Külliyede bilim ödülü töreni: Erdoğan’dan bilim insanlarına ‘faydalı olun’ talimatı

Külliyede bilim ödülü töreni: Erdoğan’dan bilim insanlarına ‘faydalı olun’ talimatı
Aşı çalışmalarına ilişkin de açıklama yapan Erdoğan, 'Şu anda 3 yenilikçi aşı adayımız faz çalışmalarına başlama arefesinde' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada bilim ve eğitime ilişkin açıklamalar yaptı. Bilim insanlarına seslenerek 'faydalı olun' ifadelerini kullanan Erdoğan, aşı çalışmalarına ilişkin verdiği bilgide de 'Şu anda 3 yenilikçi aşı adayımız faz çalışmalarına başlama arefesinde" dedi. 

Çalışmalarıyla ödül alan bilim insanlarını kutlayarak sözlerine başlayan Erdoğan, eğitim alanında yapılan yatırımların ileride önemli kazanımlar sağlayacağını kaydederek, çocukların bilim insanı olma ve girişimcilik konusunda geleceğe hazırladıklarını savundu. "Bir ilmin sadece eyleme dönüşmesi yeterli değildir, gerekli olan faydalı hale gelmesidir" diyen Erdoğan, "Faydasız ilimden Allah’a sığınırız" ifadelerini kullandı.

'FAYDA SAĞLAMIYORSANIZ BİR OTURUP DÜŞÜNÜN'

"Kendinizden ve ailenizden feragat ederek, hayatınızı adadığınız çalışmalar insanlığa fayda sağlamıyorsa oturup bir ne yaptığımızı düşünmemiz lazım" şeklinde konuşan Erdoğan, bu medeniyetin evlatlarının bilimi ve teknolojiyi sadece insanlık yararına kullandığını savundu. Aşıya ilişkin de konuşan Erdoğan, 3 yenilikçi aşı adayının çalşmalarının sürdüğünü belirtti. Yenilikçi aşı adaylarının yerli ve milli üretimleri konusunda özel sektörle işbirliği içinde olduklarını belirten Erdoğan, konuşmasında ayrıca "Daha gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

"Bu yıl TÜBİTAK ödüllerimizde 18 bilim insanımıza, TÜBA Bilim ödüllerinde ise 43 bilim insanımıza ödül veriyoruz. Keşfetmeye devam eden her bilim insanımızın yanında olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Eğitim - öğretim sistemi üzerindeki tüm bariyerleri kaldırdık. Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkararak lise seviyesindeki okullaşma oranı yüzde 100'e yaklaştırdık. Üniversite sayımızı 76'dan 207'ye çıkardık.  Eğitim alanında yaptığımız yatırımlar meyvelerini verdikçe önümüzdeki yıllarda daha büyük kazanımlar elde edeceğimize inanıyoruz. Çocuklarımızı bilim insanı olma konusunda geleceğe hazırlıyoruz. Üstün yetenekli genç bilim insanlarının ödüllendirilmesi gelecekteki çığır açıcı çalışmalara kapı açacaktır.

Bir ilmin sadece eyleme dönüşmesi yeterli değildir. Gerekli olan faydalı hale gelmesidir. Faydasız ilimden Allah'a sığınırız. Ürettiğiniz çalışmalar insanlığa fayda sağlamıyorsa o zaman oturup düşünmeniz lazım. Bilim ve teknolojiyi yıkıcı güç olarak gören, sömürü aracı olarak kullanan ülkeler var. Bizim medeniyetimiz bu noktada ayrılır. Teknolojiyi insanlık yararına geliştirir. Biz yeni bir teknoloji geliştirdiğimizde o coğrafyalarda sefaletin önüne geçmek için kullanırız. Türkiye'yi kritik teknolojin pazarı değil üreticisi yapmanın altında yatan ana sebep de budur."

AŞI ÇALIŞMALARI: 3 YENİLİKÇİ AŞI ADAYIMIZ FAZ ÇALIŞMALARINA BAŞLAMA AREFESİNDE

"Bilim insanlarımızın sağlık alanındaki çalışmalarını dikkatle takip ediyoruz. TÜBİTAK Covid-19 platformu ile bilim seferberliği başlattık, 436 araştırmacımız 17 proje üretiyor. Şu anda 3 yenilikçi aşı adayımız faz çalışmalarına başlama arefesindedir. İkinci nesil bir aşımızın çalışması da hızla devam ediyor. Üretim onayı almış firmalarımız yenilikçi yerli aşışlarımızın üretim süreçlerine dahil olacaklar. ABD ve Çin'den sonra en çok aşı çalışması yürüten 3. ülke konumundayız. İnşallah kendi aşısını tasarlayan bir ülke olarak uluslararası arenada önde gelen bir oyuncu konumuna geleceğiz."

Erdoğan, konuşmasının ardından 2020 yılı içerisinde çeşitli alanlarda ödül kazanmış bilim insanlarına ödüllerini sundu.  

Öne Çıkanlar