'Kamu binaları yüzde 92 oranında güçlendirilmiş durumda'

'Kamu binaları yüzde 92 oranında güçlendirilmiş durumda'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD'da yapılan toplantının ardından İstanbul'da dün meydana gelen 5,8 şiddetindeki depremin ardından alınan önlemler hakkında açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hasdal’daki Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Toplantısı'na katıldı.

Basına kapalı yapılan toplantı sonrasında konuşan Fuat Oktay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun dün yapılan toplantıya davet edilmediği iddiasına "Dün tüm tarafları davet ettik. Başkan da geldi çalışmalara katıldı. Ondan sonra kanal kanal dolaşıp toplanma alanlarının yetersiz olduğunu söylemek anlaşılır değil. Depremin siyaseti yapılmamalı" dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katıldığı basın açıklamasında Oktay özetle şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesinden sonra ileriye dönük çalışmalarımızı fırsata çevirdik ve tüm kurumlarımızı görevlendirdik. Yaptığımız çalışmalarda şunu gördük; Türkiye'de olası bir depreme karşı yıllardır yaptığımız çalışmaların ne kadar sağlıklı olduğudur. Bu sistem dünyaya örnek bir sistemdir. Avrupa Birliği de dahil dünyanın en entegre sistemini kurmuş bulunmaktayız. AFAD düğmeye bastığı anda 28 çalışma grubu aynı anda harekete geçecektir.

Arama kurtarma ekipleri mahalle mahalle görevli.  (Deprem senaryosu) Ulaşım, havadan denizden karadan yapılacaktır.  Organize Sanayi bölgeleri arama-kurtarma ekipleri kuracak. 28 alanda yeni planlarımızı gözden geçirdik. Eksik yanlarımızı 1 hafta içinde giderip hazır hale geleceğiz. İstanbul'da bilgi kirliliğinden dolayı tek bir vatandaşımızın burnu kanarsa, bilgi kirliliği oluşturanları affetmeyiz. Olmayan bir şeyi var gibi göstermek hiçbir şekilde etik değildir.

Son derece samimi olarak tüm tarafları ilk andan itibaren davet ettik. Buna İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahildir. İBB Başkanı da akşam gelip çalışmalarda bulundu. Ardından bu vardır yoktur gibi bir konuyu tartışmak kadar saçma bir şey yoktur. Sabah da ayrı bir şekilde İmamoğlu davet edildi. Ama bakıyorsunuz sosyal medyada farklı şeyler yazılıyor. Bu kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Biz burada siyaset yapmıyoruz. İstanbul'daki vatandaşlarımızın hayatı söz konusu, onlar için çalışıyoruz.

Barınma merkezlerimiz her şeyi ile hazır durumda. Kamu binaları yüzde 92 oranında güçlendirilmiş durumda. Biz yaptığımız tüm çalışmalarda hazırlıklarında ne kadar ciddi olduklarını bir kez daha gördük. Burada eksik konu bilinçlendirmekdir. Vatandaşlarımızın depremden önce ve sonrasında yapması gerekenleri dünden beri anlatıyoruz. Hazır değilmişiz gibi bilgi kirliliği oluşturmak yanlış." 

    

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da şöyle konuştu:

"Afetin olduğu ilk andan itibaren yönetim planı çerçevesinde bakanlığımıza bağlı birimler altyapı ve üstyapı bağlamında çevre illerden de hareket etmek üzere personelimizle görev yapıyoruz. Şu anda 611 hasarlı bina talebiyle karşı karşıyayız. Bunun dışında 80 kamu binamızla ilgili inceleme yaptık. Yapmış olduğumuz tespit çalışmalarımız devam ediyor. Hafta sonu itibarıyla bu okulumuzdaki tespitler de tamamlamış olacak. 2002 yılından bu güne bu sektörde kentsel dönüşüm, sosyal donatı alanında birçok projeye imza attık. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2002 yılında 'Bedeli ne olursa olsun değiştireceğiz' dediği seferberliği başlattık. Açıkladığımız eylem planı çerçevesinde 1,5 milyonluk konutu her yıl 300 bin konutu dönüştürerek tamamlayacağız. Dün yaşanan depremde bu kadar az hasar gördüysek, bir tane kalp krizinden vefat eden vatandaşımız olduysa da bu konu yaptığımız çalışmaları gözardı etmemek gerekir. 5 yılda depreme daha hazır bir ülke olacağız. Vatandaşlarımız binalarını bakanlığımıza tespit yaptırabilirler. İnşallah biz yapacağımız kentsel dönüşüm projeleriyle tüm İstanbul ilçelerindeki kentsel dönüşümü yapıyoruz. Bu işin siyasetini yapmıyoruz, talep eden her projeye hızlı dönüşümle gerçekleştirmek istiyoruz." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar