Irak'ta kum fırtınası: Onlarca kişi boğulma tehlikesi geçirdi

Irak'ta kum fırtınası: Onlarca kişi boğulma tehlikesi geçirdi
Irak'ta dünden bu yana etkili olan kum fırtınası nedeniyle Bağdat ve Necef'teki hava uçuşları durduruldu. Onlarca kişinin boğulma nedeniyle hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Irak’ta giderek yaygınlaşan kum fırtınalarına bir yenisi ekledi. Ülkede birçok bölge dün kalın bir toz tabakasıyla kaplanırken onlarca kişi solunum sorunlarıyla hastaneye kaldırıldı.

Bağdat ve Necef'teki havalimanlarında görüş mesafesinin düşük olması nedeniyle uçuşlar durduruldu. Görüş mesafesi 500 metrenin altına inerken hava düzeldiğinde uçuşların yeniden başlaması bekleniyor. Fırtınanın bugün son bulması bekleniyor.

The Guardian'ın haberine göre, bir sağlık yetkilisi, Necef'teki hastanelerin fırtına nedeniyle solunum sıkıntısı çeken 63 kişiyi ağırladığını ve çoğunun taburcu edildiğini söyledi. Ülkenin batısında yer alan çöl kenti Anbar’da 30 kişinin daha hastaneye kaldırıldığı bildirildi.



Irak, nisan ayında buna benzer bir sürü fırtınayla boğuştu. Irak'ın meteoroloji biriminden bir yetkili hava olayının "kuraklık, çölleşme ve azalan yağış" nedeniyle giderek daha sık hale gelmesinin beklendiğini söyledi.

Irak, son yıllarda rekor seviyede düşük yağış ve yüksek sıcaklıklar yaşadığından, iklim değişikliğinden oldukça fazla etkileniyor. Yetkililer, bu faktörlerin savaştan zarar görmüş ülkeye daha fazla sosyal ve ekonomik felaket getireceğini söylüyor.

Dünya Bankası, iklim değişikliği nedeniyle Irak'ın 2050 yılına kadar su kaynaklarında yüzde 20'lik bir düşüşe maruz kalabileceği konusunda uyarıyor.

Devlet haber ajansı INA'ya göre, bir Çevre Bakanlığı yetkilisi Irak'ın önümüzdeki yıllarda yılda "272 gün tozla" karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı. Bakanlık, bu durumla "bitki örtüsünü artırarak ve rüzgar kıran görevi gören ormanlar oluşturarak" mücadele edilebileceğini aktardı.

Öne Çıkanlar