'İnsan Hakları Eylem Planı' açıklandığı günden bu yana hak ihlali yaşanmayan gün yok

'İnsan Hakları Eylem Planı' açıklandığı günden bu yana hak ihlali yaşanmayan gün yok
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili bir rapor hazırladı.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) ile ilgili hazırladığı raporda; İHEP sonrasında, günde en az bir defa toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, en az 2 kez düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı ihlali yaşandığını aktardı. Karaca, "Plan, hak ihlallerini gidermeyi bırakın azaltmayı bile sağlayamamıştır" dedi.

CHP Denizli Milletvekili Biçer Karaca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıkladığı 2 Mart’tan sonra yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. "Bir İnsan Hakları Eylem Planı Masalı Raporu, Yazan: Şahsım İktidarı" başlığıyla yayımlanan raporda, İHEP açıklandıktan sonraki 60 gün içinde, günde en az bir defa toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, en az 2 kez düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı ihlali yaşandığı belirtildi. Biçer Karaca, İHEP sonrasında yaşanan hak ihlalleri için, "Hak ihlallerini gidermeyi bırakın azaltmayı bile sağlayamamıştır" dedi. 

'EV BASKINLARI YAŞANDI, AFİŞLER İNDİRİLDİ, HUKUKA AYKIRI GENELGELER YAYIMLANDI'

Biçer Karaca'nın Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) verileri baz alınarak derlediği raporda, toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkı, ifade ve basın özgürlüğü hakkı, yaşam hakkı ihlallerini değerlendirdi. Biçer Karaca, şunları söyledi:

"Saray rejimi yıllardır sistematik olarak anayasa ve uluslararası sözleşmelerde tanınan hakları yok etmekte, kullanılamaz hale getirmektedir. İHEP ile ne yapmayacağını ve neyi ihlal etmeye devam edeceğini söyleyen Erdoğan bir kez daha bizi yanıltmamış, ‘gece baskınları yok’ derken haftası dolmadan ev baskınları yaşanmış, afişlerimiz indirilmiş, hukuka aykırı genelgeler yayımlanmıştır."

'YAŞAM HAKKI 101 KEZ İHLAL EDİLDİ'

Biçer Karaca'nın hazırladığı raporda, "64 toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ihlali, 96 ifade ve basın özgürlüğü ihlali ve 101 yaşam hakkı, maddi ve manevi bütünlüğü ihlal ve işkence ve kötü muamele ihlali" ihlali yaşandığı bilgisi yer aldı. Raporda dikkat çeken ihlaller şöyle:

"- Van’da 21 Kasım 2016 tarihinden bu yana uygulanan eylem ve etkinlik yasağı kesintisiz 1579 güne uzatıldı.

- Mart 2021 ayı içerisinde 42 gazeteci hâkim karşısına çıkmış ve 2 gazeteci de haklarında açılan soruşturma nedeniyle ifade verdi.

- Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin ortak bir bildiri yayınlayan Türk Deniz Kuvvetleri’nden emekli 104 subaydan 10’u sabaha karşı evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı, 4 emekli subay ise ifadeye çağrıldı. 14 kişinin evlerinde arama yapıldı.

- Ankara’da Kızılay meydanına yürümek isteyenlere polis müdahale etti. Ankara'da 1 Mayıs kutlamasında 41 kişi gözaltına alındı.

- Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Hazal Ocak hakkında Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından 20 bin TL manevi tazminat talebiyle Gaziantep 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 4 Mart 2021 tarihinde görüldü. Mahkeme, davanın reddine karar verdi.

- CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu’ya ait sosyal medya hesaplarında Merkez Bankası’nın dolar rezervleri ile ilgili yapılan paylaşımlara İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 5 Mart 2021 tarihli kararı ile kişilik haklarının ihlali gerekçesiyle erişim engeli getirildiği öğrenildi.

- İkisi tutuklu 7 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi hakkında Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektörü protesto eylemleri kapsamında açılan sergideki Kâbe resmi gerekçe gösterilerek İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 17 Mart 2021 tarihinde başlandı.

-8 Mart 2021 tarihinde İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde yapılan Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 12 kişi yürüyüş sırasında atılan sloganlarda Cumhurbaşkanı’na hakaret edildiği gerekçesiyle 10 Mart 2021 tarihinde evlerine yapılan polis baskınlarıyla gözaltına alındı.

-Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı tarafından rektör atanmasını protesto etmek için 1 Nisan 2021 tarihinde İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yapılmak istenen basın açıklamasına müdahale eden polis, en az 35 kişiyi işkence ve kötü muameleyle gözaltına aldı."

Öne Çıkanlar