İngiltere'de parti skandalı büyüyor: Başbakan Johnson'ın fotoğrafları basına sızdı

İngiltere'de parti skandalı büyüyor: Başbakan Johnson'ın fotoğrafları basına sızdı
İngiltere'de koronavirüs kısıtlamaları sırasında başbakanlık ofisinde düzenlenen partilerden birinde Başbakan Boris Johnson'ın çekilmiş bazı fotoğrafları basına sızdı.

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson’ı koronavirüsü salgını sebebiyle 2020 yılının Kasım ayında uygulanan sıkı kuralları ve yasaklarını deldiği ortaya çıktı.

Kapalı ortamda bir arada bulunmasına izin verilen insan sayısının çok az olduğu ve sosyal mesafe ve sokağa çıkma yasaklarının sert bir biçimde uygulandığı dönemde başbakanlık konutunda ve ofisinde başbakanlık çalışanlarının parti düzenlediği ortaya çıkmıştı.

Tepkiler üzerine açıklama yapan Johnson, partileri organize etmediğini ve partiler sırasında sadece 15 dakika orada olduğunu söylemişti.

Fakat bugün İngiliz ITV, Johnson’ın parti sırasında eline kadeh alarak konuşma yaptığı görüntüleri yayınladı. Görüntülerde Johnson’ın uzun bir süre kaldığı görülürken İngiliz medyası bu olaya büyük yer ayırdı.

"10-15 DAKİKA KALDI"

"Partygate" olarak isimlendirilen olay İngiliz kamuoyunda büyük tepki çekti.

Johnson’ın danışmanları, "Johnson o sırada görevden ayrılan iletişim sorumlusu için kısa bir konuşma yaptı ve 10-15 dakika kaldı" açıklamasını yaptı.

Johnson daha önce milletvekillerine yaptığı açıklamada Başbakanlık Konutu'nda hiçbir Covid kuralının çiğnenmediğini söylemişti. Muhalefet partileri ise Johnson'ı parlamentoyu yanlış yönlendirmekle suçlamıştı.

Johnson, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada ise parlamentoyu bilerek yanıltıp yanıltmadığına dair sorulara "Hayır" yanıtını vermişti.

Parlamentoyu bilerek yanıltmak, başbakan ve bakanların uyması gereken kurallara aykırı.

Buna göre, bu kuralı delen bakanın ya da başbakanın istifa etmesi gerekiyor. Muhalefet partilerine ek olarak bazı Muhafazakar Parti mensupları da Johnson'ın istifa etmesi yönünde çağrı yapıyor.

Johnson, daha sonra yaptığı açıklamada partiye 25 dakikalığına katıldığını doğruladı ancak partiye "bir iş etkinliği olduğunu düşünerek katıldığını" söyledi.

Johnson, parlamentoyu yanıltıp yanıltmadığına dair de yeni bir soruşturmayla karşı karşıya. Avam Kamarası'ndan bir komite de kendi soruşturmasına başlayacak.

Hükümet nezdinde üst düzey bürokrat Sue Gray tarafından yürütülen diğer kapsamlı soruşturmanın da yakın zaman içerisinde açıklanması bekleniyor.

 

Öne Çıkanlar