Kıbrıs seçimi: 'Ağır ekonomik kriz eşliğinde heyecansız bir seçim'

Kıbrıs seçimi: 'Ağır ekonomik kriz eşliğinde heyecansız bir seçim'
Kıbrıs'taki seçim sonuçlarını değerlendiren Yeni Düzen Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı, 'Ciddi bir değişim olmadı. Güçlü hükümet veya çok güçlü bir koalisyon çıkmaz' dedi.

Esra Çiftçi 


+GERÇEK-  Kıbrıs’ta bugün erken genel seçim yapıldı.

Kıbrıs’ta Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen tüm siyasi partiler, 11 Kasım 2021 de erken genel seçimin 23 Ocak’ta yapılması için ortak karar almıştı.

Pandemi ve ağır ekonomik kriz koşullarında gerçekleşen seçime yüzde 58 bir katılım oldu.

SEÇİMLERDE SOL OYLAR ARTTI

Seçime giren partiler: Cumhuriyetçi Türk Partisi (CPT), Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP),Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY)

Kıbrıs Yeni Düzen Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı seçim sonuçlarına ilişkin +gerçek’e değerlendirmelerde bulundu. Mutluyakalı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre heyecansız bir seçim olduğu vurgusuyla katılım oranının son Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuyla aynı olduğunu, boykot anlamında çok ciddi bir yansıma olmadığını söyledi. Mutluyakalı seçimlere katılımın yüzde 58,23’ünün tam oran olduğunu ifade etti.

Seçimlere katılım nasıldı?

Mutluyakalı: Nispeten katılımda bir düşüş oldu. Ama ciddi bir düşüş yok. Toplumcu Demokrasi Partisi yani Mustafa Akıncı’nın partisinin şu ana kadar barajın altında kaldığı görülüyor. Görünen o ki, seçimleri Ulusal Birlik Partisi yine birinci parti olarak bitirecek ancak ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi oylarını en fazla artıran parti. Bildiğiniz gibi Ulusal Birlik Partisi, Türkiye’deki AKP hükümetiyle daha uyumlu çalışan bir parti.

Seçimin yansımaları neler oldu?

Mutluyakalı: Bir taraf Kıbrıs’ın geleceğini Avrupa ve dünyayla bütünleştirmek ve uluslararası uzlaşılar temelinde iki toplumlu, iki kesimli federal bir çözümden yana olanlar var; diğer tarafta ise daha ulusalcı, yandaşlık politikası üzerinden Türkiye’yle daha çok bütünleşmek, yüzünü Türkiye’ye dönmek isteyen bir yapı var. İç politikadaki tartışmalar ise ekonomi ve kriz üzerine. Buradaki tüm ev ve işyeri kiraları Sterlin üzerinden. Pek çok ödemeler Dolar ve Euro üzerinden. Dövizle yaşayan bir yerden söz ediyoruz. O nedenle TL’deki sıkıntılar çok daha etkisini gösterecek.

"ÇOK HEYECANLI BİR SEÇİM OLMADI'

Bu seçim ne değiştirdi?

Mutluyakalı: Çok bir değişim olmadı. Çok güçlü bir hükümet çok güçlü bir koalisyon çıkmaz. Elli sandalyeli mecliste 28 sandalyeyle bir koalisyon hükümeti kurulacak öyle görünüyor. Bunun karşısında da Cumhuriyetçi Türk Partisi muhalefeti olacak. Şu anda sonuçlar tam açıklanmadan bu değerlendirmeyi yapıyorum ama öyle görünüyor ki Ulusal Birlik Partisi 24-26 milletvekili bandında bitirecek seçimi. Cumhuriyetçi Türk Partisi de 18-20 bandında bitirecek. Hükümet ve ana muhalefet açısından bir değişim olmadı. Ama özellikle Mustafa Akıncı’nın geleneksel olarak onun geleneğinden gelen partinin barajın dışında kalması dikkat çekici. Genel olarak da sol oylar kendini arttırdı. Seçimde katılımda düşüş oldu ama beklenen o ciddi boykot ortaya çıkmadı. Yani çok heyecanlı bir seçim olmadı, nedeni ise barajı geçecek kadar sayıda insan karantinada olduğu için oy kullanmadı. Kıbrıs’ta baraj yüzde 5. Birçok insan karantinada ve oy kullanabilecek durumda değil. Ciddi şekilde Covit’in etkileri var. İkincisi ise ekonomik krizin ciddi şekilde etkileri var. Bir de en önemlisi en son Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan büyük kırılma, çok ciddi müdahale olmuştu. Toplumda çok önemli bir güvensizlik oluşturmuştu.

 

 

Öne Çıkanlar