İlgezdi: Covid-19 araştırmalarına ‘muzır’ muamelesi yapılıyor

İlgezdi: Covid-19 araştırmalarına ‘muzır’ muamelesi yapılıyor
CHP’li İlgezdi, Coranavirus ile ilgili araştırma yapmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı’ndan izin alma şartını, 12 Eylül dönemindeki ‘Muzır Neşriyat’ uygulamasına benzetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Coronavirus pandemisiyle ilgili araştırma yapmak isteyenlerin mevzuat engeline takıldığını belirterek, uygulamaya tepki gösterdi.

Yapılan düzenleme ile pandemi hakkında çalışma yapacak bilim insanlarının Etik Kurul’un yanı sıra Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Covid 19 Bilimsel Araştırma Kurulu’ndan da izin alması gerektiğini hatırlatan İlgezdi, uygulamanın bu haliyle bilimsel çalışmaları erozyona uğrattığını ve akademik alanın çok yakında çölleşeceğini belirtti.   

‘BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA MUZIR MUAMELESİ YAPILIYOR’

12 Eylül sonrası sansür mekanizması olarak işletilen "Muzır Neşriyat" uygulamasını anımsatan İlgezdi, "Bilimsel araştırmaların Bakanlık onayına bağlanması açıkça sansürdür. Bu tekçi anlayış bilimsel çalışmaları engelliyor. 12 Eylül rejimi de beğenmediği kitapları, makaleleri ‘muzır’ ilan ederek, yasaklardı. 21. yüzyılda, üstelik tüm dünyanın birlikte mücadele ettiği bir pandemi sürecinde, Covid-19’la ilgili bilimsel çalışmaların ilave izin şartına bağlanması da bilimsel araştırmalara ‘muzır’ muamelesi yapmaktır. Bu kabul edilemez. Bakanlıktan bilimsel araştırmalara müdahale etmemesini talep ediyoruz" dedi.  

Pandemi verilerinin sadece yandaş kişilere verildiğini söyleyen CHP’li İlgezdi, "Söz konusu uygulama nedeniyle Türkiye’de uluslararası çalışmalar yapılamıyor. Açıkça talep ediyoruz: Bilimsel araştırmaları engelleyen Sağlık Bakanlığı izni hemen kaldırılmalı, bilim insanları teşvik edilmelidir. Aksi takdirde yaşanacak her ölümün siyasi ve vicdani sorumluluğu kabindedir" diye konuştu.

KOMİSYON ÜYELERİ KİM?

COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu üyeleri ile işleyişin açıklanmadığına da dikkat çeken İlgezdi, şunları belirtti: "Pandeminin başından beri sürekli biçimde sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini söylüyoruz. Ancak saray hükümeti eşine baskıcı 3. Dünya ülkelerinde rastlanan uygulamalarda ısrar ediyor. Ne acı ki en çok Coronavirus olgusu görülen ilk 10 ülke içinde olmamıza rağmen dünya literatürüne en az katkıyı biz veriyoruz! Çünkü kabine pandemiyi sadece vaka/ölüm sayısına indirgiyor. Bu tutum ülkeyi teslim alan kaderci anlayışın en açık göstergesidir."

İlgezdi, konuyu Meclis gündemine de taşıyarak, Sağlık Bakanına "Bu sansür mekanizmasından ne zaman vazgeçeceksiniz?" diye sordu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar