CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na linç girişimi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na linç girişimi
Asker cenazesine katılan Kemal Kılıçdaroğlu, bir grup tarafından linç edilmek istendi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ankara'da katıldığı asker cenazesinde bir grubun saldırısına uğrayarak linç edilmek istendi. Saldırı sonrası Kılıçdaroğlu'nun güvenlik ekipleri tarafından bir eve görütüldüğü ve daha sonra zırhlı bir askeri araçla saldırganların arasından çıkarıldığı bildirildi. Linçten kurtulan Kılıçdaroğlu, partisinin Genel Merkez binasına gelerek parti yöneticileriyle durum değerlendirmesi yaptı. Kılıçdaroğlu'nun yaşadığı olayla ilgili "Üzüntüm şehide yapılan saygısızlığadır" dediği belirtildi. Ankara Valiliği, saldırıya ilişkin gerekli önlemlerin alındığını savunarak gerekli "Olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır" diye duyurdu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Ankara'nın Çubuk ilçesinde, yaşamını yitiren er Yener Kırıkcı için düzenlenen cenaze törenine katıldı.

Törenin ardından CHP lideri bir grubun saldırısına uğrayarak linç edilmek istendi. Saldırı esnasında Arbede yaşanması üzerine güvenlik görevlileri olaya müdahale etti. Saldırganların yumruk ve tekmelerine maruz kalan CHP liderinin güvenlik ekipleri tarafından güvenli bir eve götürüldüğü ve daha sonra zırhlı bir askeri araçla çıkarıldı.

SALDIRGANLAR: YAKIN O EVİ, YAKIN

Saldırganlar CHP liderinin evinin etrafını sararak yakın o evi diye bağırdığı, güvenlik ekiplerinin ise bir müdahalede bulunmadığı görülüyor. Olaylar esnasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da aynı evde bulunduğu öğrenildi.

Kılıçdaroğlu'nu linç etmek isteyen saldırganlara hitap eden Hulusi Akar'ın "Değerleri arkadaşlarım şuana kadar mesajlarınızı verdiniz tepkini gösterdiniz şimdi sükunetle cenaze evine gidiyoruzannesine babasına taziyelerimizi bildirmek üzere bu alanı boşaltıyoruz" dediği belirtildi.

 



SALDIRGANLAR EMNİYET MÜDÜR İLE KAYMAKAMI DİNLEMEDİ

Evin etrafını saran saldırganlar, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ve Çubuk Kaymakamı Uğur Sezer'in kalabalığın dağılmasına için yaptığı konuşmalara da tepki gösterdi.

'BİBER GAZI SIKAMAYIZ' DEDİLER'

Olay yerinde olan CHP’nin Çubuk İlçe yöneticisi Can Kaderoğlu, yaşanan durumu şöyle anlattı:

"CHP ilçe yönetimi olarak, şehit ailesinin evini ziyaret ettik. Başsağlığı dileklerimizi ilettik. Hiçbir sorun yaşanmadı. Bugünkü saldırıda da köyden ve bölgeden kimse dahil olmadı. Biraz önce köy muhtarı ile de görüştüm. Kendisi de olayları dışarıdan gelen bir ekibin organize ettiğini söylüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş cenazeye geldiğinde ufak tefek kimi tepkiler oldu ancak Kemal Bey geldikten sonra grup tepkilerini artırdı. Saldırı uzun sürdü. Fiziki saldırının yanı sıra taş, sopa atıldı, ellerine ne geldiyse attılar. Saldırıyı çeşitli yerlere yerleştirilmiş kişiler başlattı ve organize etti. Kılıçdaroğlu'nu yaklaşık 10 kişilik görevli korumalar, 20'den fazla partili grup ve çok az sayıda güvenlik görevlisi korumaya çalıştı. Ciddi bir güvenlik önlemi yoktu. Oradaki görevlilere grubun biber gazı kullanılarak dağıtılmasını söyledik ancak cenazeye biber gazı sıkamayız dendi. Saldırı sırasında cenaze işlemleri yapılmıyordu ve bir saldırı vardı. Bu yönde bir adım atılmadı. Kemal Bey'in arabasına ve saldırıdan sonra girdiğimiz eve saldırılar devam etti."

KÖYLÜLER: BURALI DEĞİL, YABANCILAR

Ankara’nın Çubuk ilçesinde köylüler yaşanan linç girişimi ve olayları anlattı. Köylüler, yaptıkları açıklamada, "Bunlar bu köylü değil, yabancı" dedi.

Başka bir köylü ise, "Bunu yapan bu köylü değil. Provakasyon yapıyorlar. Bursası şehit evi, şehide saygı gösterilecekse dua edilecek. Yazık değil mi" ifadelerini kullandı.

ANKARA VALİLİĞİ 'ÜZÜCÜ PROTESTO' DEDİ

Ankara Valiliği'n sosyal medya hesabından Kılıçdaroğlu'na yapılan saldıraya ilişkin bir açıklama yapıldı..

