İktidarın, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine kadınlar sokaklardan yanıt veriyor

İktidarın, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine kadınlar sokaklardan yanıt veriyor
Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nin kadın haklarına yönelik gözle görünür faydalarına rağmen sözleşmeden 1 Temmuz itibariyle resmen çekildi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Kadın ve LGBTİ+lar, Türkiye'nin "ilk imzacısı" olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmesini, bugün çok sayıda kentte düzenleyecekleri protestolarla tepki gösterecek. İstanbul Taksim Tünel Meydan'da saat 19:00'da bir araya gelecek olan kadın, LGBTİ+'lar, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz hayatı durduruyoruz" sloganıyla eylem düzenleyecek. 

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011’de imzalandığı yer bu kent olduğu için, İstanbul Sözleşmesi adıyla tanınıyor.

Kadınlara dönük şiddeti bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olarak tanımlayan, bağlayıcı nitelikteki ilk uluslararası düzenleme olan bu sözleşmenin ilk imzacısı Türkiye idi, sözleşmeden çekilen ilk ülke yine Türkiye oldu. Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması ve suçluların cezalandırılması; sözleşmenin temel ilkeleri arasında yer alıyor. 

Ev içi şiddet, kadın sünneti, zorla evlendirme, cinsel taciz, psikolojik şiddet, zorla kısırlaştırma veya zorla kürtaj olsun, İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik her türlü şiddete karşı koyma konusunda devletlere kapsamlı yükümlülükler getiriyor.

Ancak, Resmi Gazete'de 20 Mart gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini açıkladı. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının ardından kadın hakları aktivistleri, insan hakları örgütleri, avukatlar sözleşmenin kaldırılmaması yönünde kampanyalar yürütüyordu.

Kadınlar, LGBTİ+lar, şiddete uğrayan her kesim bugün İstanbul Taksim Tünel Meydan başta olmak üzere ülke çapında çok sayıda kentte eylem düzenliyor.

Öne Çıkanlar