'Kudüs'ün başkent olmasını Trump’tan önce Erdoğan tanıdı'

'Kudüs'ün başkent olmasını Trump’tan önce Erdoğan tanıdı'
AKP'li eski vekil, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı açıklamasına Erdoğan’ın verdiği tepkiyi gerçekçi bulmadığını açıkladı.

HABER MERKEZİ - ABD Başkanı Trump'ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan ederek, ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına en sert tepki AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelmiş, Kudüs’ü Müslüman aleminin kırmızı çizgisi olarak ilan etmişti.

Erdoğan’ın Kudüs açıklamalarına, Mavi Marmara olayı mağdurlarından AKP’li eski Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal'dan itiraz geldi.

AKP’nin Trump’tan önce Kudüs’ü İsrail’in başkenti yaptığını söyleyen Ünsal, "Kudüs’ün bütün Müslümanlar açısından ne kadar önemli olduğunu Erdoğan’ın söylemesine ihtiyaç yok. Kudüs elbette bütün Müslümanlar açısından son derece önemlidir. Ama AKP’nin geçmişte Mavi Marmara davasında İsrail’in katliamlarını dokunulmazlık zırhı ile meşrulaştıran bir tavır içerisinde girmesi ve bütün meclisi bu cinayetleri örtmek için peşine takması büyük bir çelişkidir. Mavi Marmara anlaşmasının altında bu ‘anlaşma Kudüs’te imzalanmıştır’ diye yazıyor. Darbeden 15 gün önce, bu anlaşmayı neden Kudüs’te imzaladınız?" diye sordu.

AKP’li eski Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal

'ERDOĞAN 2016 YILINDA TANIDI'

Erdoğan’ın Kudüs tepkisini de içerideki politik sıkışmışlığı aşma girişimi olarak tanımlayan ve "Politik olarak içeride sıkışmış bir siyasi hareketin 2016 Haziran’ında Kudüs’ün başkent olduğunu zımni olarak kabul etti" tespitinde bulunan Ünsal, Kudüs’ün çatışma merkezi olmaktan çıkarmak için özel bir statü ile yönetilmesi gerektiğini söyledi.

NE OLMUŞTU

İsrail ablukasındaki Gazze'ye yardım malzemeleri götürmek adına 31 Mayıs 2010 tarihinde yola çıkan Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu 9 kişi hayatını kaybetti. O dönem 'İsrail'le savaşın eşiğine gelindi' yönünde açıklamalar yapan Türkiye devleti, 'Tazminat ödenmesi, özür dilenmesi ve Gazze ambargosunun kaldırılması'na bağladığı anlaşma koşullarından 'tazminat' hariç hiçbiri yerine gelmeden geri adım attı ve bütün iddialarından vazgeçti.

İsrail’i yetkililer hakkında açılan davalar birer birer düşürüldü. Erdoğan yönetimi ile İsrail arasında konuya ilişkin imzalanan 6 maddelik anlaşma 28 Haziran 2016 tarihinde imzalandı. Türkiye adına Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail Dışişleri Müsteşarı Dore Gold arasında imzalanan anlaşma, İsrail’in başkenti Telaviv yerine statüsü tartışmalı olan ve bugün Erdoğan’ın tepki gösterdiği Kudüs’te imzalandı. Bu anlaşma o dönem 'AKP’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması' olarak yorumlandı. 

(Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar