İSİG Meclisi: İşçi intiharları politik cinayettir

İSİG Meclisi: İşçi intiharları politik cinayettir
Kasım ayında en az 126, yılın ilk on bir ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi

ARTI GERÇEK- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclis’i(İSİG) Kasım ayına dair iş cinayetleri raporunu yayınladı. İSİG verilerine göre Kasım ayında 126 işçi yaşamını yitirdi. En fazla iş cinayetinin yaşandığı inşaat, taşımacılık, tarım sektörleri.

İSİG bu ayki raporunda son dönemde artan intihar olaylarına değindi.Konuyla ilgili verilerini sunan İSİG, " 2013 yılında en az 15 işçi, 2014 yılında en az 25, 2015 yılında en az 59, 2016 yılında en az 90, 2017 yılında en az 89, 2018 yılında en az 73 işçi işyeri içinde ve işyeri dışında ise işe bağlı olarak intihar ederek yaşamını yitirmiştir. Son 6 yılda ise en az 351 işçi ağır çalışma koşulları, işsizlik nedeniyle intihar etmiştir. İşçi intiharlarının farklı zaman ve mekanlarda vuku bulmasına karşı benzer nedenlerden kaynaklandığı açıktır. Tekil vaka incelemelerinde de görüleceği üzere işçi intiharlarının merkezinde borç, işsizlik ve baskı parametreleri bulunmaktadır" dedi. Tüm işçi intiharlarının aynı zamanda politik bir cinayet olduğunu vurguladı.

İSİG’in raporunda yer alan verilere göre yaşamını yitiren 126 işçiden üçü çocuk işçi. Cinsiyete göre dağılımda ise üç kadın işçi yaşamını yitirdi. Mülteci işçilerden ise üç kişi hayatını kaybetti.

Ölümler en çok inşaat, taşımacılık, tarım, ticaret/büro, metal, gıda, gemi/tersane, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Ölüm nedenleri sırasıyla ezilme/göçük, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, kalp krizi, intihar, patlama/yanma, şiddet ve elektrik çarpması.

Ölen işçilerden sadece biri sendikalı. 40’lı yaşlardaki Ankara Çankaya Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan DİSK Güvenlik-Sen üyesi Gürhan Koca ekonomik nedenlerden dolayı intihar ederek yaşamına son verdi.

 

Öne Çıkanlar