İşsiz bir gazetecinin ilticadan tutukluluğa hikayesi

İşsiz bir gazetecinin ilticadan tutukluluğa hikayesi
Tutuklu Gazeteci Vedat Örüç, 8 Ocak Cuma günü hakim karşısına çıkacak.

Sultan Eylem KELEŞ

ARTI GERÇEK- Vedat Örüç, 27 yaşında bir gazeteci. İş bulamayıp geçimini sağlayamayınca yurt dışına gitmek zorunda kaldı. Yurt dışına çıkmaya çalışırken Hırvatistan’da yakalandı, 9 Kasım’dan beri Silivri Cezaevi’ne tutuklu bulunuyor.

Vedat Oruç, 27 yaşında. Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Cumhuriyet Gazetesi’nde stajını tamamladı, Sendika.org gibi gazetelerde fotoğrafları ve haberleri yer aldı. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen 8 Mart eyleminde foto-muhabir olarak bulundu, herkesin paylaştığı o fotoğrafa imzasını attı. 

Vedat Örüç, geçtiğimiz yıl İBB’nin ulaşım zammını protesto eden Gençlik Komiteleri üyelerinin eylemini kayıt altına alırken 10 Gençlik Komitesi üyesiyle birlikte gözaltına alınmış ve çıkarıldıkları mahkemede yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakılmıştı. Sonrasında birçok gazeteci gibi Örüç da iş bulamadı, borçları katlanarak arttı. Yaşadığı geçim sıkıntısı nedeniyle yurt dışına gitmek istedi.

Artı Gerçek’e konuşan Örüç’ün avukatı Şafak Aki ise, Örüç’ü bu tercihi yapmaya iten şeyin içinde bulunduğu toplumsal koşullar olduğunu, bu tercihin bir zorunluluk olarak Örüç’a kendisini dayattığını söyledi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada her gün 37 bin kişi yurtlarını terk ederek başka ülkelere iltica etmeye gidiyor. Örüç’da yola koyulmuştu ki Hırvatistan Zagrep’de durduldu. GBT kontrolü yapıldıktan sonra önce karakola sonra Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü. Örüç burada, Hırvatistan polislerinin basında sıkça yer alan göçmenlere dönük işkence uygulamalarıyla karşılaştı.

Avukatı Şafak Aki’nin ifadesine göre, Örüç hakaret ve küfürlere maruz kaldı, işkence gördü ve çıplak arama yapıldı, tüm parasına el konuldu. İltica başvurusu yapmak istemesine rağmen avukat talebi karşılanmadı, kendisine Türkçe bilmeyen bir tercüman gönderildi. Geri Gönderme Merkezi’nde Örüç’a bir form verildi ve doldurması için tehdit edildi. Başka çaresi olmadığı için formu imzalamak zorunda kaldı ve ardından Türkiye’ye iade edildi. Havalimanında gözaltına alınan Örüç, 9 Kasım’da Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı ve tutuklanarak Silivri Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. 

Örüç hakim karşısına ilk kez 8 Ocak Cuma günü çıkacak. Avukat Şafak Aki, müvekkilinin gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yurt dışı çıkış yasağının olduğunu, iltica talebinin ise evrensel bir hak olduğunu söyleyerek müvekkilinin serbest bırakılmasını talep ettiğini söyledi. 

Öne Çıkanlar