İşçiler İBB önünde süresiz eylemde: İmamoğlu'nden özür bekliyor, işimizi geri istiyoruz

İşçiler İBB önünde süresiz eylemde: İmamoğlu'nden özür bekliyor, işimizi geri istiyoruz
İşten çıkarılan İBB çalışanları, belediyenin Saraçhane binası önünde bir basın açıklaması ile taleplerini dile getiriyor. İşçiler daha sonra süresi oturma eylemi başlattı.

Yağmur Kaya 


+GERÇEK- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi tarafından işlerine son verilen işçiler, İBB Saraçhane binası önünde süresiz oturma eylemine başlattı. 

Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, TİP Bilim Kurulu üyeleri, UMUT-SEN, Eğitim-Sen 6'Nolu Şube, çok sayıda sendika ve yurttaş katıldı. 

İşçiler oturma eyleminden öncesinde bir basın açıklaması ile kamuoyuna taleplerini duyurdu. 

ORTAK EYLEM ÇAĞRISI 
Basın açıklamasını İBB'deki işine son verilen Barış Bildirisi imzacısı şehir plancısı akademisyen Fatma Gül Eryıldız Şenvardar okudu. Kod-42 ile tazminatsız işten çıkarılan Şenvardar, açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"İBB’nin Haksız Biçimde İşine Son Verdiği Çalışanlardan Ortak Eylem Çağrısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından hukuksuz ve keyfi biçimde işine son verilen ve her an işten çıkarılma tedirginliği yaşayan, mobbinge maruz bırakılan, hakları ödenmeyen ve istifaya zorlanan çalışanlar olarak ortak çağrımızdır

Yakın zamanda güvenlik soruşturmaları bahane edilerek pek çok İBB çalışanı yasal hakları da gasp edilerek işten çıkarıldı. İçişleri Bakanının spekülatif açıklamalarıyla başlayan cadı avı, masumiyet karinesi gibi hukukun en temel ilkelerinin çiğnendiği korkunç bir boyut kazandı. İBB yöneticilerinin kendilerine yönelecek olası tehditleri savuşturmak için mesai arkadaşlarını feda etme tutumlarının, AKP iktidarının sınır yoklama stratejisine hizmet ettiğini görmesi gerekmekte. 

Sivil ölüme mahkum edilerek Kod 42, 25 ve 2 gibi işçinin somut olarak hiç bir hak alamadığı kodlar ile işinden edilen işçiler olarak biz, İBB yönetiminin bu pervasız tutumunun karşısında mücadelemizi sürdüreceğiz. Aşağıda sıraladığımız 3 talebimiz karşılanana kadar, bugün 28 Temmuz 2022  Perşembe günü saat 12’den itibari ile , İBB Saraçhane binası önünde süresiz oturma eylemine başladığımızı duyurmuş oluyoruz. Taleplerimiz

1.     Haksız uygulamalar nedeniyle yaşatılan mağduriyetler için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kamuoyu önünde özür dilemesi,

2.     Haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan bütün çalışanlar koşulsuz şartsız işe iade edilmesi,

3.     İBB’deki hukuksuz işten çıkarmalar sona ermesidir.

Asla geri adım atmayacak ve hakkımız olanı alana kadar alanlardan ayrılmayacağız!" 

Açıklamanın ardından işçiler oturma eyleminde geçti.

POLİSTEN 'DAĞILIN' ANONSLARI

Açıklamanın ardından oturma eylemine geçen kitleye, polis dağılın uyarısında bulundu. Çevrede çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet polisi olmasına rağmen işçiler ve onlara destek verenler oturma eylemlerine devam ediyor.  

NE OLMUŞTU

8 Aralık 2021 tarihinde TBMM’de bütçe görüşmeleri sırasında Süleyman Soylu’nun ‘İBB’de çalışan 557 terörist var’ söyleminden sonra iktidar medyası bir anda konuyu gündemleştirdi ve İBB’de çalışanları teşhir etmeye başladı.

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan arka arkaya açıklamalar yapmış, belediyede çalışan 86 bin personelin yanında olduğunu söylemiş ve Soylu'yu görevini yerine getirmemekle suçlayarak istifaya çağırmıştı. 

12 ve 13 Aralık 2021 tarihlerinde Yeni Şafak Gazetesi de işçileri hedef gösteren haberler yayınlamıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar