Yunanistan basını: Hafta sonunda Kithira Adası'na çok sayıda Kürt sığınmacı geldi

Yunanistan basını: Hafta sonunda Kithira Adası'na çok sayıda Kürt sığınmacı geldi
İddiaya göre Yunan Sahil Güvenliği, görüntülerin yayınlanmaması için medyaya baskı yaptı.

Komşu Yunanistan'da muhalefete yakın yayın yapan medya kuruluşları ve insan hakları savunucularına göre, hafta sonunda ülkeye yüzlerce Kürt sığınmacı ulaştı. İltica talep edenler arasında çocukların da bulunduğu, birçok çocuğun yanlarında bir yetişkin olmaksızın tek başlarına Yunanistan topraklarına ayak bastığı bildirildi.

Duvar’dan Nikalaos Stelya’nın haberine göre yeni sığınmacı kafilelerinin Yunanistan’da zor koşullarla karşı karşıya geldiği uyarısında bulunan insan hakları savunucuları, Yunanistan Sahil Güvenliği’nin gelişmelerin kamuoyuna yansımaması için yerel haber kaynaklarına sansür uygulamaya çalıştığını ileri sürdü.

‘GELEN SIĞINMACILARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ KÜRT’

Ana muhalefete yakın Efimerida ton Sintakton gazetesi, pazar günü öğle saatlerinde 72 sığınmacının Kithira Adası’nın (Çuha Adası) Avlemona bölgesinde tespit edildiğini ve sonrasında Leros’ta Mülteci Kabul ve Kimlik Teyit Etme Noktası’na götürüldüğü bilgisini paylaştı. 72 sığınmacı Kithira Adası’na ayak bastıktan sonra Yunanistan Sahil Güvenliği’ne ait bir bota alındı ve Leros’taki merkeze götürüldü. Helsinki merkezli Yunanistan Helsinki Sözleşmeleri Denetim Merkezi sığınmacıların büyük bölümünün Kürt olduğunu açıkladı. Kithira’ya varan ilk kafilede yetişkin refakatinde olmayan çocukların da olduğu aktarıldı.

GÖZALTINDA TUTULDULAR

Sığınmacı kafilesinin Kithira’ya varışından sonra uzun bir süre bölgedeki bir mezarlığın yakınlarında gözaltında tutulduğu bildirildi. Sığınmacıların adaya çıkmasını ve gözaltında tutulmalarını adanın yerel sakinleriyle turistlerin ise yakından takip ettiği kaydedildi.
‘YENİ BİR GÖÇ KAFİLESİ DAHA GELDİ’

Efimerida ton Sintakton gazetesi, pazar gecesi de Kithira Adası’na yeni bir sığınmacı grubunun vardığı haberini geçti. Gazeteye göre Yunanistan’dan iltica talep eden yeni grupta da ilk gruptaki gibi çocuklar da bulunmaktaydı. Habere göre, 72 kişilik grubun Kithira’ya ulaşmasından birkaç saat sonra yaşanan olayda, yerel halk, ada açıklarında onlarca insanın dalgalarla mücadele ettiği ve sahile doğru yüzdüğü bilgisini yetkililerle paylaştı.

Denizdeki ilk sığınmacıların tespit edildiği pazar akşamüstünden gece saatlerine dek Kithira’ya toplam 37 sığınmacı daha ayak bastı. Yeni sığınmacı grubunda yaşları iki ile yedi arasında değişen çocukların da bulunduğu belirtildi.  Efimerida ton Sintakton ile diğer medya kuruluşları, Kithira’daki yeni sığınmacı grubunda da Kürtlerin bulunduğuna işaret etti.

‘AVRUPA’YA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Bazı insan hakları savunucuları, Kithira Adası’na ulaşan ve ilk bilgilere göre Kürt olan yüzlerce sığınmacının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalıştığı bilgisini paylaştı. 

YUNAN SAHİL GÜVENLİĞİNDEN BASINA SANSÜR İDDİASI

Ayrıca insan hakları savunucuları ile muhalif basın, Yunanistan Sahil Güvenliği’nin Kithira’ya dönük sığınmacı akını bilgisini kamuoyuna yansıtmamak için çaba sarf ettiği ve yerel basına sansür uygulamaya kalktığını iddia etti.

Son bilgilere göre Kithira Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın, gelişmelerin kamuoyuna yansımaması için yerel basına baskı uyguladığı ifade edildi. Yetkililerin, yerel basına sığınmacıların adaya varış görüntülerini yayınlamamaları direktifini vermek için çaba sarf ettiği kaydedildi. Bu girişimlere rağmen Kithira’daki insanlık dramının Yunanistan’da muhalif basına ve sosyal medyaya yansıdığı aktarıldı.

Öne Çıkanlar