Kobanili genç, Kürtçe’yi Braille alfabesine uyarladı

Kobanili genç, Kürtçe’yi Braille alfabesine uyarladı
Doğuştan görme engelli Rezan Salih İbo, kendisini buna iten etkenin görme engeli olduğunu belirtiyor.

YAŞAM - Rojava’nın Kobani kentinde görme engelli genç, Kürtçe’yi ‘körler alfabesi" olarak bilinen Braille alfabesine uyarladı.

Doğuştan görme engelli Rezan Salih İbo kendisini buna iten temel etkenin, görme engelli olmasını söylerken çalışmayı kendi ürettiği malzemeler ile yaptığını belirtti.

Görme engelli gencin yaptığı Braille Alfabesi, görme engelli Kürtler açısından da bir ilk oldu.

Erbil merkezli Rûdaw internet sitesinin haberine göre IŞİD’in Kobani saldırısı üzerine ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Rezan Salih İbo, daha sonra Almanya’ya göçmüş. Kobani’deki evlerinin IŞİD’in mevzi olarak kullanması nedeniyle tamamen yıkıldığını söyleyen İbo, çalışmasının görme engelli Kürtler açısından önemli olduğunun altını çiziyor.

Körler Alfabesi olarak da bilinen Braille alfabesi; 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirildi. Görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir.

İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur. Her iki kolonda üçer nokta bulunur. Noktalardan her biri altmışdört farklı kombinasyondan birini oluşturması için farklı şekillerde dizilir.

Öne Çıkanlar