Valilik açıklamasında "Çubuk ilçemizde icra edilen şehit cenazesi töreninde CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik müessif protesto eyleminin önlenmesine yönelik gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olup olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır." denildi

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, Kılıçdaroğlu'nun uğradığı saldırıyla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını açıkladı.

CHP'DEN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

CHP'de olağanüstü toplantı çağrısı yapılarak parti yöneticileri ve milletvekilleri Ankara'ya çağrıldı.


 

'SÜLEYMAN SOYLU SORUMLUDUR'

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Levent Gök, Çubuk'ta CHP lideri Kılıçdaroğlu'na asker cenazesinde yapılan saldırı için "Yaşanan arbedede hepimiz bir yere savrulduk. Kemal bey iyi, güvenli bir yere alındı. Soğuk kanlı olmalıyız. Genel başkanımız bir açıklama yapacaktır" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Genel Başkanımız hala saldırı altında ancak durumu iyidir. Bu saldırıdan başta İçişleri Bakanı Soylu olmak üzere Genel Başkanımızı hedef gösterenler sorumludur" dedi.

'AZMETTİRİCİ BELLİ'

24 Haziran seçiminde CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, saldırının azmettiricilerinin belli olduğunu söyledi.

İnce, şunları söyledi:

"Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na Çubuk’ta şehit cenazesinde yapılan saldırı onun şahsında CHP’ye, bu ülkenin demokrasi güçlerine, birlik ve beraberliği her türlü çıkarın üzerinde tutan halkımıza karşı yapılmış, failleri ve azmettiricileri belli olan bir saldırıdır. Bu saldırı geleceğimize, iç barışımıza, birlik ve beraberliğimize yönelik büyük bir provokasyon denemesidir. Biz bu yollardan çok geçtik, eninde sonunda kazanan demokrasi olacaktır."

CHP'Lİ KAYA: SOYLU İSTİFA ETMELİ

Cumhuriyet’te konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, linç girişimi hakkında şunları:

"Güvenlik kılıklı insan çoktu. Hiçbiri bizi korumaya yönelik adım atmadı. Emniyet Genel Müdürü vardı. Ankara İl Emniyet Müdürü de vardı. Polis kıyafeti, jandarma kıyafeti olan çok insan vardı. Ancak bizi korumak üzere bir girişimleri olmadı. Cenaze namazında dahi bizi taciz ettiler. Genel Başkanımıza vurmaya çalıştılar. ‘Bay Kemal’ buraya niye geldin şeklinde bağırıyorlardı. Bu işi yapanlar bu köyden, Çubuktan değil. Tamamen organize. Bunlar namaz kılmaya da gelmemişler. Şehidin cenaze namazında arkadan vurmaya çalıştılar. Biz kendi korumalarımız, Bülent Kuşoğlu, Mansur Yavaş, Levent Gök, Murat Emir, genel başkanı korumaya çalıştık. Genel başkan araca bineceği sırada aracı tahrip ettiler. Plakaya kader her şeyi biliyorlarmış. Burada derhal İçişleri Bakanı istifa etmelidir. Milli Savunma Bakanı oradaydı. Kendi şehidinin cenazesinde bu saldırgan tutuma göz yumdular. Vali İstanbul’daymış. Şehit cenazesi varken İstanbul’da ne işi var anlamadık. Saldırı tamamen organize bir linç girişimi. Kimsenin bu ülkeyi kimsenin bölmeye gücü yetmeyecek. Kendi tedbirini alamayan bir jandarma ve emniyet var. Sokakta masum eylemlere gaz sıkanlar nerede?"

 

 

LİNÇ GİRİŞİMİ İÇİN GELEN TEPKİLER

AKP'DEN İLK AÇIKLAMA

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Sayın Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Üzgünüm ve kızgınım. Geçmiş olsun. Şiddet dilinin sokakta fiili şiddet üretmesine şaşıracak değilim. Başta biz siyasiler olmak üzere herkesin sorumluluğu büyük. Hep birlikte Türkiye olmanın gereklerine odaklanmalıyız."

HDP'DEN İLK AÇIKLAMA

HDP Eş Başkanları da bir açıklama yaparak Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişimini ‘en sert biçimde’ kınadı.

 



İYİ PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, saldırıya ilişkin "Şehit cenazelerinin siyasallaştırılmasının ne kadar tehlikeli olduğunu bu menfur saldırıda bir kez daha gördük. Bu milletin arasına nefret tohumları ekenler de artık bunun farkına varmalıdır. Sayın Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" açıklamasında bulundu.

KARAMOLLAOĞLU: SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİRENLERİ KINIYORUM

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da "Şehit cenazesine katıldığı sırada saldırıya uğrayan Sayın Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve bu saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Sayın Cumhurbaşkanın kucaklaşmaya çağırdığı bir dönemde bu saldırının yaşanması bütün milletimizi üzmüştür. Fakat bu saldırı nefret ve kutuplaşma dilinin bir sonucudur. Aylardır dilimizde tüy bitti; toplumu germeyin, muhalefeti düşman gibi göstermeyin dedik ama sonuç ortada maalesef" ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar