İmralı’daki tutukluların aileleri: Kanunsuzluk ortadan kaldırılsın

İmralı’daki tutukluların aileleri: Kanunsuzluk ortadan kaldırılsın
İmralı’da devam eden ağır tecride dair ÖHD ile görüşme yapan İmralı’daki tutukluların aileleri, 'Kanunsuzluğun ortadan kaldırılmasını istiyoruz, karşımızda muhatap bulamıyoruz' dedi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde PKK Lideri Abdullah Öcalan ile birlikte ağır tecrit altında tutulan tutukluların aileleri Ankara’daki temaslarını sonlandırdı. Aileler son olarak Özgürlük için Hukukçular Derneği (İHD) Ankara Şubesi’ne ziyarette bulundu.ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, ÖHD Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya ve çok sayıda ÖHD’li avukatın katıldığı görüşme öncesinde İmralı’daki tutukluların aileleri adına Ömer Öcalan konuştu.

Öcalan, "Yasalar dışında İmralı’da farklı kurallar devreye giriyor. Aileler olarak İmralı tecridinin kaldırılması için birtakım girişimlere bulunmak istedik. Daha önce Adalet Bakanı da görüşme için bir sıkıntı olmadığını ifade etmiş olsa da daha sonra hiçbir şekilde görüşme gerçekleşmedi. Aile ve avukatlar olarak görüşme gerçekleştirmek için her hafta başvurularda bulunsak da yanıt alamıyoruz. O nedenle de geziyoruz ve bu kanunsuzluğun ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Biz karşımızda muhatap bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.

TECRİT DEVAM EDİYOR

Biran önce İmralı’da görüşme sağlanması gerektiğini söyleyen Öcalan, "Aileler olarak haklarımız için, Öcalan’ın hakları için bir şeyler istiyoruz. Öcalan büyük bir temsiliyet, önemli bir muhataptır. Daha önce muhatap alınarak görüşmeler gerçekleşse de bunlar unutuldu. İmralı’dakiler bu ülkenin yurttaşları olarak görülmüyor. Tecrit ve izolasyon devam ediyor. Tüm ülke büyük bir tecrit ve izolasyon altında. Bu durumu kabul etmiyoruz. İmralı, tüm Kürt halkı ve halklar açısından önemlidir.  Abdullah Öcalan ve sekreteryasındaki arkadaşların durumu bizim ve Kürt halkı için oldukça önemli. Tüm Türkiye halklarının çıkarları için İmralı’da görüş sağlanmalı. Bu bizim kanuni haklarımızdır. Bir an önce İmralı kapılarının açılmasını ve haklarının verilmesini istiyoruz. İmralı tecridine herkesin dikkatini çekmek istiyoruz" şeklinde konuştu. 

‘CPT DEVLETTEN BAĞIMSIZ DEĞİL'

Ardından konuşan ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, uzun süredir avukat görüş yasağı olduğunu hatırlattı. Bazı süreçlerde disiplin cezalarıyla bu yasağın gerekçelendirilmeye çalışıldığını ifade eden Şeker, "Ancak avukatların başvurularına dönüş yapılmayarak mevcut yasağın hukuki altyapısının olmadığı görülüyor. Bir şekilde hukuksuz ve keyfi uygulamaları hayata geçirerek sonradan bunun hukuki altyapısını hayata geçirmeye çalışıyorlar. Daha önce de bunu ortaya çıkararak kamuoyuyla paylaşmaya çalıştık. Hukuk alanındaki çalışmalarımız devam edecek. İnsan hakları örgütleriyle birlikte AK’ye yaptığımız bir başvuru vardı ve yarın AK sonucunu açıklayacak. Daha önce ÖHD ve diğer insan hakları örgütleriyle birlikte CPT’ye yaptığımız bir başvuru vardı. Ulus devletten bağımsız kurulan bir sivil toplum değil. Biliyoruz ki devlet politikalarından bağımsızı hareket etmiyorlar. Ama bizim ısrarımız ve hukuki mücadelemiz devam edecek. Bu alanda bu hukuksuzluğun bir an önce son bulması için çabalarımıza devam edeceğiz" diye belirtti.

Açıklamanın ardından basına kapalı olarak avukatlarla görüşme yapan ailelerin Ankara’daki temasları sona erdi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar