Kayyım yolsuzluğu iddialarına yenisi eklendi: Lüks villa ruhsatı karşılığında rüşvet alındı

Kayyım yolsuzluğu iddialarına yenisi eklendi: Lüks villa ruhsatı karşılığında rüşvet alındı
Daha önce de HDP’li belediyelere atanan kayyımlar döneminde çok sayıda yolsuzluk ve rüşvet iddiaları gündeme gelmişti.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde kayyım Kerem Süleyman Yüksel’in döneminde büyük yolsuzluklar yaşandığı iddia ediliyor. Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ’ın Meclis’e de taşıdığı iddialara göre, usulsüz bir şekilde bir arsaya villa ruhsatı verildi. Bu ruhsat karşılığı müteahhitten 1,5 milyon TL rüşvet alındı. Başka bir arsa da değerinin çok altında satıldı. 

31 Mart yerel seçimlerinde HDP’nin yüzde 72 oy ile kazandığı Bismil Belediyesi’ne 22 Ekim 2019 tarihinde kayyım atanmıştı. Kayyım olarak atanan Kaymakam Kerem Süleyman Yüksel yönetimindeki belediyede büyük yolsuzluklar yaşandığı iddia ediliyor. Yüksel, geçtiğimiz Temmuz ayında Tekirdağ’ın Malkara ilçesine kaymakam olarak atanmış, yerine de Hamza Türkmen getirilmişti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, yolsuzlukları Meclis gündemine taşıdı. Dağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde belediyenin milyonlarca liralık zarara uğratıldığını belirterek, yolsuzluklara karıştığı iddia edilen belediye çalışanlarının isimlerini de verdi.

‘VİLLA RUHSATI KARŞILIĞINDA 1,5 MİLYON TL RÜŞVET ALINDI’

Dağ, sunduğu soru önergesinde, Bismil Belediyesinde yapıldığı iddia edilen yolsuzluklardan bazılarını şöyle açıkladı:

"Bismil’de tarımsal alan içinde olan ve tarla niteliği değiştirilerek eğitim tesis alanı olarak arsaya dönüştürülen Tezekli 107 ada 9-10-11-12 numaralı parseller ile 131 ada 21-22-23-24 ve bitişik parsellerde 50 adet lüks villa yapımı için müteahhit A.A.’ya ruhsat verilmiştir. Arsanın plan notları ve niteliğine aykırı olarak villa yapımı için ruhsat verilmesi açık bir şekilde yasaların çiğnenmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca belediye çalışanlarının müteahhit A.A.’dan bu ruhsat karşılığında 1,5 milyon TL rüşvet aldıkları iddia edilmektedir."

‘15 MİLYON TL’LİK ARSA 2 MİLYON TL’YE SATILDI’

"Yine Bismil’in girişinde bulunan Aykal petrol istasyonuna bitişik Tezekli 492 ada 21 numaralı parseldeki 15 dönümlük arsanın değerinin çok altında bitişikteki petrol sahiplerine satıldığı iddia edilmektedir. Normalde piyasa değeri 15 milyon TL olan belediyeye ait bu arsa 2 milyon TL’ye satılmıştır. Bu satışı ise Milli Emlak Müdürü iken kayyum tarafından Bismil Belediyesi’nde görevlendirilen C.A. ile daha önce belediyede Çevre Mühendisi olan, şimdi ise Özel Kalem Müdürlüğünde görev yapan Z.E.’nin organize ettiği ve bu satış için 4 milyon TL rüşvet aldıkları iddia edilmektedir. Yapılan bu usulsüz satış ile belediye 13 milyon TL zarara uğratılmıştır."

İçişleri Bakanlığı’nın yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştırmak yerine kayyım Kerem Süleyman Yüksel’in Malkara Kaymakamlığına atandığını belirten HDP Milletvekili Dersim Dağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

‘SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?’

"-Bismil Belediyesinin, Eğitim Tesis Alanı olan Tezekli 107 ada 9-10-11-12 numaralı parseller ile 131 ada 21-22-23-24 ve bitişik parsellere villa yapımı için ruhsat verdiği doğru mudur?

-Müteahhit A.A.’dan villa yapım ruhsatı karşılığında 1,5 milyon TL rüşvet alındığı doğru mudur?

-Eğitim Tesis Alanı olarak geçen arsaya plan notları ve niteliğine aykırı olarak villa yapımı için ruhsat veren, yasaları çiğneyerek rüşvet alan kişiler kimlerdir?

-Bakanlığınızın Bismil’de Eğitim Tesis Alanının imara açılması ve rüşvet alınması ile ilgili başlattığı bir soruşturma bulunmakta mıdır? Var ise bu soruşturma ne aşamadadır?

-Bismil’in girişinde bulunan Tezekli 492 ada 21 numaralı parseldeki 15 dönümlük arsanın yaklaşık 15 milyon TL olan değeri yerine 2 milyon TL’ye satıldığı doğru mudur?

-Bu arazi satılırken belediye çalışanlarının 4 milyon TL rüşvet aldığı doğru mudur?

-Belediyeye ait arsayı değerinin çok altında satarak 4 milyon TL rüşvet alan kişilerin belediye çalışanları C.A. ve Z.E. oldukları doğru mudur? Doğru ise bu kişiler hakkında başlatılan bir soruşturma bulunmakta mıdır?

-Bakanlığınızın, Bismil Belediyesinde gerçekleştiği iddia edilen bu yolsuzluk ve rüşvetler ile ilgili başlattığı bir soruşturma bulunmakta mıdır?

-Bu iddialar ile ilgili eski Bismil Kayyumu Kerem Süleyman Yüksel ile ilgili başlatılan bir soruşturma bulunmakta mıdır?"

SAYIŞTAY SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

HDP’li belediyelere atanan kayyımlar döneminde daha önce de çok sayıda yolsuzluk, rüşvet ve israf iddiaları gündeme gelmişti.

Bugüne kadar 9 kayyım yolsuzluktan dolayı görevden alındı.

Sayıştay, kayyımlar dönemindeki "yolsuzluk, rüşvet, usulsüzlük, kayırma, ihaleye fesat karıştırma, zimmet" gibi suçlar nedeniyle 58 suç duyurusunda bulundu. 2020 bütçe görüşmeleri sırasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Sayıştay Başkanı, "Suç duyurularının tamamına yakını kayyım atanan belediyeleriyle ilgili" açıklaması yapmıştı.

Öne Çıkanlar