İstanbul Sözleşmesi'ni tartışan Türkiye, Zambiya ile kadın mutabakatı imzaladı

İstanbul Sözleşmesi'ni tartışan Türkiye, Zambiya ile kadın mutabakatı imzaladı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Zambiya’nın Toplumsal Cinsiyet Bakanlığı ortak çalışma yürütecek.

ARTI GERÇEK- İstanbul Sözleşmesi ve 6234 nolu kanunun kaldırılması veya revize edilmesi Türkiye’de iktidar ve çevresi tarafından tartışma konusu haline getirilirken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Zambiya Cumhuriyeti ile ‘kadının güçlendirilmesi’ konusunda mutabakat imzaladı.

Türkiye’de sözleşmeye ve koruma kanununa ilişkin değişiklik yapma girişimleri kadınların sokağa çıkması ile birlikte bir müddet rafa kaldırıldı.

Zambiya ile 13 Şubat’ta başkent Lusaka’da imzalanan ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Zambiya Cumhuriyeti hükümeti Arasında Kadının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın onaylandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan imzası ile Resmi Gazete’de yayımlandı.

Söz konusu mutabakatta , "Sosyal ve ekonomik açıdan kadınların önemli bir role sahip olduklarını göz önünde bulundurarak" ifadesinin ardından Zambiya ile sosyal politikalar alanında işbirliğini güçlendirmek ve kadın sorununun çözümü noktasında mevcut bakış açılarından karşılıklı yararlanmanın amaçlandığından bahsediliyor.

Amaç kısmında ise kadınlara yönelik ortak politika ve stratejilerin üretilmesi ve işbirliği yapılması öngörülüyor.

AİLE BAKANLIĞI’NIN MUHATABI TOPLUMSAL CİNSİYET BAKANLIĞI

Ortak çalışmanın muhatapları ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Zambiya’nın Toplumsal Cinsiyet Bakanlığı.

İki ülkenin bakanlıkları arasında, kadınlarla ilgili sosyal politika konularında uygulamalar paylaşılması, kadının toplumsal ve ekonomik alanda güçlendirilmesi ile kadın istihdamı ve girişimciliği konusunda sosyal politika uygulamalarının paylaşılması öngürülüyor. 
Mutabakatın bir diğer amacı ise erkek şiddetinin önlenmesi ve kadınlara yönelik sosyal hizmet modellerinin geliştirilmesi.

Her iki ülke de mutabakat kapsamında belirli zaman dilimlerinde bir araya gelecek, çeşitli çalışma grupları oluşturarak, eğtim programları oluşturacak.

Öne Çıkanlar