığımız dolu dolu bir etkinlik" diyen Kanat, hayata, insanlara, varlığa bir kimlik üzerinden değil 72 nazardan bir millete bakmak felsefesinin taşıyıcıları, Alevi Bektaşiler'in övünülecek bir tarifin taşıyıcıları olduğunu vurguladı. 

'BİZ SADECE AYNA TUTUYORUZ'

Polat, "Anadolu'nun diğer halkları onere olmayı çok fazlasıyla hak ediyorlar. Zaten yapılması gereken bu etkinlik Alevi Bektaşileri onere edecekse, bu onur Alevi Bektaşi'lerin, onların, kendi tarihlerinden yarattıkları değerlerin yansıması. Biz sadece ayna tutuyoruz" diyerek bu tür festivallerin dünya kültür ortamlarında aynı zamanda mutluluk, neşe, umut besleme ve yad etme günleri olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar